Heti fókusz: A modern árpatermesztés alapvető követelményeihez jól illeszkedő fajták

Agro Napló
Klimatikus tényezők, terményárak, terméspotenciál. Hogyan alkalmazkodnak mindehhez a piacon elérhető árpafajták? A válaszokért kattintson!

A modern árpatermesztés alapvető követelményeihez jól illeszkedő fajták

A válaszokért kattintson!

Gonda László
Betamag Trade Kft.
Németh Lajos
meteorológus, a Karintia Kft. klímatanácsadója
Dr. Balla Zoltán
Marton Genetics
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Gonda László (Betamag Trade Kft.) 

Az elmúlt évek nagy dilemmája volt a kalászos választásnál, hogy búza, vagy árpa? A piaci körülmények, az árak, a terméseredmények korábban egyértelműen a búza mellett szóltak, kivéve pár régiót, ahol sörárpa céltermeltetés zajlott, vagy ahol az átvételi anomáliák miatt felhagytak a minőségi búza termelésével.

Nálunk, a KWS-nél 2018-ban volt az a fordulópont, amikor megjelentünk jobbnál - jobb árpafajtáinkkal, amelyek tavaly és az idén is országszerte megmutatták, hogy lehetséges üzemi körülmények között is 10-11 tonnás termést elérni egy hektáron!

Mit is várunk egy korszerűnek mondott takarmány árpa fajtától?

Látva a KWS német nemesítéséből származó KWS Meridian őszi árpafajta rendkívül sikeres hazai szereplését, számunkra a válasz egyszerű volt! Az új fajtáink legfontosabb értékmérő tulajdonságai legyenek legalább olyan jók, mint a KWS Meridian-é!

Melyek azok a tulajdonságok, amitől egy új árpafajta kiemelkedik a mezőnyből és sikeres lesz? Mi a siker záloga?

Szerintünk egy korszerű, igazán csúcstermésre képes és a termelő számára ténylegesen kézzel fogható előnyt biztosító őszi árpafajtának: a rekord termőképességet, a szemtermés minőségét (HL-súly és fehérje) a kimagasló szárszilárdságot és a kórokozókkal szembeni legmagasabb ellenállóságot, azaz kiemelkedő rezisztencia képességeket kell ideális kombinációban ötvöznie magában, úgy, hogy érésidejét tekintve is megfeleljen a hazai elvárásoknak, azaz legyen megfelelően korai. Látva a külföldi rekordokat megállapíthatjuk, hogy hosszú tenyészidejű fajtákkal könnyebb elérni kimagaslóan magas hozamokat, ehhez alacsonyabb hőmérséklet és sok-sok csapadék szükséges. Nálunk a tavaszi hónapokban sokszor hosszabb ideig nem esik eső, gyakran már májusban 30 °C feletti a napi maximum hőmérséklet, így a kései fajták 'megszorulhatnak', csak a megfelelően rövid, azaz korai-, közép-korai tenyészidejű fajtákkal lehet több év átlagában eredményesen termelni.

A „kívánságlistánkon” szereplő képességeket és tulajdonságokat teljes mértékben biztosítják termelőink részére az elmúlt években bevezetett új ősziárpa fajtáink, azaz:

  • ténylegesen képesek rekord, azaz 10-12 tonna/ ha szemtermésre
  • a szemtermés minősége megfelelő (hektolitersúly 63-64 kg/Hl, fehérje tartalom 12,8-14,1 %)
  • kimagasló szárszilárdsággal rendelkeznek, még intenzív technológia, azaz nagyobb mennyiségű nitrogén hatóanyag kijuttatása esetén sem dőlnek meg
  • speciális kórtani képességekkel rendelkeznek, rezisztensek a sárga mozaikvírus-, árpa mozaikvírus-, hálózatos levélfoltosság-, sárga törpülés vírusokra.

A megfogalmazott elvárásoknak több KWS-es árpafajta is megfelel:

Legújabb csúcstermésre képes árpánk a KWS HIGGINS! Közép-korai, 6-soros takarmány árpa, amely kimagasló szárszilárdsággal rendelkezik. Az árpa sárga-mozaik vírusra rezisztens és erőteljesen toleráns az erős állományokat az idén is megtámadó hálózatos levélfoltossággal szemben. Fábiánsebestyén mellett 9,9 t/ha szemterméssel takarítottuk be. Nehéz elképzelni ekkora szemtermést, ami lábon kibírja a mai viharos, szeles nyarainkat, de a HIGGINS kibírta, nem dőlt meg!

A korábban leírt biztonságot nyújtja a KWS ASTAIRE, amely Európa-szerte az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező 6-soros takarmány árpafajtánk. Szülői vonalai között megtalálható a KWS Meridian, így annak méltó utódjaként tekintünk rá. Rendkívül erős, stabil szárral rendelkezik. Az árpa mozaik vírusra rezisztens, sárga-, és barnarozsdára, lisztharmatra és egyéb betegségekre nem fogékony. Termőképessége megelőzi a korszerű fajtákét, sőt a hibridekét is, íme néhány példa az idei évből: Békéscsaba 10,7 t/ha, Tószeg 9,69 t/ha, Bóly 8,79 t/ha szemtermés eredménnyel takarították be.

A KWS KOSMOS szintén többsoros árpa fajtánk, amely extra magas szemtermésre és magas hektolitersúlyra (64-64,5 kg/Hl) képes és mindehhez még kiváló szárszilárdsággal is rendelkezik. Az árpa mozaikvírusra, valamint a hálózatos levélfoltosságra is rezisztens! Rendkívül erős szárának köszönhetően Bácsalmáson 8,45 t/ha-ral, Jászapátin és Csabacsűdön is 9,5 t/ha-os hozammal kerület betakarításra megdőlés nélkül.

A növénytermesztést sújtó inszekticid és fungicid hatóanyagok kivonása miatt alapvető elvárás egy korszerű árpa fajtával szemben, hogy rezisztens legyen a legfontosabb rovarok által terjesztett vírusos és egyéb gombás betegségekkel szemben! Mi, mint nemesítő, ezzel tudunk hozzájárulni a termelés sikerességéhez! A KWS kórtanilag stabil árpa portfóliója tökéletesen alkalmas korai vetésre is, hiszen az ősszel betelepedő vírusvektorok miatt nem szükséges aggódni a kiváló rezisztencia tulajdonságok miatt.

Kérjük keressék kiváló árpa fajtáinkat szaporító és kereskedő partnereinknél!

További információ fajtáinkról:
www.kws.hu

Németh Lajos meteorológus, a Karintia Kft. klímatanácsadója 

„Hűvös tavasz, rendívül száraz június, csapadékos, aratást hátráltató júliusi napokat élhetnek meg a gazdák. Mi vár még ránk ebben az évben? Tiszteljük a természetet, mert legyőzni úgysem lehet! Próbáljunk meg a körülményekhez képest alkalmazkodni a változásokhoz. Erre hívjuk fel a Karintia csapatával karöltve a gazdák figyelmét.”  

Németh Lajos meteorológus, a Karintia Kft. klímatanácsadója

Az idei év kalászos slágere, az árpa. A magas, nem ritkán 10 tonna feletti üzemi eredményekhez 55.000 – 60.000 forint közötti tonnánkénti terményárak párosultak. A korai kalászhányású- és korai érésű kalászos fajták, jó eséllyel tudták elkerülni az aszott szemeket és alacsony HL-súlyt okozó, nyáreleji forróságot.

A történelmi magas terményárak még inkább növelik a tétet. Hogy igazodjunk el a kínálati fajtadömpingben? Milyen szempontok alapján válasszunk kalászos fajtát?

Nem elég bőtermőnek lenni…

Tapasztalataink szerint az idei év még inkább rávilágított arra, hogy a bő termőképesség hasznos, de önmagában nem elegendő fajtatulajdonság. A magas takarmányárpa termés nem ritkán 60 kg/hl alatti súllyal, vagy sörárpa esetén kedvezőtlen osztályozottsággal párosult.

ELŐNY A NEMESÍTÉSBEN…

A Mauthner cégcsoportunk számára már rég egyértelmű, hogy ki kell törni a tömeg­áru-termelés szemléletből. A Pannon régióra nemesített BŐTERMŐ, ugyanakkor STRESSZTŰRŐBB, át­lag feletti tápanyag hasznosítású, betegségellenállóbb és mindenekelőtt KORAI KALÁSZHÁNYÁSÚ ÉS KORAI ÉRÉSŰ fajtákat kell nemesíteni. A magyar határ közeli, Pannon régióhoz tartozó Probstdorfban, ahonnan a mi genetikáink is származnak ez már több évtizedes cél. 1995-óta Ausztriában ugyanis az ökoprogramoknak köszönhetően támogatást élvezhetnek a gazdák. Az a termelő, aki betegségellenállóbb és jobb tápanyag-hasznosítású fajtát használ, csökkenteni tudja a műtrágya felhasználást, a növényvédőszer használatot és így extra támogatásban részesül. Mi a Karintiánál a fajtáink betegségellenálló-képességére és tápanyaghasznosítására kiemelt figyelmet fordítunk!

SÖRÁRPA PROGRAM, KETTŐS HASZNOSÍTÁSÚ FAJTÁVAL…

Európai SÖRÁRPA kereskedelemre specializálódott Ausztriai testvérvállalatunknak köszönhetően több malátázóval is szoros együttműködést alakult ki. Az új, bőtermő, PLUSZ technológiával piacra kerülő PIROSKA fajtánk esetében az idei MAGAS termésátlagok és az optimális fehérjetartalommal párosuló kiváló osztályozottság is azt igazolják, hogy a Piroska Plusz mind sörárpaként, mind pedig takarmány árpaként is szépen teljesít. További előny, hogy az átlagon felüli termésátlag magas HL-súllyal párosul.

A PIROSKA Plusz sörárpánk természetesen több európai malátázó részére is belistázásra került. A Piroska sörárpa termésre szívesen adunk Önnek is vételi ajánlatot!

BŐTERMŐ, KORAI KALÁSZHÁNYÁSÚ TAKARMÁNYÁRPÁK…

A Karintia a Pannon Régióra nemesített, BŐTERMŐ takarmányárpákkal is áll az Ön rendelkezésére. A hazai piacon új FINOLA és az új CARIOCA bőtermő árpáink magas HL súllyal és korai kalászhányással méltó kihívói az évek óta a sikeres ALORA takarmányárpánknak.

mivel nyújt többet Önnek a „PLUSZ” technológiánk?

A kalászos fajtáinkon alkalmazott „PLUSZ” technológiánk hatékonyabb gyökérfejlődési erélyt, gyorsabb és egyenletesebb kelést és fokozottabb fotoszintézist eredményez. A csírakori kockázatok csökkentése érdekében, a mag felületére a csávázószeren túl egy egyedi bevonatot viszünk fel. A számos mikroelemből álló bevonat segíti a csíranövényt a rendkívül kockázatos kezdeti fejlődésében.

ALACSONYABB VETÉSENORMA = KEDVEZŐBB HEKTÁRKÖLTSÉG

A Karintia kalászos fajtákat a vetőmagparaméterek függvényében 170 – 200 kg/ha normával elegendő elvetni. Ez az alacsony vetőmagnorma, alacsonyabb hektárköltséget eredményez. A vetőmagot pedig akár 1 tonnás, akár 40kg-s egyedi papírzsákba csomagolva juttatjuk el Önhöz, az ország bármely szegletébe. Az idei vetőmagárak ismeretében az alacsonyabb vetőmagszükséglet nagy jelentőséggel bír!

Országos integráció…

A Karintia integrátori tevékenységet folytat területi képviselői révén az ország teljes területén. Terménykereskedőként több mint 20 éve van aktívan jelen Európa számos országában, így többek között Olaszországban is. Hosszú évek óta a legjelentősebb felvásárlási terménypiac a hazai gabonák számára Olaszország. Terményüzletágunk szívesen ad Önnek is ajánlatot a betakarított termésre.

MODERN, ISO 9001 MINŐSÍTÉSÚ VETŐMAG és TERMÉNY LABLABORATÓRIUM…

Kíváncsi a vetésre félretett, visszafogott magok tisztaságára és csírázó képességére? Esetleg szeretné bevizsgáltatni a termést? Tapasztalt kollégáink, új, modern laboratóriumunkban, gyors és pontos vizsgálatokkal állnak az Ön rendelkezésére. Laboratóriumunkat közvetlenül a 06 94 572 059 és a 06 30 134 5676 telefonszámokon érheti el.

Forduljon területi képviselőinkhez bizalommal az ország egész területén. Termény-, Műtrágya-, Növényvédőszer és Vetőmag üzletágaink elérhetőségeit megtalálja honlapunkon a www.karintia.hu címen. Fajtainformációkért, vetőmag rendelésért keresse vetőmagüzletágunkat az alábbi telefonszámon: 06 94 572 054; 06 30 958 0029

Dr. Balla Zoltán (Marton Genetics) 

A Marton Genetics® három hatsoros fajtát kínál, melyek érésidőben, tápanyag reakcióban és elérhető terméspotenciálban térnek el egymástól. A legkorábban aratható, jó szárazságtűrő Mv Initium és a kicsit későbbi érésű Hanzi, melyek állóképessége kiváló, jól alkalmazkodnak a szerényebb termesztési körülményekhez, míg a középérésű KWS Meridian elsősorban intenzív technológiák őszi árpája.

Ezek közül kiemelten szeretném ajánlani figyelmükbe az Mv Initium EXTRAKORAI, hatsoros őszi árpánkat.

Az árpafajta-tulajdonosok által szervezett posztregisztrációs kísérletben több évben a korai éréscsoport legbőtermőbb fajtája volt. Korai kalászolása és érése lehetővé teszi a betakarítási munkák korai, akár június közepén történő megkezdését. Szárazságtűrése, termésstabilitása jó. Állóképessége nem teszi szükségessé szárregulátor használatát. Átlagos betegség-ellenállósága miatt nagyobb járvány esetén növényvédő szerek használata indokolt. Fehérjetartalma alapján takarmányként hasznosítható.

Az árpa nemcsak takarmányként vagy söralapanyagként használható, hanem közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas. Mindenki számára ismert az árpagyöngy, és a rostban gazdag táplálkozás elterjedésével az árpapehely is egyre népszerűbb. Alacsony glikémiás indexének köszönhetően szénhidrátanyagcsere-problémákkal küzdők étrendjének is hasznos eleme.

A részletekről érdeklődjenek területileg illetékes Kollégáinknál!
www.martongenetics.com

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

Napjainkra az árpa piaci helyzete stabilizálódott, a termelők pedig felismerték, hogy a búzához képest kiváló környezeti és technológiai alkalmazkodóképességgel és magas genetikai terméspotenciállal rendelkezik, aminek köszönhetően a vetésterülete évről évre nő. A gyakorlatban azonban még mindig jóval kevesebb figyelmet fordítunk a termesztés intenzitására, pedig a gyengébb termőhelyeket a búzánál jobban és nagyobb biztonsággal hasznosíthatjuk vele.

Kiemelten fontos feladat az árpafajta kiválasztása a termőhelyi terméspotenciál kihasználása, az intenzitásnövelés érdekében. A modern fajták jól és stabilan teremnek, amivel intenzív viszonyok között akár 15-20%-ban, jelentős mértékben képesek hozzájárulni az eredményességhez. De mit is jelent a modern fajta vagy hibrid megnevezés? Valójában azt, hogy a nemesítés képes a változó felhasználói igényeket követni és kielégíteni. A modern őszi árpák a kapcsolódó termesztéstechnológiával alkalmassá váltak a klímaváltozás hatásainak kezelésére, legyen szó termőképességről, állóképességről és szárszilárdságról, a betegségekkel vagy a növényvirológiai problémákkal szembeni ellenálló képességről, alkalmazkodóképességről, a vetésidő és tőszámhasználat rugalmasságáról, a fehérjetartalomról és hektolitersúlyról – végtelenségig folytathatnánk a sort. A termelők örömére a modern, hazai köztermesztésben megtalálható árpák számos igényre megoldást jelenthetnek.

A SAATEN-UNION ősziárpa-fajtái évek óta meghatározóak, több esetben piacvezetők. Cégünk a hagyományosan erős, őszi (takarmány)árpát, őszi (sör)árpát és tavaszi (sör)árpát felölelő portfólióját rendszeresen bővíti. Így Magyarország piacvezető árpafajtája, az SU ELLEN és új kihívói – JAKUBUS, ANDORIA –, továbbá az egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező PARADIES is a termékpalettánkon található. Sőt immáron negyedik éve árpahibridjeink is elérhetők a köztermesztésben.

Az SU ELLEN fajtát évek óta előszeretettel használják a termelők. Gyorsan a hazai termelés első számú fajtájává vált, hiszen immár negyedik éve kiemelkedő a teljesítménye. Középkorai, kiváló ökostabilitású, jó technológiai alkalmazkodóképességű, erőteljes felépítésű, egészséges levélfelületű, hatsoros fajta, amely stabilan csúcstermésre képes.

A JAKUBUS az SU ELLEN keresztezéséből származik. Minőségi takarmány-alapanyagot biztosít, jól bokrosodik és kellően robusztus. A JAKUBUS robbanásszerű európai és hazai elterjedését elősegíti a fajta kiváló télállósága, remek regenerálódóképessége, megbízható és stabil teljesítménye. További előnye, hogy az SU ELLEN-nél 4-5 nappal hosszabb a tenyészideje, amivel a munkacsúcsok is széthúzhatóak.

Egyedülállóan új gyakorlati megoldást jelent a kirobbanóan egészséges, új PARADIES fajtánk. Kora ősszel is növényvirológiai kockázat nélkül vethető, középérésű, bőtermő, takarmányminőséget adó, új hatsoros fajta, amely portfóliónkban egyedülálló módon genetikailag védett az árpa sárgatörpülés-vírusával szemben, és kimagaslóan toleráns az árpa-mozaikvírussal szemben is.

Az ANDORIA középérésű, hatsoros, takarmányminőséget biztosító őszi árpa, amely remekül alkalmazkodik az egyre szárazabb termőhelyi adottságokhoz és a normál vagy akár extenzívebb termesztési körülményekhez. Valódi kontinentális, a pannon régióban kifejezetten jól teljesítő fajta.

Az SU HEDY és az SU HYLONA az európai hibridárpák magasabb termésszintjének az átlagosnál jobb beltartalmi paraméterekkel aratható zászlóshajói. Vetésidejük és tőszámhasználatuk a termőhelyi adottságokhoz mérten rugalmasan kezelhető. Hibridárpáink dinamikusan fejlődnek, erőteljes a gyökérzetük, egészségesek, a leveleik szélesek és vaskos szövetűek, biztosítva a kiemelkedően nagy és egészséges fotoszintetikus felületet, valamint a kiváló termőképességet. Bokrosodó- és kompenzációs képességük kiváló, így a hibridárpák megszokott vetésnormája (2,0 millió mag/ha) tovább csökkenthető (1,2-1,5 millió mag/ha). Árpahibridjeink kalászorsója hosszú és nagy tömegű, a növények jó fertilitású, nagyon nagy produktivitású kalászokat nevelnek, és a kalászkáikban átlagon felüli ezermagtömegű, magas hektolitersúlyú szemeket érlelnek.

Ősziárpa-ajánlatunk az innovatív megoldásokat sem nélkülözi, és a hazai körülményekhez illeszkedve biztosítja a megoldást a termelési kihívásokkal szemben. Ne bízza a véletlenre ősziárpa-termesztését, számoljon nagy teljesítményű fajtáinkkal és hibridjeinkkel. Javasoljuk, hogy a termelési intenzitás és a további hozamnövelés érdekében ön is a SAATEN-UNION 2021. évi portfóliójából válasszon őszi árpát.

További információ:
www.saaten-union.hu

 

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Az ideihez hasonló aszályos évjárat – amely egyre inkább trenddé válik – az árpa malmára hajtja a vizet. Szakértők mondják el véleményeiket, javaslata...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!