Heti fókusz: Ezekért a paraméterekért érdemes megismerni a legújabb repcehibrideket

Agro Napló
Kiemelkedő stressztűrés, nagy terméspotenciál, TuYV- és gyökérgolyva rezisztencia – néhány a legújabb repcehibridekre jellemző tulajdonságok közül. Az új repcéket Partnercégeink szakemberei mutatják be. A válaszokért kattintson!

Ezekért a paraméterekért érdemes megismerni a legújabb repcehibrideket

A válaszokért kattintson!

Szalai Ferenc
Bayer Hungária Kft.
Sólyom János
Corteva Agriscience
Csigó György Tamás
Gabonakutató Nonprofit Kft.

Szalai Ferenc (Bayer Hungária Kft.) 

A DEKALB őszi káposztarepce portfóliójára a meggyőző terméseredmények mellett eddig is jellemző volt a kiváló betegség és kipergés ellenállóság. Az elért eredményekre büszkék vagyunk, de a munka természetesen nem áll meg. Nemesítőink Európa szerte azon dolgoznak, hogy a repcetermesztés biztonságának és jövedelmezőségének javításán túl megfeleljenek azoknak a legújabb elvárásoknak is, melyek részben a szigorodó EU szabályozásból, részben az egyre kevésbé kiszámítható, szélsőséges időjárásból, részben pedig a károsítók jelentőségének változásából adódnak.

 

A hazai termesztésben egyre nagyobb feladatot jelent a terméskieséssel és olajtartalom csökkenéssel is fenyegető tarlórépa-sárgaság vírus (TuYV) elleni védekezés. A vírus vektorok elleni védelem lehetőségei szűkülnek, így a növényvédelem és a nemesítés eredményeinek együttes használata jelenthet megoldást. Ezért a portfóliónkban már megtalálható TuYV rezisztens DK EXCITED mellett az idén debütáló 4 új hibridünkből 3 is rendelkezik ezen rezisztenciát hordozó génekkel, ami lehetővé teszi a biztonságosabb termesztést.

A Bayer repcék leendő zászlóshajója a DK EXBURY: a TuYV rezisztencia mellett az eddigi legnagyobb terméspotenciált is magában hordozza ezen új genetika. Termésvédelmét pedig – a már említett kiemelkedő kipergés-ellenállósága mellett – kiváló télállóságával és stabil szárával teszi teljessé. Bátran ajánljuk kipróbálásra a repcét intenzíven termesztőknek.

A virágzási és érési idő a kártevők elleni védekezés és a betakarítás munkák szervezésének szempontjából is fontos. A korai virágzás és betakarítás híveinek is érkezik újdonság a DEKALB portfólióba. A már-már régi motorosnak számító, de koraiságban etalonnak tekinthető DK EXPRESSION mellé szegődik a DK EXPECTATION. Ezen új, korai hibridünk azon kívül, hogy termőképességben is meghaladja elődjét, jobb télállósággal és megdőlés-ellenállósággal is rendelkezik. TuYV rezisztenciájának köszönhetően pedig megfelel a legújabb elvárásoknak is.

 

Eltérő virágzású hibridek

A gyökérgolyva hazai termőterületeinknek eddig csak néhány részén jelent meg, ám aki érintett ebben, jól tudja, milyen jelentőséggel bír a betegséggel szembeni ellenállóság. A DK PLACID a nevezéktanán kívül is rendelkezik különlegességekkel: ez az első hibrid a portfóliónkban, mely a gyökérgolyvával és a tarlórépa-sárgaság vírusával (TuYV) szemben is ellenálló. Golyva fertőzés esetén mázsákkal többet teremhet a nem rezisztens hibridekhez képest, és normál körülmények között is a DK EXCEPTION szintjén képes teremni.

A Clearfield® gyomirtási technológiát preferálók számára is hozott újdonságot a nemesítési munka. Ez a DK IMOVE CL – kiváló télállóság után nagyon gyors tavaszi újraindulást követő korai virágzással rendelkezik, mégsem megy ez a „sietség” a termés rovására, ugyanis ez az eddigi legnagyobb terméspotenciálú CL hibridünk. Mind ehhez a betakarítást megkönnyítő viszonylag kompakt méret és nagyon stabil szár társul.

Portfóliónk a gyakorlatban már jól ismert és kedvelt része az új hibridekkel kiegészítve széles választási lehetőséget jelent. Területi képviselőink segítenek abban, hogy - a termőhelytől és termesztési technológiától függően - mindenki megtalálja a megfelelő hibridet a jövedelmező repcetermesztéshez.

Próbálja ki újdonságainkat és legyen sikeres Ön is a DEKALB repcékkel!

Kattintson ide és tekintse meg prémium repce vetőmag ajánlatunkat!

További információért látogasson el weboldalunkra!

www.dekalb.hu

Sólyom János (Corteva Agriscience) 

Két újdonság a Pioneer® őszi káposztarepce kínálatában

A Corteva Agriscience™, mint nemesítő vállalat tevékenységének a végfelhasználó gazdálkodók számára leglátványosabb eredménye az, amikor új hibrideket vagy új technológiai lehetőséget mutathat be. Ez jelzi a kutatói és nemesítői munka előrehaladását, az innováció következő lépcsőjét. Ennek fényében vezetünk be a magyarországi piacra két új Pioneer® őszi káposztarepcét, a PT298* és a PT303 hibrideket.

A PT298 az egyik legújabb Pioneer® hibrid a hagyományos, magas típusú őszi káposztarepcék csoportjában, kimagasló termőképességgel és kiváló pergésellenállósággal. Termésstabilitása kiemelkedő, ezt a rendkívül jó pergési ellenállása alapozza meg, e tekintetben a Pioneer® hibridek legjobbika. A termésstabilitásban közrejátszik a rendkívüli adaptációs képessége a hibridnek. Emellett a tarlórépa sárgaság vírusnak is ellenáll, ezáltal nyújt sokkal nagyobb biztonságot a termelőnek.

Tenyészidő szempontjából középérésű hibrid, olajtartalom alapján is a jobbak közé sorolható.

Őszi fejlődése a magas hibrideknek megfelelően gyors, és tavasszal egyértelműen ez a leghamarabb újrainduló hibrid a Corteva kínálatában. Ezzel összhangban a virágzása is nagyon hamar elkezdődik, ahogyan ez látható a mellékelt fotón.

A Metkon™ 60 regulátor hatású gombaölő szer használatát javasoljuk ősszel a télállóság növelésére, tavasszal pedig az oldalhajtások számának maximalizálására.

Azoknak a repcetermesztőknek ajánljuk, akik számára fontos szempont a minél nagyobb termésstabilitás biztosítása, hiszen e tekintetben a PT298 minden kétséget kizáróan az egyik legjobb hibrid a Pioneer® őszi káposztarepce kínálatában.

A PT298 tavasszal korán újraindul, és hamar virágzik.

A PT298 tavasszal korán újraindul, és hamar virágzik.

A PT303 hagyományos, magas őszi káposztarepce hibrid a Pioneer® nemesítés egyik legújabb eredménye, kimagasló termőképességgel és Protector® Sclerotinia tulajdonsággal jellemezhető.

A PT303 közép-késői érésidejű repce, termőképessége kiugróan magas az eddigi hibridjeinkhez képest.

Termésstabilitását nagyban növeli az a tény, hogy Sclerotinia ellen genetikailag megalapozott toleranciával rendelkezik a hibrid. A Sclerotinia, más néven a fehérpenészes rothadás az őszi káposztarepce egyik legártalmasabb betegsége. A fertőzés súlyossága évenként eltérő mértékű lehet, az időjárástól függően szélsőséges esetben a kár elérheti a 40%-ot is. Hazánkban a Sclerotinia veszélye mindenhol jelentkezik a nagyszámú gazdanövény (őszi káposztarepce mellett mustár, olajretek, napraforgó, szója, gyomnövény) és a szűk vetésváltási fordulók eredményeként. Különösen mélyfekvésű és csapadékos területen célszerű toleráns hibrid, így a PT303 használata.

Mindemellett a tarlórépa sárgaság vírusnak is ellenáll, ezáltal nyújt még nagyobb biztonságot a termelőnek.

Ráadásul a magas termésszint mellé kimagasló olajtartalom is párosul, ami szintén fontos szempont lehet a hibridválasztás során.

Őszi kezdeti fejlődése és tavaszi újraindulása a magas hibrideknek megfelelően egyaránt gyors. Ennél a hibridnél is javasoljuk regulátor használatát ősszel a télállóság növelésére, tavasszal pedig az oldalhajtások számának maximalizálására.

Azoknak a repcetermesztőknek ajánljuk, akik keresik az innovatív, több szempontból is kimagasló hibrideket.

A hatékony gyomirtás érdekében válasszon a Corteva kínálatából őszi gyomirtószert: a Runway™ a talajon keresztüli hosszú tartamhatásával, a Belkar™ rugalmas kijuttathatóságával és széles hatásspektrumával lehet jó választás.

Regulátorként pedig a Metkon™ 60** gombaölőszer használatát javasoljuk ősszel és tavasszal.

További információ:
www.corteva.hu

* PT298 repce hibrid azonos az Agile néven regisztrált hibriddel.
** A Metkon™ 60 gombaölő permetezőszer azonos a 04.2/2722-1/2017 NÉBIH számon engedélyezett Conatra gombaölő permetezőszerrel.

Csigó György Tamás (Gabonakutató Nonprofit Kft.) 

A Gabonakutató Nonprofit Kft. repce kínálata két új hibriddel bővült. A SHIELD hibridrepce fő erőssége a stabilitás és kiegyensúlyozottság. Jól teljesít gyengébb talajokon is, és biztonságosan termeszthető stresszes körülmények között is. Az ALTANO hibrid az intenzív termőhelyek repcéje, kiemelkedő termőképesség, tarlórépa sárgaság (TuYV) és nagyfokú Phoma tolerancia jellemzi.

SHIELD

  • középkései
  • hibridrepce (MSL)

Fő jellemzője a stabil teljesítmény és a kiegyensúlyozottság. Termőképessége stabil, alacsony és közepes adottságú termőhelyeken is jól teljesít. Előnye, hogy biztonságosan termeszthető stresszes körülmények között is. Kitűnő agronómia jellemzőkkel rendelkezik: télállósága átlag feletti, megdőlésre, kipergésre nem hajlamos. Betegségekkel szembeni ellenálló­képessége magas.

  • Termőképesség átlagos körülmények között: 3,5-4,5 t/ha
  • Érésideje középkései
  • Átlagos magasságú
  • Sok elágazást fejleszt
  • Olajtartalom: 42-44%
  • Jól teljesít stresszes körülmények között
  • Optimális feltételek esetén 25-35 tő/m2, kedvezőtlen feltételek esetén 35-40 tő/m2 javasolt

stabil termőképesség | kiváló betegségellenállóság | kiemelkedő stressztűrés

ALTANO

  • korai
  • hibridrepce (OGURA)

Erőteljes kezdeti fejlődés jellemzi ezt a kiváló télállóságú korai hibridet. Kimagasló termőképességű repce, pergésre nem hajlamos. Intenzív repcehibrid termesztőknek ajánljuk, ugyanakkor rugalmasan alkalmazkodik az eltérő termőhelyekhez. Betegségellenállósága kiemelkedő, tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) rezisztens és Phoma tolerancia (Rlm7) jellemzi.

  • Termőképesség átlagos körülmények között: 4-5 t/ha
  • Érésideje korai
  • Átlagosnál magasabb
  • Olajtartalom: 39-42%
  • Erukasav tartalom: 0,09-0,11%
  • Glükozinát tartalom: 14-14,5 µmol/g

kiváló termőképesség | kiemelkedő betegségellenállóság | gyors fejlődési erély

 

További információk:
www.gabonakutato.hu

  -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Innovatív hibridekkel és technológiai fegyelemmel kiküszöbölhetjük a hatóanyag visszavonások és az időjárási viszontagságok következtében fennálló ano...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!