Heti fókusz: Fejlesztők dicsérete, avagy miért ez a kedvenc repcém?

Agro Napló
Jól ismerik a fejlesztők a hibrideket, nem véletlenül válik valamelyik a kedvencükké. A válaszokért kattintson!

Fejlesztők dicsérete, avagy miért ez a kedvenc repcém?

A válaszokért kattintson!

Szalai Ferenc
Bayer Crop Science
Grózinger Szabolcs
Corteva Agriscience
Dr. Kismányoky András
KWS Magyarország Kft.
   
 

Marsai Viktor
RAPOOL Hungária Kft.

Müller Gábor
Syngenta Kft.
 

Szalai Ferenc (Bayer Crop Science) 

Mitől lesz egy Bayer fejlesztőmérnök olyan „izgatott” a DK EXCITED kapcsán?

Nos, nem azért, mert a nevének ez a magyar megfelelője. Már csak azért sem, mert az első tesztelések évében még csak kódnéven szerepelt. Nem is azért, mert a tavalyi évben ez a hibrid – közel fél tonnát verve a kísérleti átlagra – megnyerte a GOSZ-VSZT posztregisztrációs fajtakísérletét a hazánkban leginkább releváns középérésű fajtái között.

Röviden összefoglalva azért, mert ez nekünk a „Mumus”.

Mit is takar ez a számunkra?

Még a DEKALB repcék kiváló nemesítési munkájában is megfigyelhető egy kis hullámzás. Hozzáteszem, hogy a hullámvölgyekben sem visszaesésről beszélünk, mindössze kisebb mértékű előrehaladásról. De 3-5 évente bekövetkezik egy nagyobb genetikai ugrás. A legutóbbi ilyen hullámmal érkezett meg hozzánk a DK EXCITED.

DK Excited, Babócsa, 2021

Miért is olyan nagyszerű hibrid a DK EXCITED, még a termését leszámítva is?

  • Mert egy nagyon univerzális hibrid mind termőhely, mind pedig termesztés-technológiai intenzitás szempontjából is. Ezt köszönheti egyrészt hazánk éghajlatának leginkább kedvező közép-korai érés idejének. Másrészt kirobbanó tél előtti fejlődésének, mely által a megcsúszott vetésre is alkalmas, míg időben történtő vetés esetén nagy biztonsággal erős állományként megy a télbe.
  • Mert tetszetős, homogén állományt nevel, mely mind a kipergés-ellenállóság, mind a betegség-ellenállóság terén kiválónak számít, még az oly erős DEKALB mezőnyben is. Ezáltal a terméspotenciál megvédésén túl a talajba kerülő magkészletet is csökkenthetjük.
  • Mert a terjedőben lévő széles sortávú vetés általi relatív kis tőtávolság esetén sem hajlamos túlzott felnyurgulásra, így kiváló választásnak bizonyul ez esetben is.

De a legfontosabb előnye vitathatatlanul a termése!

Ez a hibrid – megvizsgálva hazánkban az évi közel 10.000 parcellán végzett nemesítési- és 40-50 helyszínen beállított fejlesztői kísérleteket – az elmúlt 2 évben csak elvétve szorult a dobogó lentebbi fokaira a regisztrált hibridek között. Sőt, a még csak tesztelés alatt lévő hibridjelöltek java részét is maga mögé utasította. Ezzel kiérdemelve a „Mumus” becenevet is, melynek legyőzésén fáradozunk mi a fejlesztésben.

És ha mindez még nem lenne elég a DK EXCITED idén is elérhető Acceleron Precision kiszerelésben, amely egy úgynevezett „Build-Up” bevonatot jelent. Ezzel a módszerrel egy stabil (nem töredező) réteget viszünk fel a magokra, megnövelve és homogenizálva méretüket. Ezzel segítve – elsősorban, de nem kizárólag szemenkénti vetőgép esetén – a még precízebb vetést. Ráadásul tesszük ezt úgy, hogy a csírázáshoz szükséges nedvesség mennyisége nem növekszik meg eközben (ellentétben egyéb eljárásokkal).

Tervezze repcetermesztését DK EXCITED-ra – vagy legújabb DEKALB hibrideink valamelyikére – megalapozva ezzel is a sikeres repcetermesztését!

További információért látogasson el a dekalb.hu-ra és nézzen szét termékeink között, vagy lapozza fel friss katalógusunkat!

Grózinger Szabolcs (Corteva Agriscience) 

Kedvenc repcehibridem – PT298*

A PT298 az egyik legújabb Pioneer® magas őszi káposztarepce hibridünk, kimagasló termőképessége és kiváló pergésellenállósága tette indokolttá 2021-es bevezetését a hazai piacra.

Az említett két fontos tulajdonságon felül a rendkívül széles adaptációs képességét megmutatta már a 2020 és 2021-es években betakarított nemesítői kísérletekben is. Tipikusan közép- és kelet-európai hibrid, a Kárpát-medencére jellemző időjárási körülmények között kiugróan teljesít, ezt az üzemi sorainkban is igazolta, a legmagasabb termés produkálva 2021-ben.

A tarlórépa sárgaság vírusnak (TuYV) ellenálló, fómás levélfoltosság ellen toleráns, ezáltal biztonságot nyújt a termelőknek.

Őszi fejlődése a magas hibrideknek megfelelően gyors, meggyőző, egyenletes kelési teljesítményt mutatott versenytársak között is. A tél során nagyon homogén volt, az egyik legerősebb állománnyal rendelkezik, a növények antociánosodásra nem hajlamosak.

Egyenletes kelés, erőteljes őszi fejlődés a drónfelvételeken is, egyidejű RGB, illetve VARI index fotó (Öreglak 2022.02.21) 

Tavaszi újraindulása korán bekövetkezik, a Pioneer portfóliójában ez az egyik leghamarabb szárbaszökkenő repce. Ez jól látszott öreglaki kísérletünkben, ahol már 2022 március közepén az alábbi, képen látható állomány fogadott.

 

PT298 a bal oldalon. Erőteljes fejlődés, korai szárbaindulás jellemzi (Reménypuszta 2022.04.11)

A Pioneer magas hibridrepcék között a legkorábban virágzó hibrid (Öreglak 2021.04.23)

A tavaszi újraindulással összhangban, virágzása korai és hosszan elnyúló. Tenyészidő szempontjából középérésű hibrid, olajtartalom alapján is a jobbak közé sorolható.

Kiemelendő a hibrid kiváló pergési ellenállása, e tekintetben mérföldkő a Pioneer® hibridek sorában!

Bátran ajánlom azon repcetermesztőknek, akik egy stabil és kimagasló termőképességű, jó olaj-és kórtani tulajdonságokkal rendelkező magas repcehibridet keresnek a közelgő őszi vetéshez. Vetőmagjainkat emellett a piacon jelenleg elérhető leghatékonyabb csávázási rendszerrel kínáljuk.

*PT298 repce hibrid azonos az Agile néven regisztrált hibriddel

További információk:
www.corteva.hu

Dr. Kismányoky András (KWS Magyarország Kft.) 

Ha kedvenc repcémet kell megneveznem nem fog senkit meglepetésként érni, ha az UMBERTO KWS-t választom. Választásommal nem lehetek egyedül hiszen elvetett területe évről évre növekszik. Az elmúlt évekre jellemző a repce termesztést súlytó kihívások ellenére növekedett vetésterülete! 2017-ben került bevezetésre a hazai repcevetőmag piacra és sikere azóta is töretlen. Harmadik éve piacvezető hibrid. Bevezetése óta több, mint 150.000 ha-on került elvetésre. Az UMBERTO KWS sikeréhez a repcetermesztők ajánlása is hozzájárult gazdatársaik számára. Az elmúlt évek eredményei is alátámasztják, hogy az Umberto KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje, valamint termelői tapasztalatok is megerősítik, hogy az Umberto KWS több év átlagában is megbízható, stabil repce hibrid. Kimagasló terméseredmény várható kedvezőtlen környezeti hatásokkal súlytott évjáratokban is. A termésstabilitását és alkalmazkodó képességét emelném ki számos kedvező tulajdonsága közül. Ezek a tulajdonságok meghatározhatják egy gazdaság jövedelmezőségének kiszámíthatóságát, hiszen a szélsőséges környezeti hatások, mint a magas hőmérséklet, az aszály és belvíz, jelentősen befolyásolják a repce termesztését.

Vetést követően gyors egyenletes kelés jellemzi, intenzív fejlődésének köszönhetően a talajfelszínt hamar beborítja. Mélyrehatoló gyökérzete mellett az oldalirányú gyökérfejlődés is erőteljes. A jól beállt állomány a téli kifagyással szemben rendkívüli ellenállóságot mutat. Őszi és tavaszi regulátoros kezelést szükséges elvégezni a hibridnél. Rendkívüli víz- és tápanyaghasznosító képessége gyengébb adottságú termőhelyeken biztosítja sikeres termesztését. Umberto KWS megjelenése, habitusa erőteljes. Erős szárral rendelkezik, megdőléstől, szártöréstől nem kell tartani. Jellegzetes, hosszú becőket fejleszt.

Az Umberto KWS betegségekkel szembeni ellenálló képessége kiemelkedő. Fómás megbetegedés (Phoma lingam) megakadályozásáról az RLM7-3 rezisztencia gének gondoskodnak. Piacra kerülésekor a leghatékonyabb védettséggel rendelkezett a repce fómás megbetegedésével szemben. A Fehérpenészes szárrothadással (Sclerotinia sclerotiorum) szemben jó ellenállóságot mutat.

A legmagasabb technológiai igényeket kielégítendő UMBERTO KWS prémium vetőmag minőségben is elérhető, mely magas ezerszemtömegű, homogén vetőmagot biztosít. Az egyenletes kelést a gyors kezdeti fejlődés hibridek, kalibrált vetőmagok mellett a KWS innovatív INITIO vetőmag csávázószerével is támogatja.

További információ:
www.kws.hu

Marsai Viktor (RAPOOL Hungária Kft.) 

A MANHATTAN a kedvenc hibridem, mert a repcével kapcsolatos munkám első új portfóliótagja. Ezt az eredményt rendkívüli hivatalos eredményeivel és adaptációs képességével érdemelte ki, ráadásul ellenáll mindazoknak a betegségeknek, amelyekkel szemben egy mai hibridet fel lehet vértezni.

A MANHATTAN széleskörűen használható, sokoldalú, középérésű hibrid. Kiválóan alkalmazkodik a különböző időjárási és termőhelyi adottságokhoz, megtartva a magas termésszinteket. Őszi fejlődése visszafogott, ennek köszönhetően vetésideje rugalmasan megválasztható. Fagytűrése kimagasló, tavaszi fejlődése közepes, a késői tavaszi fagyokkal szemben ellenálló. Jó termésstabilitással rendelkező hibrid.

A MANHATTAN kombinálja a RAPOOL portfóliójában már sztenderdnek számító tarlórépa sárgaságvírusa rezisztenciát a kipergés-ellenállósággal és az RLM7-es fómarezisztenciával. Tápanyag-hasznosító képessége a RAPOOL kínálatán belül is az egyik legkiemelkedőbb, a magas technológiai színvonalon kijuttatott tápanyagtöbbletet maximálisan meghálálja. Az időjárási viszonyoktól függően javasolt a hibrid őszi és/vagy tavaszi regulálása. Kipergés-ellenálló tulajdonságának köszönhetően betakarítása deszikkálás nélkül is ütemezhető. Ideális választás azon termelők számára, akik nemcsak a vetést, de a betakarítást is rugalmasan szeretnék időzíteni, elkerülve a munkacsúcsok kialakulását.

Kinek ajánljuk?

Azoknak, akik a legmagasabb termésszinteket célozzák meg, de nem csak a legjobb adottságú területeken vagy a legmagasabb technológiai színvonalon termelnek repcét. Akik sokoldalú és jól alkalmazkodó hibridet keresnek, kiemelkedő tápanyag-hasznosítással.

2022-es repcevetőmag-katalógusunk ide kattintva letölthető.

További információ:
www.rapool.hu

Müller Gábor (Syngenta Kft.)

Erre a kérdésre nem is olyan nehéz válaszolnom. A legújabb kedvencem mindenképp az SY Floretta, mely már elérhető termelőink számára. Már 2019-ben felfigyeltem rá, amikor minden helyszínen nagyon stabilan az elsők között végzett. Ezt a tulajdonságát azóta is stabilan tartja. Középérésű hibrid, mely középmagas állományt fejleszt, és megdőlést még egyetlen egyszer sem tapasztaltam az elmúlt években. Lengyelországban folyamatosan teszteljük a hibridjeinket, hogy milyen a télállóságuk. Bár nálunk az utóbbi években nem volt kifejezett tél és sehol nem okozott kifagyást mégis nyugodt voltam, mert tudtam, ha mégis lesz, az SY Florettával biztosan nem lesz gond. Persze ebben az is közrejátszik, hogy ősszel a szárba indulásra nem hajlamos. Az első évben a teljes szezon alatt nagyon ígéretesnek tűnt az SY Floretta, de igazán a betakarítási eredményeket látva győzött meg.

Mindenhol átlag felett teljesített, de a jó termőképességű területeken mutatta meg igazán a benne rejlő potenciált. A terméseredmények mellett a beltartalmi értékei is figyelemre méltóak. Az olajtartalma mindig átlag felett van, a glükozinolát tartalma pedig a portfoliónkban a legalacsonyabb. Jó betegség ellenállóságát bizonyítja, hogy komoly betegség egyik évben sem mutatkozott az SY Floretta állományán, annak ellenére sem, hogy a kísérletekben nem használunk gombaölő szereket. Természetesen a tarlósárgaság vírussal szembeni rezisztenciával rendelkezik, így ebben a hibridben minden adott, hogy termelőink sikeresek legyenek a repce termesztésben.

Ugyan a legújabb kedvencem az SY Floretta, de nem tudok elmenni az SY Glorietta mellett sem említés nélkül, mely tavaly óta áll a repcetermelőink rendelkezésére. Meg kell említenem, hogy a rendkívüli alkalmazkodóképessége mellett ebben a hibridben leginkább a tápanyaghasznosító képessége fogott meg. Kísérletek igazolják, hogy ugyanannyi N műtrágya mellett nagyobb termésre képes, mint a versenytársak, mely a jelenlegi helyzetben nagy előny lehet.

Munkámnak köszönhetően abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy már a jövő generációja is a kísérleti hálózatban van, és már a korai nemesítési stádiumtól figyelemmel kísérhetem a jövő ígéretes repce hibridjeit. Így pontosan látom, hogy pár év múlva milyen új hibrideket fogunk a termelőink rendelkezésére bocsátani, melyeket mindig igyekszünk a jövő kihívásihoz leginkább alkalmazkodónak kifejleszteni a nemesítési folyamat során. Nekem már ezek között is van új kedvencem, de erről majd a jövőben árulok el részleteket.

További információ:
www.syngenta.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Innovatív hibridekkel és technológiai fegyelemmel kiküszöbölhetjük a hatóanyag visszavonások és az időjárási viszontagságok következtében fennálló ano...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!