2024. április 24. szerda György

Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Agro Napló
Az ideihez hasonló aszályos évjárat – amely egyre inkább trenddé válik – az árpa malmára hajtja a vizet. Szakértők mondják el véleményeiket, javaslataikat.

Az árpa sikerének titka

A válaszokért kattintson!

 
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.
Kiss Nikolett
Syngenta Kft.
Szabó Gábor
BETAMAG Kft.

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

Az árpa termőhelyi alkalmazkodóképessége (ökostabilitása) kiváló, aminek köszönhetően termesztése – a változó és változatos környezeti és agronómiai feltételek mellett is – nagyfokú termésstabilitást és mérsékelt kockázatot jelent a gazdaságok számára. Sőt, az utóbbi években a felhasználói/feldolgozói oldalról is, ami napjainkban már nem csupán takarmánycélt jelent, növekedés, kellő mértékű, stabil felvásárlási szándék tapasztalható. Felismerve ezeket az előnyöket és a termékpálya kiegyensúlyozottabbá válását megnőtt az árpa iránt a termelők bizalma, akik a vetésterület növelését célozták meg. Egyszerűbben megfogalmazva: van kinek és van miért nagyobb volumenben termeszteni. A gabonatermelés diverzifikációjában (vetésforgó, termény) az őszi árpa a nagyobb biztonsággal kivitelezhető termelési szerkezet egyre fontosabb résztvevője.

Az árpa hazai körülmények között kifejezetten gazdaságosan termeszthető növény. Hiszen az üzemi tapasztalatok szerint az őszi fajták és hibridek termőképessége akár hosszú idősoros összehasonlításban még a jóval intenzívebb körülmények között termesztett őszi búzákét is felülmúlja. Az őszi árpa esetében a ráfordítás-hozam optimum az egyéb gabonafajokhoz képest egyszerűbben meghatározható, a termelés produktivitása könnyebben fenntartható, és számottevő jövedelmet képes biztosítani a gazdálkodók számára.

Vitathatatlan tény, hogy az őszi árpa termesztése során olyan, agronómiai szempontból kedvező folyamatok is végbementek, melyek napjainkban tovább erősítik a pozícióját. Közéjük tartozik a megnövelt termesztési (ráfordítási) intenzitás, a fegyelmezettebb termesztéstechnológia és a jól adaptálódó, korszerű, a termelési igényekre valódi megoldást biztosító fajta- és hibridválaszték alkalmazása.

A SAATEN-UNION hagyományosan nagy hangsúlyt fektet a termelési kihívásokra megoldást jelentő őszi árpa fajta- és hibridszortiment kialakítására. A termelők felismerték, hogy cégünk – nemesítési munkánk eredményeként – a hazai körülményekhez alkalmazkodó őszi árpákkal segíti munkájukat. Jó példa erre az SU ELLEN fajtánk, amely immár hetedik éve meghatározó a hazai és számos európai ország termelésében. Magyarország piacvezető fajtája, melynek kiegyensúlyozott agronómiai tulajdonságaira minden ősziárpa-termelő nagy bizalommal alapozza termelését. Az SU ELLEN a korai és a középérés határán érik, és valódi mérföldkő az árpatermesztésben: jól ismert, megbízható teljesítményt, kiforrott fajtatulajdonságokat, elismert produktivitást jelent a gyakorlat számára.

Néhány évvel ezelőtt megérkezett JAKUBUS fajtánk, amely az SU ELLEN keresztezésének nemesítési és gazdasági szempontból egyaránt sikeres eredménye. Ez a valódi középérésű fajta a teljesítményt új szintre emeli, és napjainkra meghódította Európát. Bokrosodóképessége kiváló még egymástól gyökeresen eltérő termesztési körülmények között is, amit a kiemelkedő összhang támogat a termésképző elemek fejlődése során.

A SAATEN-UNION ősziárpa-választéka egyedülálló módon tovább bővül a vírusrezisztens (döntően törpülés-ellenállóság) szegmensben. Ezzel genetikai alapokra helyezett, tartós megoldást nyújtunk a korai vetések, valamint a száraz, hosszú őszi vegetáció vírusfertőzések kialakulását elősegítő kockázatainak biztonságos megelőzéséhez és kezeléséhez. A köztermesztésben tavaly debütált PARADIES (hatsoros őszi takarmányárpa, BaYDV-rezisztenciával, középérésű csoport) társa ajánlásunkban az idei szezontól kapható SENSATION. Ez az új fajta a korai és a középérés határán van, igen nagy teljesítménnyel és országszerte nagyon stabil hozamokat produkálva. A SENSATION kettős rezisztenciát hordoz, árpa sárgatörpülés-vírusa (BaYDV) és árpa sárgamozaik-vírusa (BaYMV) ellen.

Tovább emeltük a tétet akkor, amikor az SU HYLONA hibridárpánk négy évvel ezelőtt megjelent a köztermesztésben. Ez az árpahibrid az idei kiugróan száraz, aszályos évjáratban is bizonyította, hogy termőhelytől és talajadottságoktól függetlenül erőteljes és életerős állományt képes fejleszteni, nagyon jó őszi bokrosodóképességéből adódóan pedig kiemelkedő a korai gyomelnyomó képessége. Az SU HYLONA a kelést követően gyorsan fejlődik, kiválóan kompenzál és gyorsan regenerálódik. Széles vetésidő-intervallummal rendelkezik, mert kiváló a hőösszeg-hasznosító képessége. A nagyon „élelmes” növények és a már ősszel jól záródó állomány lehetővé teszi alacsony vetőmagnorma alkalmazását, ezzel nagy vetési területteljesítmény biztosítása mellett az eredményes gazdálkodást.

Az ismertetett ősziárpa-fajták és az unikális tulajdonságokkal bíró hibrid a hazai termelők kezében a gyakorlatban bizonyítja a sikeres együttműködést a köztermesztés, a nemesítés, a vetőmag-termeltetés (-forgalmazás) és a feldolgozók között.

További információ:
www.saaten-union.hu

Kiss Nikolett (Syngenta Kft.) 

„Minden változik, de a lényeg nem” – szól a dal, és ez nagyon igaz a jelenlegi mezőgazdasági helyzetre is. Hiszen minden termelő célja az elvetett vetőmagból a betakarítás végén a maximális termést learatni, de az odáig vezető út egyáltalán nem egyszerű. S bár a technológia adott, a nemesítőházak, így a Syngenta is azon dolgozik, hogy a partnereink számára a legideálisabb fajtát/hibridet ajánlja termőterületre és klimatikus viszonyokra vonatkozóan, melyek a fejlesztések során genetikailag alkalmassá váltak a termésmaximalizálásra. A legnagyobb kihívást a változó inputárak, a hatósági szabályozások, és termesztéstechnológiai előírások mellett idén is a szélsőséges időjárás és az évjárathatás jelenti. S miután ez a jelenség egy véget nem látható, negatív értelemben vett trenddé alakult át, minden fáradozásunk azt a célt szolgálja, hogy hibridárpa portfóliónkba a még nagyobb stressztűréssel rendelkező egyedek kerülhessenek be.

A Syngenta Hyvido® márkanév alatt 2012-ben került az első hibridárpa az Európai Unióban köztermesztésre, Magyarországon pedig 2015 óta elérhetőek portfóliónkban. Legfőbb különbség az eddig elterjedt hibridizációs protokollhoz képest a Syngenta kalászos hibridizáció esetében, hogy a hibridizációs folyamat során a citoplazmatikus sterilitást biológiai, „zöld” úton érjük el.

Összességében elmondható, hogy árpát termeszteni Magyarország bármely talaján lehet, kérdés milyen eredménnyel. Hyvido® hibridárpáink egyik legnagyobb előnye a konvencionális fajtákkal szemben, hogy robosztus, mélyre hatoló gyökérzetének köszönhetően sokkal eredményesebben és nagyobb hatásfokkal veszi fel a talajban lévő tápanyagot és nedvességet, így akár laza, homokos vagy sekély termőrétegű, erodált talajokon is jövedelmezően teremnek.

A Hyvido® hibridárpák robosztus mélyre hatoló gyökérzete számos előnnyel jár

Kiemelkedő terméshozamuk a hibridspecifikus termesztéstechnológia mellett garantált, mely osztott N kijuttatást (ősszel a termőterület igényének megfelelő alaptrágya kijuttatásával, tavasszal összesen 140 kg/ha N hatóanyag kétszeri kijuttatással), szárszilárdító használatát és fungicides kezelést foglal magába.

A Hyvido® hibridárpa vetésideje a fajta árpákéhoz képest rugalmasabb, szeptember végétől október 30-ig bezáróan javasolt, finommorzsás vetőágyba vetve, 2-3 cm mélyen, 200 csíra/nm vetőmagnormával.

Az hibridárpa portfóliónk újdonságai között szerepel az SY Dooblin és az SY Dakoota, melyek a Syngenta hibrid árpa nemesítésének már a harmadik nemzedékéhez tartoznak, de továbbra is elérhető az elsőként bevezetett Jallon hibridünk, mely magas terméshozamával és termésstabilitásával a magyar gazdák közkedvelt választása.

A Syngenta hibridárpa portfóliójának zászlóshajója az SY Dakoota

A SY Dooblin és SY Dakoota a Syngenta hibridárpák harmadik generációját képviselik. Míg az SY Dooblin egy korai hatsoros, melyet intenzívebb körülmények közé ajánlunk, addig az SY Dakoota egy középérésű hatsoros árpa, mely jól alkalmazkodik gyengébb talajokhoz is. Mindkettőre jellemző a magasfokú stressztolerancia, a jó bokrosodás, rugalmas vetésablak, kiváló termésszint és termésstabilitás, az erős kalászorsó, és az általános gombás betegségekkel (lisztharmat, ramulária, rinhospórium) szembeni jó ellenállóság.

Szabó Gábor (BETAMAG Kft.) 

Az utóbbi években hazánkban is egyre nagyobb tért hódított az őszi árpa, amely többek között az őszi búza termését meghaladó mennyiségének tudható be. További előnye, hogy alacsonyabb költségigény mellett a takarmány árpa átvételekor a hektoliter súlyt, és általában a fehérjetartalmat veszik figyelembe.

Számos őszi árpafajta áll a hazai termelők rendelkezésére, azonban túlzás nélkül állítható, hogy jelenleg a KWS biztosítja a hazai ősziárpa-termesztés csúcsfajtáit. Azonban ez nem csupán hazánkra igaz, jelenleg őszi árpa esetében az általuk nemesített KWS TARDIS birtokolja a Guinness-rekordot az egy hektáron elért termésmennyiség terén, ami 14,2 tonna volt. E hatalmas termés elérésében nagy szerepe volt a BASF által biztosított, kórokozókkal szemben alkalmazott technológiának, amelynek elemei a hazai növényvédőszer-kínálatban is megtalálhatók. Az elért eredmény azt mutatja, hogy egyáltalán nem túlzó a KWS azon elképzelése, hogy az ősziárpa-termesztés területén erős piaci pozíciót építsen ki hazánkban. Ehhez máris több nagy tudású fajtával rendelkezik, amelyek közül a kiemelkedő minőségű, magas hektolitersúlyú termésre képes, korszerű, az IKR Agrár Kft. kizárólagos forgalmazásában elérhető KWS HIGGINS a cég nemesítési programjának legújabb képviselője.

Ugyancsak az új generációt képviseli a KWS ASTAIRE, amely kevésbé intenzív viszonyok mellett is jól teljesítő, nagy termésre képes, jó betegség-ellenállósággal bíró árpa.

A korai vetést jól toleráló, a gyengébb termőhelyi adottságokhoz is jól alkalmazkodó, akár csúcstermésre is képes, a Trigo Kft. kizárólagos forgalmazásában lévő KWS KOSMOS pedig stabil, megbízható kórtani tulajdonságaival érdemli ki a gazdálkodók figyelmét.

A már köztermesztésben lévő fajtákon túl a következő évtől új szereplő érkezik a fajtakínálatba, az összehasonlító vizsgálatokban rendre szép eredményt elérő KWS FEERIS, amely egy hatsoros, kimagasló terméspotenciállal bíró árpa.

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!