Heti fókusz: Az ivóvíz-higiénia jelentősége az állattartásban

Agro Napló
A jó minőségű víz elengedhetetlenül szükséges gazdasági állataink egészségéhez és a takarmány hasznosulásához. Partnereinktől azt kérdeztük, milyen megoldásokat ajánlanak a megfelelő ivóvíz-higiénia biztosításához. Lássuk a válaszokat!

Az ivóvíz-higiénia jelentősége az állattartásban

A válaszokért kattintson!

Dr. Sághy Tibor
Panadditív Kft.
Molnár Helén
Animal-Hygiene Kft.
Litz Tamás
HAT-AGRO Higiénia Kft.

Dr. Sághy Tibor (Panadditív Kft.): 

Az állat egészségét nagymértékben meghatározza az ivóvíz-higiénia, amely gyakran elhanyagolt terület. Az ivóvízrendszert rendszeresen tisztítani kell, különben elszennyeződik és a baktériumnövekedés forrásává válik. A víz szennyeződését számos tényező okozhatja, ezeket az okokat érdemes alaposan kivizsgálni, ugyanakkor a megfelelő fertőtlenítőszer alkalmazásával megóvhatjuk rendszerünket a további károsodástól.

Az itatórendszer és az itató szopókák kiépítése drága, emiatt fontos a szakszerű karbantartásuk. A rendszer szempontjából a felhasznált tisztítási módnak biztonságosnak kell lennie a rendszerre nézve is. A korszerűtlen, korrozív (pl: perecetsav) tartalmú termékek szétmarják az itatórendszert, a szopókákat és a gumialkatrészeket, ezzel többlet költséget okozva.

A megfelelő termék az, amely eltávolítja a szennyeződést, fertőtleníti a vizet, ugyanakkor biztonsággal használható rendszerünk szempontjából is. Ez a termék az Aqua-Clean!

Az alábbi egyszerű tesztet bárki, bármikor saját maga is elvégezheti. Készítsünk 1%-os oldatot az Aqua-Clean-ből, és az összehasonlításra kiszemelt másik készítményből is egy-egy pohárba:

  • 3 ml tömény oldat egy egyszer használatos fecskendővel könnyen kimérhető és a 3 dl vizet tartalmazó pohárba fecskendezhető
  • Tegyünk egy-egy még nem rozsdás vascsavart mindegyik oldatba.

Az eredmény már ½-1 nap múlva látható: a perecetsavat és/vagy nem jól stabilizált hidrogén-peroxidot tartalmazó készítmények már ilyen rövid idő alatt is megmarják a fémet, és a gyorsan keletkező rozsda elszínezi az oldatot. Ezzel szemben a szerves ezüst-komplexszel stabilizált Aqua-Clean nem, ill. csak alig látható oxidálódást okoz.

Mivel ahhoz, hogy az itatórendszer belsejében lerakódott biofilm-réteget hatékonyan el lehessen távolítani, minimum 24 órás behatási idő kell, ez alatt az idő alatt nem szabad, hogy a fertőtlenítőszer jelentős korróziót okozzon. A korrodált belső felületeken sokkal gyorsabban megtapadnak utána a baktériumok és újra képződik a biofilm-réteg.

A nem megfelelő, rozsdásodást okozó fertőtlenítőszerek rendszeres használata rövid idő alatt tönkreteheti az egész itatórendszert, amelynek javítása, ill. pótlása igen költséges. Még a műanyag csöveket alkalmazó rendszer is tartalmaz fém részeket, ezek gyors elhasználódásával is számolni kell.

Az itatórendszerünket kímélő Aqua-Clean fertőtlenítő hatékonyságáról is meg lehet könnyen győződni bakteriológiai gyors tesztek, ún. „Dip Slide” tesztek alkalmazásával. A fertőtlenítés után vett vízmintából semmilyen baktérium sem fog kinőni a táptalajokon.

Mikrobiológiai teszt mintavétel előtt Mikrobiológiai teszt mintavétel után

Az Aqua-clean termékről bővebb információt honlapunkon talál:
www.ivovizhigienia.hu

Molnár Helén (Animal-Hygiene Kft.): 

Az Incimaxx Aqua S-D egy a piacon egyedülálló, tisztító és fertőtlenítő termék az ivóvíz és ivóvíz rendszerek és itatók tisztítására és fertőtlenítésére speciális Incimaxx Compact adagolóval.

Az Incimaxx Aqua S-D hatékonyan eltávolítja a szerves anyagokat, biofilmeket a csővezetékekből, itató kelyhekből és minden az ivóvíz rendszerben megtalálható felületről. A termék szervetlensav tartalma kettős célt szolgál. Egyik funkciója a vízkőtelenítés.

A 4. fotón az is jól látható, hogy a vízkőben szerves anyag (exo poliszacharidok stb.) hálózat van, melyet a mikroorganizmusok (biofilm) alakítottak ki. Ezért nem hatékony a csőrendszerek hagyományos vegyszeres fertőtlenítése (pl. hypo, hidrogén peroxid stb.), mert csak a felületi mikroorganizmusokat tudják elölni.

A termékben található különböző savaknak köszönhetően a készítmény csökkenti a víz pH értékét. A pH változás az adott adagolási koncentrációnál a vízkeménység függvénye. A rendszerben adagolandó mennyiség meghatározásához, ezért a víz kémiai és mikrobiológia paramétereit is meg kell vizsgálni és ez alapján kell meghatározni milyen koncentrációban és meddig kell a terméket adagolni.

A termék szerves sav tartalma biztosítja a szerves anyagok eltávolítását is. A savak másik funkciója, hogy a rendkívül alacsony alkalmazási dózis miatt egyhén csökkentse a pH-t és pufferolja a vizet arra a pH-ra, ahol a termékben található fertőtlenítő komponensek hatása jobban érvényesül.

Adagolási koncentráció:

Az Incimaxx Aqua S-D az ajánlott koncentrációkban nem változtatja meg az ivóvíz szagát és negatívan nem befolyásolja az ízét. Az ivóvíz ízét a termékkel frissebbnek érzi az állat.

A termékben található fertőtlenítő komponensek teljes mértékben lebomlóak. 150 ppm-ben adagolva a terméket, E. coli mentes vizet nyerünk, ami fontos különböző állatfajok itatása esetén.

A prevenciós céllal történő adagolási koncentrációban (150-300 ppm) a kezelt víz minden paramétere az ivóvíz szabvány paraméterein belül marad. A termékkel hatékonyan végezhető teljes és gyors rendszertisztítás és fertőtlenítés (0,1%-on adagolva).

A vízvezetékek általában nem tiszták, ezért a termék hatóanyagait megkötik részben vagy egészben. A kezelések elején általában a vezetékekben található szennyeződés jobban megköti a termék komponenseit, ezért magasabb kiindulási koncentrációval kell számolni.

A rendszer tisztulásával a termék adagolási mennyisége fokozatosan csökken, majd beáll egy alap szintre.

Az ivóvíz rendszer tisztító és fertőtlenítő Incimaxx Aqua S-D adagolásának gyakorisága és koncentrációja mindig egyedi, a telepen meglévő víz kémiai, fizikai és mikrobiológiai paramétereitől, a vízrendszer kialakításától, dizájn, anyag, áramlási tulajdonságok stb. függ.

Adagolás:

Az Incimaxx Aqua S-D pontos adagolása az Incimaxx Compact térfogatarányos adagolórendszerrel oldható meg.

További információ:
www.animal-hygiene.hu

Litz Tamás (HAT-AGRO Higiénia Kft.): 

A kórokozó eredetű megbetegedéseket rendszerint antibiotikumok alkalmazásával (akár „preventív módon is) igyekeznek orvosolni. A biztonságosabb termelés érdekében azonban létezik egyéb használható alternatíva is a gazdálkodók számára ivóvízben adagolható termékek segítségével.

A nem megfelelő minőségű víz itatása nem csupán látható tüneteket is produkáló megbetegedéseket okoz(hat), hanem olyan rejtett problémákat is, melyek például az állatállomány fokozottabb energia- és tápanyag-felhasználásának következtében jelentősen ronthatják a gazdaság eredményességi mutatóit. A vízvezetékrendszeren keresztül az ivóvízhez rendszeresen adagolt egyes készítmények, szerves anyagok ún. biofilm réteg kialakulását idézhetik elő, mely a kórokozó mikroorganizmusok számára ideális tenyészőhelyet biztosít. A másik problémát a vízben jelenlévő, vízkeménységet okozó ionok okozzák, melyek pl. az ivóvízrendszer vízkövesedéséért felelnek. A szerves és szervetlen lerakódások technológiai meghibásodást is előidézhetnek blokkolva az itatószelepeket, így akár vízhiányt, vagy vízpazarlást okozhatnak, ami kihathat a vízfogyasztásra és az istállóklímára. Az állományváltások közötti szervizperiódusban (illetve indokolt esetben a termelési időszakban is) ezért javasolt az ivóvízrendszer tisztítását és fertőtlenítését is elvégezni.

A kórokozó mikroorganizmusok általi fenyegetést az állattartók főként antibiotikumok alkalmazásával igyekeznek elkerülni (akár preventív módon is). Az indokolatlan mértékű és nem szakszerű antibiotikumos kezelés mindazonáltal rezisztens törzsek megjelenéséhez vezet(het), ami rendkívül kockázatos népegészségügyi szempontból!

Az ivóvízben a szervetlen és szerves lerakódások elkerülésére és a kórokozó ágensek szaporodásának megakadályozására a bennálló állomány jelenlétében is van lehetőség az ivóvíz savanyításával. Az ivóvízhez megfelelő koncentrációban adagolt ivóvíz savanyító vegyszer csökkenti a víz kémhatását, így meggátolja, hogy a vízben lévő szervetlen alkotók (pl. vízkő, vas) összefüggő, de porózus réteget alakítsanak ki a csőrendszer belső felületén. Másfelől ezek a szerves savak (több szerves sav szinergikus hatásával) a pH-csökkentésével bakteriosztatikus hatásúak is, így gátolják a kórokozók további szaporodását. Az ivóvíz savanyítását minden telepen egyedileg kell beállítani a helyi adottságok figyelembevételével. Fontos megjegyezni, hogy a savanyítás célja ma már nem kizárólag az itatásra szánt víz pH-jának csökkentése, hanem az állatok emésztésének javítása, segítve a tápanyagok felszívódását az emésztőrendszerben. 

A legújabb készítmények (pl. Agrocid Super Essentials) a szerves savakon kívül már esszenciális olajakat is tartalmaznak, melyek erős antioxidáns-, illetve bakteriosztatikus hatásúak, és jótékonyan hatnak az állatok általános egészségi állapotára, növelve a betegségekkel szembeni ellenálló képességet. Az ezeken felül még a vajsav mono-, di- és trigliceridjeit is tartalmazó készítmények (pl. Agrocid Super Complete) az emésztőtraktus hosszabb szakaszán is kifejtik jótékony hatásukat. Használatukkal az emésztőrendszer „kondícióját” javítva érhető el jobb takarmányértékesítés és napi tömeggyarapodás, illetve csökken az elhullások száma. E termékek alkalmazásával igazából már nem is kizárólag ivóvízkezelést végzünk, hanem inkább az állatok emésztőrendszerének „hatékonyabbá tételét” segítjük elő. Az Agrocid Super Essentials és az Agrocid Super Complete rendszeres alkalmazása így lesz az aktív hozamfokozók legjobb alternatívája.


További információ:
www.hatagro.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!