Heti fókusz: A fajtaválasztás kulcskérdései őszi árpában

Agro Napló
A változó piaci környezet és a változó időjárás okán az ősziárpa-fajtaválasztásban is történt szemléletváltás. Szakértők mutatnak rá a legfőbb szempontokra:

A fajtaválasztás kulcskérdései őszi árpában

A hozzászólásokért kattintson:

 
Farkas-Csamangó Tamás
Agromag Kft.
Gonda László
Betamag-Trade Kft.
Bene Zoltán
Karintia Kft.
Dr. Balla Zoltán
Marton Genetics
 
Szemerits Balázs
RWA Magyarország Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
Asbóth András
Syngenta Kft.
 

Farkas-Csamangó Tamás (Agromag Kft.)  

 

A kiváló hazai adottságok mellett sikeresen termeszthetőek a kalászos gabonák, amit az országban megtalálható széles palettájú faj- és fajtaválaszték is bizonyít. A gazdáknak nem egyszerű feladat a megfelelő fajtákat kiválasztani. A helyes döntést a termesztési környezeten felül a biológiai háttér is befolyásolja. A különböző termesztési célokhoz széles körű, gazdaságosan termelhető fajtákat találunk az Agromag Kft. 2018-es kínálatában.

Bevált szokás, hogy gyengébb minőségű talajokra, extenzív körülmények közé nem búzát vet a termelő, hanem más kalászost választ. Ezekben az esetekben leggyakrabban a tritikálé és őszi árpa jön szóba. Az őszi árpa esetében a termőképesség a leglényegesebb szempont a fajtaválasztás esetében. A kiemelkedő termőképesség mellett vannak olyan jelentős tulajdonságok, amelyek elősegítik a sikeres termesztést. Alábbiakban, a portfóliónkban szereplő fajták bemutatása során olyan tulajdonságokat emelek ki, amelyek segíthetik a Termelőket a választásban.

Az Agromag Kft. kínálatában kiváló genetikai háttérrel rendelkező őszi árpafajták találhatók. Nagyobb részük a korai éréscsoportba tartozik és rendkívül jó az alkalmazkodó képességük, ezért szinte minden fajta jól beilleszthető mind az extenzív, mind az intenzív technológiájú gazdaságokba. Kedvező talajadottságok mellett és intenzív körülmények között célszerű morforegulátort és/vagy szárszilárdítót alkalmazni a fajták használata során. A középérésű Faktor habitusából adódóan inkább a költségtakarékosabb, extenzív területekre javasolható. Kiváló a télállósága és szárazságtűrése, rendkívül jó takarmányárpa. A korai KH Tas, KH Anatólia, KH Kárpátia, KH Rudolf és Patina takarmányárpák az értékesebb termőterületeken a 10 t/ha feletti termésátlagot is elérhetik. Az előző fajták közül kiemelném a KH Tast, amely a piacon a legelterjedtebb fajtánk, ami egyébként hazai nemesítés. Legnagyobb érdekessége, hogy nagyon gyorsan alkalmazkodik a rendkívüli helyzethez. Ha az őszi időjárás a bokrosodás számára kedvezőtlenül alakul és a legtöbb piacon lévő fajtától már nem várhatunk igényeinknek megfelelő termést, akkor a KH Tas növeli a kalászhosszát, amire csak nagyon kevés piacon lévő fajta képes. A terméspotenciál terén a kettőshasznosítású Amazon és Eger is remekel. Az Amazonnak a szem nyersfehérje-tartalma N-trágyázással jól befolyásolható, betegségekkel szemben közepesen ellenálló. Az Eger jó termő- és alkalmazkodóképességű fajta. Alacsony, mindössze 85–95 cm-es, szárszilárdsága jó. Az Agromag Kft. portfóliójában találhatta meg a termelő elsőként a magyar piacon az őszi sörárpát. A KH Korsó pelyvája finoman ráncolt, vékony. Söripari értéke, valamint lisztharmat és vírus ellenállósága jó. Az évjárat-biztonsága kiemelkedő.

A fajta nemesítője a Patinában

Faktor

Úgy gondolom, hogy a termésátlag mellett akármelyik másik szempontot előtérbe helyezve választ a Termelő, érdemes a portfóliónkban szereplő kiválóságok között szemezgetni, mert ezek közül mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló fajtát. Válasszon az Agromag Kft. remek biológiai hátterű fajtái közül, adja hozzá szakértelme legjavát és gyönyörködjön a termésben! Sikeres árpatermesztést kíván az Agromag Kft.

További információ:
www.agromag.hu

Gonda László (Betamag-Trade Kft.)  

Örök dilemma, hogy őszi búzát vagy őszi árpát vessünk-e? Személy szerint engem is foglalkoztat ez a kérdés, hiszen 2011 óta gazdálkodom, 2015-től pedig értékesítő-szaktanácsadóként is találkozom ezzel a témával.

Több érv is szól az árpa mellett, és ha ezeket az érveket egymás mellé állítjuk kiderül, hogy nem is olyan nehéz a döntés! Az őszi árpát a búzához képest korábban, az őszi munkacsúcsok előtt elvethetjük, mielőtt a betakarítás, talajmunkák, szántás a nyakunkra érne.

Ezek előtt már szóba is kerül a fajtaválasztás, amit most nézzünk át pontosabban:

  • Korai, vagy középérésű? A korai fajta nem tud összeérni a búzával az aratási szezonban (vagy csak az igen korai búzákkal, azt pedig ne válasszuk a sorba), így megkönnyíti az aratás szervezését. Ehhez nyújt kiváló alternatívát a Basalt fajtánk!
  • Takarmány, vagy sörárpa? Ha nincs konkrét termeltetési szerződésünk egyértelműen a takarmány minőséget adó fajták közül válasszunk, hiszen az előszerződéses árak 2018-ban 38-40.000 Ft volt, a kialakult aratás utáni árak elérték a 44-45.000 Ft-ot tonnánként. A Gigga fajtánk kiváló termőképességével és magas fehérjetartalmával méltán kivívta a gazdák szeretetét 2012 óta.
  • Nagy termőképesség és jó kórtani tulajdonság egyben? Igen, nagyon fontos, hogy 8-9 tonnás hektáronkénti termésátlagokat érjünk el úgy, hogy alacsonyan tudjuk tartani az önköltségünket! Ennek elengedhetetlen alapköve a jó betegségekkel szembeni ellenállóság, hiszen a jól bevált fungicidek árai sem mutatnak csökkenő tendenciát. Fontos, hogy ha magas termést szeretnénk elérni, akkor megfelelő időben és minőségben történjen meg a vetés. Ha korán (szeptember második dekádjától) kezdünk neki a vetésnek számolni kell a betelepülő vírusvektorokkal is, amire ha nem akarunk körülbelül 20 000 Ft-al többet kifizetni az inszekticiddel csávázott vetőmagért, egyetlen megoldás létezik. Árpa mozaik és sárga törpülés vírus ellenálló fajtákat válasszunk, amely a KWS-nél korábban jól bevállt Gigga és Basalt mellett a KWS Kosmos is magáénak tudhat.
  • Végül, de nem utolsó sorban a viharos időjárást is számításba kell vennünk, ami egy 8-9 tonnás árpát könnyen megdönt és izgulhatunk a termésünk minősége és mennyisége miatt. Az idei évtől ettől már nem kell tartanunk, hiszen intenzív körülmények között, a hibrid és korszerű fajták terméspotenciáljával rendelkező új fajtáink (KWS Astaire, KWS Kosmos) kiváló szárstabilitással

A nagy érdeklődésre való tekintettel javasoljuk, hogy a KWS megújult őszi árpa kínálatát keressék mielőbb a forgalmazóknál!

További információ:
www.kws.hu

Bene Zoltán (Karintia Kft.)  

Míg a búza aratásával a cikk írásakor (július 3. dekád!) még mindig nem végeztek a gazdák, az árpa termesztők az idei évben szerencsésebb helyzetben tudhatják magukat, mivel a termés nagy része – ellentétben a búzáéval – még a nagy nyári esőzések előtt a raktárba került.

Csábít az árpa – 5 tonna közeli országos termésátlag

A 206.000 hektárról betakarított 1 millió tonnát meghaladó termés és a tavalyi évhez képest jelentős, 20%-os áremelkedés a 2018/19-es évre vetésterületet emelkedést vetít előre. A szélsőséges csapadékeloszlás különbség ugyanakkor megyénként akár 40% -os termésátlag eltérésekhez vezetett. Míg Veszprém megyében a gazdák kénytelenek voltak 4,1t/ha őszi árpa termésátlaggal megelégedni, Fejér megyében átlagosan 5,96 t árpa került le hektáronként. A Karintia kft a fajtaválasztáskor az ugyancsak a Mauthner csoporthoz tartozó nemesítőház prémium genetikáinak széles kínálata közül választ. Ennek oka, hogy cégünk a Pannon Régióra nemesített fajtákat részesíti előnybe a bő termés, a termésstabilitás és a minőség jegyében.

Ön elégedett az idei HL súllyal? – A fajtaválasztásnál erre is figyeljünk

63 kg/HL alatti hektoliter súly miatt az átvevőhelyről visszafordított traktorok borzolták a kedélyeket idén. Ha át is vették a szabvány alatti Hektoliter súlyú árpát, jelentős, legalább 2.000 ft/t levonással kellett számolni. A Karintia ALORA bőtermő őszi takarmányárpa fajtája az ország legkülönbözőbb pontjain kiemelkedő termésátlag mellett is magas HL súllyal került be a raktárakba. 

Takarmány árpa, vagy sörárpa? 10.000 ft/t árkülönbség!

A Karintia évek óta növeli piaci részesedését a sörárpa felvásárlásban. Az idei évtől váltottunk és egy őszi sörárpával az AXIOMA fajtánkkal léptünk piacra. Véleményünk szerint az egyre szélsőségesebb időjárás miatt nagyobb termésbiztonsággal termeszthetjük az őszi kalászosokat. A Karintiánál a vetőmag előállítás és forgalmazás, továbbá a termény felvásárlás is egy kézben marad. A vetőmag előállítás és fajtakínálat mellett a Karintia a sörárpa termény piacon is aktív szereplő. Az idei évben az őszi sörárpával hozzávetőlegesen 10.000ft/t árelőnyt érhetünk el a takarmányárpához képest. A modern genetikájú AXIOMA sörárpánk a malátázóknál belistázásra került, így a termést szívesen visszavásároljuk Öntől. Sőt! Egy esetleges takarmány minőség esetén sem fogjuk Önt cserben hagyni!

Lesz elég vetőmag? Árpavetőmagból idén sajnos hiány várható!!

Az évek óta csökkenő árpa vetőmag előállító terület 2018-ra újabb 25%-al zsugorodott. Míg 2014.-ben még 6.200 hektáron állítottunk elő Magyarországon őszi árpa vetőmagot, addig ez a szám 2018-ra 3.700 ha-ra olvadt.

Ez még 30%-os felújítási arányt sem tesz lehetővé, azaz az árpa jövő évi vetésterületének több mint 2/3-ára már biztosan nem marad fémzárolt vetőmag. Vetőmag előállítóként és forgalmazóként ugyanakkor felfokozott érdeklődést tapasztalunk, véleményünk szerint az árpa vetésterülete emelkedni fog.

Érdemes sietni a fajtaválasztással.

Videók:

Axioma őszi sörárpa

Alora őszi hatsoros árpa

További információ:
www.karintia.hu

Dr. Balla Zoltán (Marton Genetics)  

Az utóbbi évek termelési tapasztalatai arra mutatnak, hogy az árpatermelés nagyobb termésbiztonságát az őszi vetésű fajtákban érdemes keresnünk. A jövedelmezőségét azonban más abraktakarmányok piaci árának alakulása is befolyásolja.  Mi az, amit a gondos gazda kézben tarthat, ha őszi árpát vet?

A siker kulcsa, hogy a gazdálkodáshoz meglévő adott erőforrások, – pl. a talaj minősége, a tápanyagellátottság vagy a technikai háttér színvonala – legyenek összhangban a kiválasztott fajta tulajdonságaival, képességeivel. Ez az alapvető gondolat határozta meg a Marton Genetics őszi árpa fajtakínálatát, s három markánsan különböző fajta bemutatásával mintegy segítve a gazdát a választásban. Legyen az árpa bőtermő és stabil minőségű, a betegségekkel szemben ellenálló, szilárd szárú, télálló … sok a követelmény!

Beszédes nevű: a „kezdet”, az Mv Initium a legújabb martonvásári nemesítésű extrakorai érésű hatsoros őszi takarmányárpánk. Kiváló télállósága igen jó fagyállósággal párosul, ami a koraiságát segíti, szárazságtűrésből pedig idén is kitűnőre vizsgázott! Mire Medárd meghozta a csapadékot, az Mv Initiumot már aratni lehetett, 7,0-8,5 t/ha között változó eredménnyel, 66-70 hl-tömeggel, 13% körüli fehérjetartalommal. Rinhosporiumos levélfoltosságra és törperozsdára kifejezetten toleráns, egyéb gombabetegségekre jó ellenállósággal bíró fajta. Azok figyelmébe ajánljuk, akik október közepéig elvetnek, s igen korán terveznek aratni, főleg ebből a korszerű ám – akár extenzív körülmények között is – könnyen termeszthető fajtából.

Középkorai érés, termésstabilitás, kiváló állóképesség és még kiválóbb alkalmazkodóképesség ami a Hanzi őszi árpát választó termelők legfőbb igénye. Közepes magasságú, jól bokrosodó fajta, az ország minden terültén biztonsággal termeszthető. Intenzív körülmények között a 8-9 t, átlagos üzemi viszonyok mellett 6 - 7,5 t szemtermés várható tőle hektáronként. A gombabetegségekkel szemben magas toleranciát mutat, azonban lisztharmat ellen preventív védekezés ajánlott. Fehérjetartalma a 14%-ot is elérheti. Versenyképessége a kevésbé jó gabonaévjáratokban igazán szembetűnő, mint amit az idei aratásban is bizonyított.

A Marton Genetics által képviselt KWS Meridian már 8 éve rendre teljesíti a középérésű, intenzív típusú takarmányárpa termésmennyiségi és minőségi elvárásait. Kifejezetten bőtermő és jó agronómiai tulajdonságai közül a komplex betegségekkel szembeni toleranciája is hozzájárul ahhoz, hogy az őszi árpa fajtaarányok között évek óta dobogós helyezést ér el. Vetésidőre kevésbé érzékeny, korai vetésben hektáronként 4 millió csíra elegendő kitűnő bokrosodása miatt. Tavaszi szárcsökkentése javasolt. Hektolitertömege: 66,5 -68,0 kg, fehérjetartalma 12,7 -14,4 % között a termelés színvonalának függvényében változik.

Kétségtelenül nehéz ügy a fajtaválasztás hiszen a kínálat óriási, ám a felelős döntés akkor születik meg, ha jó minőségű, ellenőrzött, fémzárolt vetőmag  kerül ősszel a vetőgépbe.

A Marton Genetics őszi árpáiról a következő oldalon tájékozódhat.
http://martongenetics.com/termekkategoria/oszi-arpa/

Szemerits Balázs (RWA Magyarország Kft.)  

Hazánkban az őszi árpatermesztés jelentősége a búzáéhoz képest csekélynek mondható, ugyanakkor az elmúlt 10 év átlagát nézve vetésterületében nagy változás nem volt tapasztalható. Hivatkozva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idei évi felmérésére az őszi árpa vetésterülete 206.068 hektár volt, melyből az országos termésátlag 4928 kg/ha lett. Ez csupán csak elenyésző mértékben különbözik a tavaly évi 4999 kg/ha-os átlagterméshez képest. Szerencsére ez a növény szinte minden szántóföldi talajon termeszthető, de legideálisabb körülményeket az enyhén savanyú, középkötött mezőségi vályogtalajokon és barna erdőtalajokon biztosíthatunk számára. Pozitív tulajdonságai között tartható számon az, hogy a sekély termőrétegű erodált talajokon nagyobb biztonsággal termeszthető az őszi búzánál. Azonban megdőlés szempontjából sokkal nagyobb odafigyelést igényel, különösen a jobb tápanyag-ellátottságú talajok esetében. Ezért a fő hangsúly elsősorban a talaj tápanyag szolgáltató képességéhez mért harmonikus tápanyagkijuttatáson van. Az őszi árpa fajlagos tápanyag igénye egy tonna szemtermés, a hozzátartozó szár és gyökértömegre vetítve N: 27 kg, P2 O5: 10 kg, K2 O: 26 kg, CaO: 6 kg, MgO: 2 kg/ha. Ebből a kálium különösen fontos elem a télállóság fokozásához és a szárszilárdság növeléséhez. Továbbá érdemes odafigyelni arra, hogy hacsak a talaj vizsgálati eredmények nem indokolják, akkor az éves 100 kg/ha feletti hatóanyag mennyiséget nem szabad túllépni. Valamint ezt is célszerű több részletben biztosítani a növények számára, úgy hogy a nagyobb részét a tavaszi fejtrágyázással juttassuk ki. Természetesen a fajtaválasztás során érdemes odafigyelni a termesztés intenzitásának különbségeire is. Vannak olyan fajták, amelyek teljesítőképességének maximális eléréséhez érdemes a lehető legnagyobb tápanyagmennyiséget biztosítani, mivel ezek a fajták rendkívül jól tudják hasznosítani a rendelkezésre bocsátott tápanyagot. Ilyen az RWA Magyarország Kft. portfóliójában lévő német nemesítésű korai éréscsoportba tartozó többsoros őszi takarmányárpa, az AZRAH (1. kép) is.

1. kép: AZRAH

Nemesítése során elsődleges szempont volt, hogy télállósága a lehető legjobb, megdőlési hajlama pedig csekély legyen. Az ősz folyamán nagyon gyors korai fejlődés, bokrosodás jellemzi, így kitűnő gyomelnyomó képességgel rendelkezik. Terméseredménye elérheti a 9 t/ha-t, fehérjéje pedig 10-13% között alakul. Vetése szeptember végétől október végéig ajánlott. Az optimális vetésmennyiség 180-200 kg/ha. Azoknak a termelőknek, akik nem többsorosban, hanem kétsoros árpafajtában gondolkoznak kitűnő választás lehet a szintén német nemesítésű KWS SCALA (2. kép). A fajta a középérésűek képviselője. Elsődlegesen sörgyárak legnépszerűbb alapanyagaként vált ismerté Európában. Alacsony növésű, könnyen aratható fajta. Termése nagyüzemi átlagokban 6-8 t/ha között alakul. A nitrogén túladagolására érzékeny, ezért termesztéséhez minden esetben szárszilárdító készítmény ajánlott. Vetésidő szeptember végétől október végégig 180-200 kg/ha-os vetőmagmennyiséggel.

2. kép: KWS SCALA

További információ:
www.rwa.hu

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.)  

Az árpa, bár hazai körülmények között az őszi búzához képest kisebb felületen termesztik, számos gazdaság életében igen fontos kalászos kultúra. Kijelenthető, hogy ebben a szegmensben is a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározóak, több esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek. Cégünk a kalászosok nemesítése során a termelői igényeket szem előtt tartva a hagyományosan erős őszi (takarmány) árpa és a tavaszi (sör) árpa portfólióját is rendszeresen bővíti, így Magyarország piacvezető árpafajtái mellett azok új kihívója is a termékpalettánkon található. Így biztosítjuk a termelők számára, hogy a legújabb genetika, valamint a korszerű agrotechnika kombinációjával az árpa termesztése során kiváló terméseredményt és magas jövedelmezőséget érhessenek el.

Az árpatermesztésben és a kapcsolódó fajtaválasztásban számos általános irányelv fogalmazható meg, egyes problémák viszont összetettebbé válnak. A piaci környezet változásai, továbbá a nagyon változatos és egyre szélsőségesebbé váló környezeti feltételek miatt szemléletváltás tapasztalható az ősziárpa-fajtaválasztásban és a kapcsolódó termesztéstechnológiában is. A termelők a környezetükhöz és helyi termelési feltételekhez jól alkalmazkodó, nagy termőképességű és a középtávú piaci feltételek között jól értékesíthető, árumagminőséget biztosító termelési alapot keresik a munkájukhoz. A reálisan elérhető mennyiség mellett az árpa esetében a felhasználási irány (hazánkban elsősorban a takarmány-előállítás, kisebb arányban a sörgyártás) meghatározó a fajtaválasztás során. A célpiac szempontjából eltérő súlyozással ugyan, de az elérhető fehérjetartalom, a hektolitersúly és a jó osztályozottságra való képesség a korszerű hagyományos fajtákban és ma már az árpahibridekben egyaránt fontos mutató. A termesztéstechnológia intenzitása jelentős mértékben fokozódik, és a hangsúly a tavasziárpa-termesztés nagyobb környezeti (termeszthetőségi) és értékesítési kiszolgáltatottsága miatt a jóval produktívabb ősziárpa-termesztés irányába tolódik el. Számos kétsoros ősziárpa-fajta termesztésével pedig a söripar elvárásainak is meg tudunk felelni, ha fokozottan ügyelünk arra, hogy az adott fajta a közelünkben meghatározó sörgyárak által preferáltak között szerepeljen.

A változó környezet az árpa termesztése során is megújulást, alkalmazkodást igényel. Az új fajták és technológiák bevezetése az elmúlt időszakban az őszi búzához képest jellemzően jóval lassabb ütemű volt. Napjainkban viszont ennél a kultúránál is azt tapasztaljuk, hogy a fajtaváltás valamivel gyorsabb ütemű, és a termelők előszeretettel választanak a nagy genetikai értékkel bíró, stabil, kiegyenlítetten teljesítő, a környezeti stresszorokra jól reagáló újabb fajták közül. Sőt, a fajtaválasztás egyre komplexebb hatást gyakorol egy-egy gazdaságon belül az alkalmazott termesztéstechnológiákra is, hiszen a hagyományos fajták mellett ma már a hibridkalászosok, köztük pedig a hibridárpa megjelenésével új távlatok nyíltak az ősziárpa-termesztésben.

Az idei őszi szezonra kínált hibridkalászos-portfólió és a hozzá kapcsolódó, részletes termesztéstechnológiai ajánlásokat bemutató SAATEN-UNION-kiadvány letölthető az alábbi képre kattintva:

A hagyományos őszi fajtákat bemutató SAATEN-UNION-kiadvány letölthető az alábbi képre kattintva:

A fajta- és hibridválasztásnak tehát a termelésszervezés során szakmai szempontok szerint kell történnie, és kritikusnak tekinthető az árpa esetében is! A hazai köztermesztésben a hagyományos fajták használatán és a megszokott technológiákon túl a SAATEN-UNION hibridjeivel szerzett jó gyakorlati tapasztalatok és a kapcsolódó speciális termesztéstechnológiai ajánlás együttese ma már az árpatermesztésben is egyre jelentősebb gyakorlati értéket képvisel.

A hibridhasználat tehát valamennyi meghatározó felületen termesztett kalászos esetében – így a búzát és a rozst követően az árpánál is – a gyakorlat számára új korszakot nyitott, amelyben bővültek a lehetőségek, új és az eddigieknél is nagyobb lendületet biztosítva a termeléshez és a termesztéstechnológiák fejlesztéséhez.

További információ:
www.saaten-union.hu

Asbóth András (Syngenta Kft.)  

 

A fajtaválasztást őszi árpában, a többi termesztett kultúrához hasonlóan, az értékesítési lehetőségek és a rendelkezésre álló adottságok határozzák meg.

Az őszi árpa ideális választás, ha takarmányozási célra keresünk növényt! A sertés kedvelt takarmányfélesége, hiszen a  takarmányárpa kitűnő ízű és jó étrendi hatású, nyersfehérje-tartalma a kukoricáénál nagyobb (11–13%), kedvezőbb aminosav-összetételű (több lizin, leucin és arginin található benne), ezért jobb biológiai értékű. Nagy adagú N-műtrágyázással az árpa fehérjetartalmát is lehet növelni. Nyersrosttartalma is előnyös koncentrációt mutat a többi kalászosgabonához illetve a kukoricához képest is.

A Syngenta globális piaci jelenléte miatt minden szegmensben választ ad a termelői és termőhelyi igényekre: tavaszi és őszi, takarmány vagy maláta minőségre egyaránt.

A folyamatos fejlesztés eredménye a három éve Magyarországon bevezetett Hyvido hibridárpa program.

Az időjárás az elmúlt években egyre hektikusabbá vált, egyre többször találkozunk aszály miatti károkkal. Ezek mérséklésére az öntözés mellett a helyes agrotechnika, a megfelelő fajta/hibrid kiválasztása és a szakszerű növényvédelmi program is egy eszköz lehet.

A Syngenta a sikeres gazdálkodáshoz egy komplex programmal járul hozzá, amely alapja a Jallon hibridárpa.

Sok esetben a termelők csak a vetésforgóban betöltött ideális szerepére, jó előveteményként tekintettek  az árpára, semmi esetre sem, mint jövedelmező, nagy terméspotenciállal rendelkező kultúrára. Az elmúlt időszakban azonban egyre többen felismerték, hogy intenzív technológia mellett kimagasló eredményeket lehet elérni termesztésével.

Ha belegondolunk a következő évtizedekre prognosztizált népességnövekedés robbanásszerű táplálékigényére, alapjaiban kell meg változtatnunk termelési szokásainkat. Kevés lehetőség közül választhatunk. Az egyik, ha új területeket vonunk a termelésbe, erre viszont kevés lehetőség van globálisan. A másik út a már meglévő területeink terméspotenciáljának jobb kiaknázása.

A Syngenta Hyvido programja válasz ezekre a nehéz kérdésekre. Alkalmas az országos termésátlag dupláját produkálni szemtermésként hektáronként! Illetve kevésbé alkalmas területeken is lehetünk produktívak ha a Hyvido™-t választjuk!

Az elmúlt évek üzemi visszajelzései, terméseredményei rámutattak arra a tényre, hogy kitett kalászos gabonának nem kifejezetten alkalmas, gyenge adottságú területeken hektáronként akár 2 tonnával is magasabb termést lehet realizálni.

Ebbe a modern szemléletváltásba illik bele a Syngenta hibridárpa programja, melynek csak egy alappilére a hibridizált vetőmag, további kulcsfontosságú technológiai elemeket tartalmazó termesztési ajánlás is szükséges ahhoz, hogy a hibridárpában rejlő terméspotenciált maximalizáljuk.

További információ:
www.syngenta.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Az ideihez hasonló aszályos évjárat – amely egyre inkább trenddé válik – az árpa malmára hajtja a vizet. Szakértők mondják el véleményeiket, javaslata...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!