Heti fókusz: A gombaölőszeres védekezés aktualitásai kalászosban

Agro Napló
Az enyhe tél, a csapadékos tavaszi időjárás kedvez a kórokozóknak, ennek a kalászos táblákon már jól látható jelei vannak. A szakértők útmutatásáért kattintson a névre vagy fotóra!

A gombaölőszeres védekezés aktualitásai kalászosban

A javaslatokért kattintson a hozzászóló fényképére vagy nevére!

   
Lakatos Réka
Bayer Crop Science
Bálint Sándor
Corteva Agriscience
Lécz István
FMC-Agro Hungary Kft. 
Varga Miklós
KITE Zrt. 
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Varga Zoltán
Syngenta Kft.
Törőcsik Éva
UPL Hungary Kft.

Lakatos Réka (Bayer Crop Science) 

A gombaölőszeres védekezés kalászos kultúráinkban a növényvédelmi technológia egyik alapeleme. A kivitelezés azonban nagyon változatos képet mutat a termesztési cél, az időjárási viszonyok és az elvárt hozam függvényében. Amennyiben maximális hozamra és minőségre törekszünk, úgy elkerülhetetlen, hogy a vegetációs időszak során többször is védekezzünk a kórokozók ellen. A lombozatot érintő betegségek, mint a szeptóriás levélfoltosság, vagy a rozsdabetegségek akár 50%-os termésveszteséget is képesek okozni, de okozhat gazdasági jelentőséggel bíró károkat a korán megjelenő lisztharmat is.

De nézzük is meg, milyen évjárathatások érik az őszi vetésű kalászos kultúrákat az idei szezonban. A www.met.hu elemzéseit átnézve azt látjuk, hogy 2022 súlyos tavaszi és nyári aszályos időszakát csapadékban gazdag ősz követte. Ebben az évszakban a sokéves átlag másfélszerese hullott le. A csapadékos szeptembert viszonylag száraz október, majd újra az átlagnál csapadékosabb november követte. A hőmérséklet közel 10C fokkal meghaladta a sokéves átlagot. Emiatt azt tapasztaltuk, hogy már ősszel megjelentek különböző gombabetegségek, mint a lisztharmat, szeptóriás levélfoltosság, ill. árpában a hálózatos levélfoltosság. Az árpákban megjelenő betegségeket gyakorlatilag országos szinten észleltük, míg a búzákban helyenként találtunk problémás területeket. Az ilyen táblákon elvétve szükség volt egy nagyon korai, T0 védekezésre, amellyel elejét lehetett venni a betegségek további terjedésének.

2023. év elejétől folytatódott az őszi trend és bár a csapadék eloszlása az idei év elején is egyenetlen volt, a sokéves átlagot meghaladta. Az enyhe téli időjárásnak köszönhetően a kórokozók könnyedén átteleltek a növényeken és kora tavasszal viszonylag hamar megjelentek az új fertőzések. Sok helyen találtunk március hónapban lisztharmatot, és néhány helyen szeptóriás levélfoltosságot, míg árpán a már említett hálózatos levélfoltosságot és árpa törperozsdát is. Ennek megfelelően az első gombaölő szeres kezelések nagy részét már elvégezték vagy végzik a gazdálkodók.

A Bayer Crop Science ajánlata a lombvédelmi kezelésekre

Az állományok egészségesen tartása minden termelő elsődleges célja. Ehhez olyan termékekre van szükségünk, amelyek több hatóanyagot tartalmaznak, rugalmas kijuttatást tesznek lehetővé, és megfelelően ellenállnak az időjárás kihívásainak: alkalmazhatóak akár hűvösebb tavaszi napokon is, ill. nagyon jó esőállósággal rendelkeznek. És ha ezeket a szempontokat végig vettük, a válasz is megvan: a magyarországi termelők egyik legkedveltebb kalászos gombaölő szere, a Falcon Pro a választásunk. Összetétele: 149 g/l tebukonazol, 224 g/l spiroxamin, 53 g/l protiokonazol. A hármas hatóerőnek köszönhetően univerzális termék, a gombaölő szeres technológia bármely elemeként tökéletesen megállja a helyét. Kiemelkedően hatékony lisztharmat, rozsdabetegségek, pirenofórás, rinhospóriumos és szeptóriás levélfoltosság ellen. A protiokonazollal kiegészítve egyedülálló fuzáriózis elleni hatással is rendelkezik, kiemelkedően hosszú preventív hatású, de kuratív és eradikatív hatása is van. A spiroxamin erős lisztharmat fertőzés esetén is megerősített védelmet nyújt, gyorsan felszívódik és nagyságrenddel fokozza a triazolok hatékonyságát. Az ergoszterol bioszintézisét a tebukonazoltól eltérő helyen is gátolja, így a keresztrezisztencia veszélye sem áll fenn. A Falcon Pro ideális választás kevésbé intenzív technológiában is, hiszen dózisa rendkívül rugalmas és megfelelő időpontban kijuttatva hosszú hatástartamával egészségesen tartja a leveleket a virágzás kezdetéig.

Mire figyeljünk még?

Amikor egy termék mellett letesszük a voksunkat, figyelembe vesszük a hatóanyagtartalom mellett a felhasználhatóságot is. A Falcon Pro dózisa őszi és tavaszi árpában, ill. zabban 0,6 – 0,8 l/ha, őszi és tavaszi búzában, rozs és tritikálé kultúrákban 0,6 – 1,0 l/ha, egy vegetációban két alkalommal juttathatjuk ki. A dózis megválasztása során fontos szempont a fertőzési nyomás figyelembevétele, és ne felejtsük el a rezisztencia-menedzsment szabályainak betartását sem. Gyengébb fertőzési nyomás mellett kalkulálhatunk alacsonyabb dózissal, ilyenkor azonban még fontosabb, hogy olyan terméket válasszunk, amellyel magas hatóanyag koncentrációt juttatunk ki. A Falcon Pro egyik kiemelkedő termékelőnye a gazdaságosság. Akár 0,6 l/ha dózis mellett is 255 g/l DMI hatóanyagot juttatunk ki, a termék ezzel pedig biztonságosan képes megelőzni az állományban esetlegesen kialakuló betegségeket. Erősebb fertőzési nyomás mellett őszi búzában a maximális 1,0 l/ha dózis ajánlott, amellyel 425 g/l összhatóanyagot juttatunk ki. A DMI hatóanyagok további előnye, hogy hűvösebb időben is kijuttathatók tovább növelve ezzel a rugalmas felhasználást.

További információ:
agro.bayer.co.hu

Bálint Sándor (Corteva Agriscience) 

Minden szakmabeli figyelemmel követi az idei tavasz időjárásának történéseit, most talán azt mondhatjuk, erre vártunk. Természetesen nem a telet megszégyenítő fagyos reggelekre gondolva, hanem a mérsékelten meleg, csapadékot rendszeresen hozó napokra, hetekre.

Meg is látszik az eredmény a gabonákon, ha kimegyünk a határba. A levélcsúcsokon igaz még sok helyen látható a fagyhatás barnás elszíneződés formájában, viszont alulról nagy erővel folyik a növekedés, a zöldtömeg intenzív gyarapodása. Az őszi kalászosok jól fejlettek, a 2 szárcsomós állapotot legtöbb helyen elérték, vagy meg is haladták.

Az árpában számos helyen megtalálható víruskártétellel most semmit nem tudunk kezdeni, annál inkább van tennivaló a gombabetegségekkel. Az ország több régiójában elindult a sárgarozsda az őszi búzákban, ami 8 évvel ezelőtt országos járvánnyal írta be magát a történelembe. Terjedésének további fokozatait az időjárási körülmények szabják meg. A lisztharmat mellett a levélfoltosságok jelenléte általánosnak mondható, kiemelve a szeptória (Zymoseptoria tritici) és pirenofóra (Pyrenphora teres és P. tritici-repentis) jelentőségét. Már most gondolkodni kell a fuzárium fertőzésének megelőzésén, visszafogásán, intő jelként meredeznek a kukorica szármaradványok a talajból a felszínen, amelyek a veszélyes betegség fertőzésének forrásaiként szerepelnek. Mindezek ellen most időszerű a gombaölő szeres kezelések elvégzése!

A Corteva 2023-ban kettő új gombaölő szerrel jelentkezik kalászos gabonákban, melyek a legmagasabb szinten képesek kezelni a termést veszélyeztető betegségeket. A világújdonság Inatreq™ hatóanyag mellett protiokonazolt tartalmazó Queen™ gombaölő szer az Inatreq™ új hatásmechanizmusa révén képes olyan kórokozó rasszok elpusztítására is, amelyek valamely eddig használt hatóanyaggal, hatóanyagcsoporttal szemben ellenállóságot alakítottak ki, tehát rezisztenciatörő készítmény. Mivel mindkét hatóanyaga felszívódik, a kezeletlen növényi részek védelméről is gondoskodhat használója.

A Queen™ rendkívül hosszú hatástartama az Inatreq™ UV ellenállóságán, illetve növényi szövetekben fennálló stabilitásán alapul. Szabadalmaztatott i-Q4™ formulációja a rendkívül gyorsan kialakuló védőhatás kulcsa. A búza, rozs, tritikále lomb és kalászvédelmére egyaránt kiemelkedő hatékonysággal használható.

A Verben™ gombaölő szer gázosodó hatóanyagot tartalmaz, különleges összetételével, kiemelkedően nagy hatóanyagtartalmával képes emelni a gombaölő szeres védekezés hatékonyságát. Érvényes ez a gabonafélék levélbetegségei elleni védekezésre árpában, búzában, rozsban és tritikáléban ugyanúgy, mint a kalász és zászlóslevél védelmére.

A Verben™ gázosodó hatóanyaga olyan helyekre is el tud jutni és védelmet adni, ahol sok esetben a felszívódó hatóanyagok sem. Kiemelkedően magas protiokonazol tartalma lehetővé teszi, hogy nagy fuzárium fertőzési nyomás esetén is egészséges maradjon a gabona. A jó hatékonysághoz természetesen nagyon fontos a jó időzítés és kijuttatástechnika. A Verben™ tényleg ritmusváltás a kalászvédelemben.

További információ:
www.corteva.hu

Lécz István (FMC-Agro Hungary Kft.) 

A kiszámíthatatlan, csapadékszegény időjárás, a terményárak bizonytalansága, a műtrágyaárak jelentős hullámzása, és a learatott termények eladhatóságának kérdése, valamint a kivont, betiltott szerek jelentős száma is egyre nehezebb helyzetet teremt a gazdálkodók számára.

Kalászos után vetett kalászos, mely bár erőteljesen bokrosodott, mégis jelentős élettani és kórtani problémákkal küzd (Szabadszállás, 2023.02.20.)

Jelenleg az őszi vetésű növényeink jelentősen erőteljesebbek, mint tavaly ilyenkor, viszont az is látszik, hogy jelentős hányaduk már a fertőzések jeleit mutatja, melyek miatt érdemes elgondolkoznunk olyan megoldáson, mely az élettani és a korokozók által okozott korai problémáinkat is megoldja.

Őszi árpában könnyen felfedezhetők a korai levélbetegségek (Nyárád, Veszprém vármegye, 2023.03.17.)

A kalászos gombaölő szerek piacán jelentős termékek estek ki, melyek ár-érték arányban is könnyen beilleszthetőek voltak a technológiába. Új termékek érkeztek ugyan a kalászos kórokozók elleni szegmensre, azonban ezek magasabb költsége gondot okozhat a termelőknek a jelen helyzetben.

Stabil képviselője a kalászos betegségek elleni védekezésnek az Azaka® Top Pack, mely két jól ismert hatóanyag (tebukonazol és azoxistrobin) kombinációja egy kereskedelmi gyűjtőcsomagban. A hatóanyagokból nagy választék áll rendelkezésre a piacon, melyek árban és minőségben eltérőek lehetnek, azonban a Riza® 250 EW és az Azaka® esetében mindig megkapjuk az a színvonalat, melyet elvárhatunk egy minőségi gombaölőtől.

Azaka® Top Pack hatékonysága helmintospórium ellen (Debrecen-Látókép, 2020)

Idén érdemes olyan gombaölőt választani, amely gombaölő hatása mellett erős élettani hatással is rendelkezik. Az Azaka® Top Pack „zöldítő” hatása hosszabb élettartamot, több tápanyagfelvételt és asszimilációt jelent. Fokozódik a tápanyagok képződése és beépülése, amely több és jobb minőségű termést eredményez.

Azaka® Top Pack élettani hatása (Debrecen-Látókép, 2020)

 

Az Azaka® Top Pack kalászos gabonákban szárbaindulástól a virágzás végéig alkalmazható, amely az évjárattól és a fertőzési nyomástól függően 10-12,5 ha gabonaterület kezelésére elegendő.

További információkért keresse fel az FMC megújult weboldalát, vagy szakmai kérdésekkel forduljon területi képviselőinkhez!

Varga Miklós (KITE Zrt.) 

Az európai hatóanyagfelülvizsgálati eljárások (visszavonás vagy megújítás) számos új kérdést vetnek fel a magyarországi kalászos termesztéstechnológiát illetően is. A KITE célja a korszerű és innovatív termékek alapos megismerése után a technológiákba való minél hatékonyabb beillesztése.

Ennek eredményeképpen ajánljuk partnereink figyelmébe a >> Stamina << nevű kalászos gombaölő szert, amely innovatív hatóanyag-kombinációjának köszönhetően eleget tesz a jelen és a jövő elvárásainak egyaránt. A készítményt őszi és tavaszi búzában, őszi és tavaszi árpában, tritikáléban, rozsban lehet kijuttatni a kultúrnövény bokrosodásától a virágzás végéig.

Az elmúlt években a tavaszi és kora nyári időjárás hatására a kalászosokban előforduló gombák jelentősége átalakulóban van. Számos betegség visszaszorult, mint például a lisztharmat, míg más kórokozók, akárcsak a sárgarozsda, jelentős károkat okoznak, mellyel az egész gombaölő szeres védekezés átgondolására késztetik a termelőket. A sárgarozsda mellé észrevétlenül felzárkózóban van a szeptória, amely egyre gyakrabban okoz gondot és jelentős termésveszteséget. Ennek oka az éghajlatváltozásban, a kórokozó igényeinek változásában és az egyre nagyobb teret nyerő nyugat-európai fajták, illetve hibridek érzékenységében keresendő. Ezekre a problémákra ad választ a >> Stamina << nevű gombaölő szer.

Sárgarozsda

Vörösrozsda

A készítményben lévő két legkorszerűbb hatóanyag (trifloxistrobin és protiokonazol) biztosítja az ezen betegségek elleni leghatékonyabb védelmet, a hosszú hatástartamot, és zöldítő hatásával együtt az egyik legnagyobb termésnövekedést a kizárólag triazolt tartalmazó készítményekhez képest. A >> Stamina << két különböző csoportba tartozó hatóanyagának köszönhetően eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik. A trifloxistrobin egy modern strobilurinszármazék, mely a kórokozó gombák sejtlégzését gátolja. A növényben a transzlamináris szöveti mozgásának köszönhetően a levél fonáki részére is képes eljutni a hatóanyag. Erősen kötődik a kutikulához, ez eredményezi a kiváló esőállóságot. A protiokonazol jelenleg az egyik legújabb azol hatóanyagok egyike, mely a lanoszterol bioszintézisét gátolja, ennek eredményeképpen úgynevezett hármas hatással rendelkezik (protektív, kuratív, eradikatív). A növényben viszonylag lassan szívódik fel, de a növényen belüli eloszlása kiváló.

A >> Stamina << készítményt mind levélbetegségek ellen, magasabb dózisban pedig a kalász védelmére is alkalmazhatjuk.

Bővebb információkért látogassa meg honlapunkat vagy keresse bizalommal >> agronómiai szaktanácsadóinkat! <<

További információ:
www.kite.hu

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

Az elmúlt évtizedben tapasztalható éghajlatváltozás – szélsőséges időjárás, özönvízszerű csapadék és az azt követő, hosszan tartó tavaszi szárazság – megviseli kultúrnövényeinket, csökkenti azok ellenálló képességét, valamint megnehezíti a növényvédelmi munkák ütemezését. Az enyhe telek kedveznek a károsítók túlélésének, majd kora tavaszi felszaporodásának, ahogy az agrotechnikai eljárásokban bekövetkező változások is. Terjed a szántás nélküli talajművelés, egyszerűsödik a vetésforgó, egyre gyakrabban kerül kalászos gabona ugyanabba a táblába vagy annak közvetlen szomszédságába. A károsítók közül talán a kórokozó gombák reagálnak a legérzékenyebben az időjárási körülményekre. Így akár már ősszel megjelenhetnek a kórokozóképletek, és főleg enyhe telet követően már kora tavasszal megindulhatnak az újabb fertőzések. Ebben az évben márciusban a lisztharmat és egyes levélfoltosságok, a szeptória és a pirenofóra tüneteivel találkozhattunk a táblákban. Ezek további felszaporodását természetesen befolyásolja majd az időjárás alakulása, de ha nem vagyunk résen és elmulasztjuk az első lombvédelmet, a gombáknak kedvező időjárás esetén a zászlóslevelet már csak nehezen tudjuk majd megvédeni. Az alsóbb levélszintek korai elvesztése pedig számottevő termésveszteséget is okozhat.

A zászlóslevél védelme kihagyhatatlan technológiai elem. A korábban bekövetkezett fertőzések felerősödhetnek, illetve újabb betegségek jelenhetnek meg. Így néhány nap alatt is komoly veszteséget okozhat árpában a törperozsda vagy búzában a vörösrozsda. Buja állományban, főleg, ha még csapadék is van, olyan mikroklíma alakulhat ki, hogy a lisztharmat és a szeptória nagyon gyorsan a szártövekről és az alsóbb levélszintekről a felső levélemeletekre jut, miközben már a vörösrozsda is megjelenik a zászlóslevélen. Így könnyen bekövetkezhet olyan helyzet, hogy akár több gombafaj is „harcol” a zöld növényi részért, mint a képen látható zászlóslevél esetében mutatkozó vörösrozsda- szeptória- és lisztharmatfertőzés.

A küzdelmet viszont nekünk kell megnyernünk. Ehhez mindenképpen széles gombaölő hatásspektrumú és tartamhatással rendelkező megoldást kell választani. Ehhez célszerű hatóanyag-kombinációban gondolkodni, és érdemes figyelembe venni, hogy a rezisztencia elkerülése érdekében különböző hatásmechanizmusú hatóanyagokat használjunk. A Nufarm Tazer Kombi csomagja minden említett kritériumnak megfelel. A csomag 10 l Mystic 250 EW-t és 10 l Tazert 250 SC-t tartalmaz. A Mysticben lévő tebukonazol hatóanyag a rezisztenciakezelés szempontjából a FRAC „3” csoportba, az ergoszterolbioszintézis-gátlók közé, míg a Tazer 250 SC azoxistrobin hatóanyaga a FRAC „11” csoportba, a strobilurinok közé tartozik, és a sejtlégzés gátlásával éri el a gombaölő hatást. Mindkét hatóanyag felszívódik és szállítódik a növényben. Ezzel nemcsak nagyobb védelmet, hanem hosszabb tartamhatást is biztosítunk a gombafertőzésekkel szemben. 1,0 l/ha Mystic 250 EW és 1,0 l/ha Tazer 250 SC együttes kijuttatásával kiváló hatékonysággal védekezhetünk a kalászosok legfontosabb levélbetegségei: a lisztharmat, rozsda, pirenofórás és szeptóriás levélfoltosság ellen. A széles fungicid hatás mellett legalább olyan fontos, hogy a Tazer azoxistrobin hatóanyaga a növényekben kedvező élettani változást indít el. Ez az úgynevezett zöldítő hatás hosszabb élettartamot, több tápanyag felvételét és asszimilációt, ezáltal több és jobb minőségű termést eredményez.

Bizonyos évjáratokban a kalászfuzáriózis okoz nagy gondot. A toxintermelést akkor tudjuk a legjobban megakadályozni, ha a gombafertőzést blokkoljuk. Erre virágzásban esőt követően mindössze 72 óránk van. A fuzárium gomba ellen az egyik legjobban bevált hatóanyag a tebukonazol, így ebben az időszakban a Mystic 250 EW-t 1,0 l/ha dózisban vagy az Orius 20 EW-t 1,2 l/ha dózisban javasoljuk kijuttatni.

További információ:
www.nufarm.hu

Varga Zoltán (Syngenta Kft.) 

 

A tavasz egyelőre nem kedvez a növényvédelmi munkáknak kalászosokban, de…

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23 szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások. A szélsőséges időjárás és a gazdasági környezet is kihívások elé állít minket. A gazdasági tényezők elsősorban permetezés szempontjából az igen vagy nem kérdésre is lefordíthatók, de sokszor befolyásolhatják a szerválasztást is. A megfelelő készítmény választása néha felül kell írja gazdasági szemléletet és a szakmai indokok kell, hogy előtérbe helyeződjenek. Sajnos előfordul, hogy ha szeretnénk sem tudunk védekezni, mert szélsőségesen hideg az időjárás vagy éppen annyi csapadék esett, hogy nem tudunk rámenni a területre. A párás nedves környezet megvan és a kórokozók nem „fáznak” annyira, hogy ne okozzanak hosszú távon problémát. Minden termelő úgy van vele, hogy amit elvetett azt szeretné is megvédeni a kórokozóktól és a kártevőktől. Sok esetben azt is szem előtt kell tartani, hogy nem biztos, hogy a munkacsúcs közepén vissza tudunk menni a területre többször, ezért komplex védekezéseket kell végeznünk megfelelő hatástartamú készítménnyel, hogy hosszútávon biztosítsuk az egészséges állományt. A megfelelő szerválasztás kulcsfontosságú ebben a helyzetben, figyelembe kell vennünk nemcsak a következő permetezésig eltelt időt, de a korábban említett időjárást, és a táblán megjelent kórokozókat is.

Az őszi vetésű kalászosoknak legyen az búza vagy árpa vagy más egyéb, számos betegsége/kórokozója van, és a fajták fogékonysága jelentős mértékben eltér egymástól. Az ellenálló fajtákban ritkábban jelennek meg a kórokozók okozta tünetek, de olyan fajta nem létezik, ami minden ismert kórokozónak ellenáll. Fontos az ellenállóképesség szempontjából a kondíció és a megfelelő kultúr állapot. Minden kalászos kultúra esetében, ha kórokozók elleni védelemről beszélünk a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt. Sokkal nagyobb hatékonysággal tudjuk felvenni a küzdelmet a kórokozókkal szemben bármilyen hatóanyagról is beszélünk akkor, ha a fertőzés kialakulása vagy korai szakaszában történik a kezelés. Ha megtörtént a fertőzés, nagyon ritkán fordul elő, hogy nem tapasztalható sejtkárosodás, de a gyógyító jellegű kezelések esetén az időzítésnek is kulcsszerepe van.

Őszi árpa esetén, az őszi időszakban súlyos lisztharmat és hálózatos levélfoltosság tüneteket figyelhettünk meg az állományokban. Ha ősszel nem történt védekezés az első permetező feltöltéssel mindenképpen az árpa táblákra kell kimenni, hogy minél előbb megszüntessük a további súlyos fertőzések kialakulását (ha még nem késtünk el). A fungicides védekezés esetén mindenképpen olyan készítményt válasszunk, ami hatékony a komplex fertőzések ellen. Nagyon kevés olyan készítmény van, ami egyszerre kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a lisztharmat és a hálózatos levélfoltosság ellen is. Illetve érdemes odafigyelni arra is, hogy a kezelés idején milyen időjárás van, mert például az alacsony napi középhőmérsékletek jelentősen lecsökkentik a klasszikus triazolok hatékonyságát.

Az őszi búza esetében, ha korai vetésről beszélünk a legfontosabb betegségek, mint pl.: a lisztharmat, már ősszel is megjelent erős fertőzési nyomással a fogékony fajtákban. A korai megjelenés mellett egyértelműen megfigyelhető, hogy az enyhe tél okán a sárgarozsda vagy a lisztharmat is könnyedén áttelelt és szükséges, valamint indokolt is a járványszerű tünetmegjelenés megakadályozására, hogy minél hamarabb blokkoljuk a fertőzés kialakulását. A szeptóriás levélfoltosság kialakulásának jelenleg nem kedvez az időjárás, ezért csak észlelési szinten van jelen az állományokban, leginkább a fogékonyabb fajtákban.

A Syngenta ajánlatában, ha korai védekezésről van szó az árpa és a búza technológiában jelentős eltérés van. Az őszi árpában korai kezelésre, a korábban említett komplex helyzet miatt a lehető legjobb megoldást javasoljuk, ami az Elatus Era. A gyári hatóanyagkombináció biztosítja a legfontosabbat, a kiváló hatékonyságot, széles hatásspektrumával egyszerre tudunk védekezni az árpában megtalálható korán fellépő és fertőző kórokozók ellen (lisztharmat, hálózatos levélfoltosság, barna levélfoltosság, törperozsda).

A búza esetében korai védekezésre a Syngenta javaslatában két jól ismert ajánlat szerepel. Az Amistar család két tagja az Amistar Prime és az Amistar Era szerepel a technológiai ajánlatunkban. A Prime egy triazol mentes megoldás, ami elsősorban ideális választás a búza lisztharmat, rozsdabetegségei ellen. A morfolin és a strobilurin hatóanyag jól kiegészíti egymást, és korai védekezésre megfelelő választás, akár 10 Celsius fok alatti nappali hőmérsékletek esetében is. Az Amistar Era kereskedelmi és technológiai ajánlat egyesíti az egyik legjobb strobilurint, az Amistar-ból jól ismert azoxistrobint és az egyik legszélesebb hatékonyságú triazolt, a protiokonazolt. Rugalmasan felhasználható ajánlat, egy tenyészidőszakban kétszer kijuttatható, széles spektrumába a levél- és kalászbetegségeket is beletartoznak.

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!
www.syngenta.hu

Törőcsik Éva (UPL Hungary Kft.) 

Kérdés az időjáráshoz van még hagyományos négy évszak? Mert az el últ évek tapasztalatai nem ezt mutatják. Az idei tél is elmaradt, ami sajnos a mezőgazdasági termelésnek nem kedvez, főleg növényvédelmi szempontból. Szinte csak két évszak létezik: enyhe, kicsit csapadékos, és forró aszályos, ami 2022 évre volt jellemző. Már az október is melegebb volt, ami elősegítette a lisztharmat megjelenését a kelő állományokban. Sok helyen, főleg az árpákban az első védekezéseket érdemes volt már ekkor elvégezni kontakt hatású készítménnyel, pl. Colpen (kén) hatóanyaggal. A többi levélszárító korokozó számára is kedvező életfeltételek alakultak ki.

A következő betegségekre kell fokozottan odafigyelni a vegetáció hátralévő szakaszában, amit az időjárás nagymértékben befolyásolhat:

Őszi árpa

Hálózatos levélfoltosság (Pyrenophora teres)

Az őszi árpa legnagyobb károkozásra képes kórokozója. Tünetei már a téli időszakban megjelenhetnek az állományok­­­­­­ban, de károkozására tavasszal kerül sor. Csapadékos, enyhe ta­vaszokon robbanásszerű felszaporodásra képes, ilyenkor jelentős levélvesztést okozhat, különösen az erős, sűrű állományokban.
 

Árpatörperozsda (Puccinia hordei)

Ennek a gyakori kórokozónak tüneteit már a tél végén is megtalálhatjuk a növények levelein, de mivel inkább melegkedvelőnek tekinthető, tömeges felszaporodására csak a magasabb hőmérséklet beköszöntével kell számítani. Ilyen esetekben akár jelentős levélfelület-kiesést is okozhat.

 

Őszi búza 

Gabonalisztharmat (Blumeria graminis)

Az őszi búzát és árpát egyaránt betegíteni képes kór­­­okozó. Tünete sokak számára jól ismert, a leveleken, levélhüvelyeken, valamint a szár alsó részén megjelenő fehéres, lisztes bevonat formájában. Fertőzése akkor tekinthető veszélyesnek, ha a felső leveleken is megjelenik, ugyanis levélszáradást okozva csökkenti az asszimilációs felületet.

Szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici)

Időrendi sorrendben vizsgálva az őszi búza kórokozóit a szep­­­­­­­­­­­­­­­­tóriás  levélfoltosság az, amely a korai időszakban a legkomolyabb károkozásra képes. Tünetei már az ősz és tél során is megtalálhatók a leveleken, majd tavasszal, a számára kedvező, kellően nedves és hűvös körülmények közepette gyors felszaporodásával tömeges levélszáradást idéz elő. Hazai viszonyok között komolyabb kártételét gyakorta a száraz, meleg időjárási körülmények akadályozzák meg.

Sárgarozsda (Puccinia striiformis)

A búzát hazánkban fertőző betegségek közül az egyik legnagyobb károkozásra képes kórokozó a sárga- vagy pelyvarozsda. Főként az enyhe teleket követő hűvösebb, csapadékosabb tavaszi időjárású évjáratokban jelentkezik. Tüneteit nagyon korán, már a telelésből előjövő állományokban meg lehet találni, az ilyen táblákat figyelemmel kell kísérni és felszaporodásának első jeleinél gombaölő szeres kezelésben kell részesíteni. A leghatékonyabban ugyanis megelőző módon lehet védekezni ez ellen a nagyon komoly károkat okozni képes gombabetegség ellen.

Vörösrozsda (Puccinia recondita)

A búzát megbetegítő rozsdabetegségek közül a legkevésbé veszélyesnek a vörös- vagy levélrozsda tekinthető, bár ez ne tévesszen meg senkit sem, nagyarányú felszaporodásakor jelentős károkat képes okozni. A sárgarozsdánál magasabb hőmérsékleten számíthatunk a megjelenésére, de a nedves körülmények ennél a betegségnél is szükségesek a fertőzés járványossá válásához. Nitrogéntúlsúlyos tápanyagellátáskor, megkésett, nagy adagú nitrogén-fejtrágyázás esetén a növények fogékonysága ugrásszerűen megnő a megbetegedésre.

Fahéjbarna levélfoltosság (Pyrenophora tritici-repentis)

Az őszi búza legjelentősebb, legnagyobb károkozásra képes levélfoltbetegsége. A tavaszi időszakban jelentkezik, először a talaj közelében elhelyezkedő leveleken, majd a tünetek a nö­­­vény felső levélemeletei irányába terjeszkednek. Az idősebb levelek általában a csúcsi irányból kiindulva leszáradnak, jelentős asszimilációs felület elvesztését okozva, ami közvetlenül kihat a termés mennyiségére és minőségére. A kedvező körülményeket számára a nedves, magas légnedvességet, erős harmatképződést okozó, szeles időjárási körülmények jelentik. A monokultúrás termesztés, a forgatás nélküli talajművelés kifejezetten veszélyes helyzetet teremthet, így az ilyen területeket fokozottan szemmel kell tartani.

 

A kórokozók megjelenése esetén ne várjuk meg a tünetek kialakulását, törekedjünk a megelőző védekezésre és a teljes vegetációs ciklust lefedő védelmi blokk kialakítására (állandó hatóanyag jelenléte a növényben). Fontos a növényállományok sűrű szemléje, az időjárási paraméterek függvényében a fertőzés előrejelzése. Napjainkban elérhető már olyan applikáció, amely az időjárási előrejelzési adatok alapján megfelelő szignalizációt biztosít egy adott betegség várható fellépéséről.

 

A védekezések során törekedjünk az eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagok váltogatására vagy kombinációjára a kalászosokban károsító kórokozó gombák ellen. A kezeléseket optimális körülmények között végezzük el (hőmérséklet, UV-sugárzás figyelembe vétele) és a hatékonyság, valamint a maximálisan elérhető fedettség biztosítása érdekében megfelelő lémennyiséggel és cseppmérettel permetezzünk. A gombabetegségek megelőzésére kell törekednünk, igaz vannak olyan hatóanyagok, melyek gyógyító hatással is bírnak. Ha már látunk tüneteket, mindenképpen érdemes többhatóanyagú készítményt választani, vagy több készítményt kombinálni, amelyek tartalmaznak felszívódó és kontakt hatóanyagot egyaránt.

 

Ha már bekövetkezett a fertőzés, nagyobb mértékben lépett fel, számolnunk kell a termésveszteség nagyobb kockázatával, illetve azzal is, hogy a „tűzoltást” ekkor már sokszor drágább fungicidekkel tudjuk elvégezni. Növénykórtani szempontból egy jól időzített, preventív módon végrehajtott állománypermetezés több hétre is védelmet biztosíthat a növényeink számára.

UPL termékek közül a következő készítményeket lehet biztonsággal használni a permetezési fordulókban. Emerald (tetrakonazol) 0,8 l/ha dózisban, Conrod (tebukonazol) 1 l/ha dózisban. Triazolok csoportjába tartozó hatóanyagok preventív, kuratív és eradikatív hatással rendelkeznek. Fungicid hatását az ergoszterol bioszintézis gátlása útján fejtik ki. A szisztémikus hatóanyag felszívodása a növényekben akropetális irányban történik. Kezeléseket az állományokban célszerű preventíven alkalmazni. Az említett termékek tökéletes kombinációs partnere lehet a Chamane (azoxistrobin) 0,75-1 l/ha dózis. A hatóanyag a gombasejt mitokondriumában fejti ki hatását ezáltal képes azt elpusztítani. Fungicid hatása mellett a növényekben kedvező élettani változásokat indít el. Ez hosszabb élettartamot több tápanyagfelvételt jelent. Ez a hatás „zöldítő” amelynek köszönhető, hogy sokkal vitálisabb lesz a kezelt állományunk.

Ezekkel a termékekkel a kalászosok levélszárító betegségeinek megjelenését és felszaporodását meg lehet akadályozni a területeinken, és a kalász védelemre is fel tudjuk készíteni a növény állományainkat.

Jelen időszakban folynak a tavaszi gyomirtások. Ezért a Búza Xanadu csomagra szeretném felhívni a figyelmet amelyben megtalálható az Emerald fungicid is.

A termékek csomagban is elérhetőek:

További információért keresse területi kollégáinkat vagy látogasson el a www.uplltd.com/hu weboldalunkra.

  -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!