Heti fókusz: Kései fagyok, hőségnapok, csapadékhiány, hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső. Mit tehetünk?

Agro Napló
Hogyan tudjuk kivédeni, vagy csökkenteni az előttünk álló negatív időjárási hatásokat? A szakértők válaszaiért kattintson!

Kései fagyok, hőségnapok, csapadékhiány, hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső. Mit tehetünk?

A válaszokért kattintson!

Buda Richárd
Agrováció Kft.
Takács Attila
Hechta Kft.
Kisjuhász Roland
Sumi Agro Hungary Kft.
Valovics Attila
UPL OpenAg

Buda Richárd (Agrováció Kft.) 

A szántóföldi termesztés fő szezonjában egyre gyakrabban szembesülünk a klímaváltozással: a csapadék mennyisége és eloszlása a szűk keresztmetszet, emellett a szélsőséges hőmérsékleti értékek, a csapadék intenzitás ugyancsak gátjai a zavartalan fejlődésnek. Általában nagyobb területi szórással, magasabb növényi párologtatással, gyakoribb vízhiánnyal, időnként özönvízszerű esőkkel kell számolnunk. A szélsőséges viszonyok egyenetlenné teszik a gyökérzóna tápanyag ellátottságát, emiatt a teljes felületet érintő, nagy adagú, ám gyenge hatásfokú műtrágyázást kiegészítést kíván. A gyökérzóna és a föld feletti részek fejlődését is irányíthatjuk tudatosan, levélpermetezéssel fokozzuk a növény stressztűrését és a terméscsökkentő környezeti hatásokat minimalizáljuk. Az Agrováció Kft. portfoliója kifejezetten ilyen irányú termékfejlesztéseket tartalmaz. Az utóbbi napokban kialakult világjárvány okozta vészhelyzet gazdasági következményei valószínűsíthetően az input anyagok elérhetőségére is kihatnak. Csak azok a termésnövelő anyagok lehetnek kedvező hatásúak, amelyek időben el is jutnak a gazdákhoz. Szerencsére, nem kell bizonytalanságban maradniuk a termesztőknek, mert 100 %-ban hazai gyártású termékeink zavartalanul elérhetők az egész termesztési szezonban minden gazda számára. 

Az NFA Zöld folyó általános „antidepresszáns”, komplex hatású levéltrágya,  tápanyag+bioaktivátor+immunerősítő egy készítményben. Tökéletes tápelem harmóniát biztosít speciális formulációban: a mikroelemeket humuszjellegű molekulák közvetlenül juttatják át a sejtmembránon, ott hormonszerű aktivitást váltanak ki az anyagcsere folyamatokra. Ezáltal közvetlenül stimulálják a víz- és tápanyagok intenzívebb felvételét. A fejlettebb gyökérzet hatékonyabb vízhasznosítású, fokozottabb az aszálytűrése, stresszelt állapotban is jobb a regenerálódás, ezért kisebb a terméskiesés.  

A FitoNatur Aktív 27 különböző gyógynövény és komposzt kivonata aktív védelmet nyújt minden virágzó kultúra számára a tavaszi fagyoktól. A kései fagyok készületlenül érik az egyébként már aktívan működő sejteket. A gyors jégképződés a sejtek drasztikus vízvesztését, végső soron pusztulását okozza. A növény „fagyállója” a FitoNatur Aktív gyógyítja a fagyhatásnak kitett sejt membránt, összepontosítja a cukrokat, hogy minél kisebb legyen a károsodás, fertőtlenít, hogy gyengült állapotban sem betegíthessék meg kórokozók, egyúttal sokkal jobb növényi kondíciót teremt. Biogazdaságok is használhatják.

A búza tenyészidejéből éppen a stressz veszélyes időszak van hátra. Az AG Búza folyékony, koncentrált lombtrágya készítményünk a mikrotápanyagokat a gabonafélék igényének megfelelő arányokban tartalmazza (különös tekintettel a rézre, mangánra és a cinkre, ezek hiánya különösen veszélyes a gabonafélék számára). Nitrogén- és kéntartalma javítja a mikroelemek hasznosulását illetve a termés minőségi paramétereit.

Az AG Kukorica feltűnően magas foszfor- és cinktartalmú levélpermet. Vízoldható foszfor tartalma különösen a hidegebb talajok, korai vetések mellett elengedhetetlen kiegészítés. A cink kiemelt fontosságú a kukorica és cirok mélyre hatoló gyökérzetéhez (gyökeresítő hatású). Ezzel segíti stresszelt körülmények között is a vetőmagok terméspotenciáljának kialakulását. Starter műtrágyaként is ajánlható.

A korszerű napraforgó hibridekben is a termésfokozás költséghatékony módszere a levéltrágyázás, ehhez a Sulstar Magnézium kiváló megoldás, mert a legintenzívebb fejlődési szakaszban biztosítja az érzékeny tápelemeket. A napraforgó extra kén igényét mangán mikroelemmel együtt szolgálja ki, ami látványos fejlődési ugrást okoz még virágzás előtt, emellett a termény minőségére is pozitívan kihat.

Termékeink egyre több gazdánál bizonyítanak, nem csak megfizethetőek, de hazai gyártásúak és otthonról elérhetők. Nálunk a jó ár mindenkié: www.agrovacio.hu

Takács Attila (Hechta Kft.) 

Az idei év korai kitavaszodása a megszokottnál jelentősen korábbi időszakban indította el a növények vegetációs ciklusát. A szántóföldi növények és a gyümölcsfák is erőteljes fejlődésnek indultak. Ez a korai felmelegedés nagyon veszélyes lehet a növényekre, ugyanis az előttünk álló időszakban nagy az esélye az éjszakai fagyok visszatérésének, amelyek komoly károkat okozhatnak a termelőknek. A jelenlegi előrejelzést figyelembe véve a következő héten belül jelentős éjszakai fagyokat prognosztizálnak.

A termelők körében ismert, hogy a fagy előrejelzése előtt az állomány védelmére, vagy a fagyhatás után az új levélzet és vegetatív részek kifejlődésének gyorsítását az Amalgerol® 3-4 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő. Az Amalgerol® az élettani folyamatok stimulálásával fokozza a növények növekedési erélyét és az új hajtások gyorsabb fejlődését.

Gyümölcsösökben a fagykár fokozottabban jelentkezik (1. kép), ugyanis a virágzásban érkező fagy a teljes termést megsemmisítheti, sőt a következő évi termést is erősen korlátozhatja. Ha virágzásban a bibe károsodik biztos a termésveszteség. Szőlő esetében, ha már kifejlett, nagy hajtások fagynak el, az nem csak az adott évi termést semmisíti meg, hanem az újrahajtott vesszők sem érnek be időben, amely a jövő évi termést csökkenti.

1. kép. A gyümölcsvirágzásban érkező fagy komoly károkat okoz – a növények felkészítésében és a fagyhatás mérséklésében segít az Amalgerol®

Ukrajnában és Szerbiában gyümölcsösökben használják az Amalgerol®-t a fagy károkozásának mérséklésére. Almában, rügypattanás után, előrejelzésre alapozva, a fagy bekövetkezése előtt 2 nappal, Amalgerol® 5 l/ha dózisának kipermetezése, a fagy által károsított rügyek számát a felére csökkentette (1. ábra).

1. ábra. A májusi fagy előtt kijuttatott Amalgerol® mérsékelte a fagykárt és emelte a terméshozamot (Ukrajna, 2017)    

Az Amalgerol® ilyen jellegű „fagyvédő” hatását a szőlőtermesztők is felismerték. A fagy érkezése előtti Amalgerol® permetezés jelentősen csökkentette a fagy károsító hatását. 

Ha a fagy bekövetkezett az Amalgerol®-t azt követően kell kijuttatni 4-5 l/ha dózisban, majd a kezelést 2 hét múlva meg kell ismételni. A fagykár utáni Amalgerol® felhasználás gyümölcsösökben az adott évi termést már nem tudja pótolni, de a növényeket növekedésre serkentve a jövő évi termőképesség biztos megalapozója.

Szántóföldön a későn érkező fagyok következtében (2. kép) az őszi búza levele a csúcsi részektől elhal a fagy hatására, a repce levelei egyszerűen leszáradnak. Ez nagyon visszaveti a növények fejlődését, mivel a növények energiája először nem a növekedésre, fejlődésre, hanem a lefagyott levélzet pótlására használódik el. Ha olyan erős a fagy, hogy a növekedési csúcsok is elhalnak, ezt a növények mellékhajtások erőteljes fejlesztésével igyekeznek pótolni. Ebben az esetben ezeken a mellékhajtásokon már kevesebb lesz a termés, mert a hajtások felnevelése is plusz energiát von el a növénytől. Szántóföldi növényi kultúrákban fagykár esetén, a levélzet minél gyorsabb pótlásáról kell gondoskodni.

2. kép. 2012. április 10.-én érkezett késői fagy (-6 °C) stresszhatás búzában és repcében – a megelőzésre és mielőbbi regenerálásra használjuk az Amalgerol®-t

A stresszhatások enyhítésére új technológiai lehetőség az Amalgerol® Essence alkalmazása, amely biológiai termesztésben is használható készítmény.

Az Amalgerol® Essence-ben az összetevők szintetikus, széleskörű aminosav sorral egészültek ki, növelve az Essence biológiai hatékonyságát.

Az aminosavak a növényi szervezetekben a fehérjék építőelemei, hormonok és enzimek képződnek belőlük. Az aminosavak szabályozzák és serkentik a növények élettani folyamatait, ezért a klorofill szintézis, fehérjefelépítés, cukorszintézis, sejtdifferenciálódás, a tápanyag szállítás és a megtermékenyülés elengedhetetlen alkotórészei.

Az Amalgerol® Essence alkalmankénti dózisa 2 l/ha.

További információ:
www.hechta.hu

Kisjuhász Roland (Sumi Agro Hungary Kft.) 

Mindennapi életünk szerves részét képezi a stressz, amely egy természetes folyamatként fogható fel. A stressz hatására „folyamatos feszültség”, „tartós idegesség” alakul ki az élő szervezetben, vagyis a negatív ingerre adott tartós válasz. A fennálló állandó stresszhelyzet egészségkárosodást okoz a szervezetben, mivel az ellenálló képességet gyengíti. Számtalan stressz faktort képesek vagyunk szabályozni/kontrollálni, ugyanakkor az abiotikus stressz hatások – aszály, szikesség, légköri aszály, szél, fagy, stb. – esetében lehetőségeink végesek. Kissé könnyebb a helyzet azon élőlények esetében (ember, állat), melyek képesek a helyváltoztatásra, ugyanakkor a növények nem tudnak védett helyre menni az időjárás viszontagságai elől. Ott kell életüket leélni, ahová az emberi akarat szánta őket.

Mégis hogyan tudhatnánk segíteni növényeinknek a sok, összességében termést csökkentő negatív hatás kivédésében, ellensúlyozásában?

Léteznek földünkön olyan élőlények, melyek maximálisan képessé váltak a stresszes körülmények elviseléséhez. A tengerek ár-apály zónájában élő algafajok alkalmazkodtak a napi többszöri száraz és vízzel elborított körülményeihez. Az Ascofilum nodosum nevű algafaj több olyan „antistressz” anyagot termel, mely képessé teszi a mostoha körülmények elviseléséhez.

Az A. nodosum szűrlet kivonatát felhasználva született meg a Shigeki márkanévre keresztelt készítmény a Sumi Agro Hungary Kft. palettáján. A termék használatával képesek vagyunk ellensúlyozni a káros abiotikus stressz hatásokat termesztett növényeink esetében. A Shigeki japán szó jelentése: pozitív hatás. Az algakivonaton kívül, kelatizált formában számos tápelemet tartalmaz mérnökök által megkomponált arányban, a növények igényeinek megfelelően.

A Shigeki biostimulátor felhasználható szőlőben és gyümölcsben évi 3 alkalommal. Időzítés alapján, akár az előre látható negatív hatás előtt (pl.: fagy) fel tudjuk készíteni növényeinket a könnyebb átvészelésre, akár a már bekövetkezett stresszt követően könnyebben „visszaáll az élet a normális kerékvágásba”. 2019-ben Bács megyében elvégzett szőlő üzemi kísérletek alapján, kétszeri (kötődéskor, zsendülés kezdetén) elvégzett kezelés hatására a cukorfok fajtától, termőhelytől függően 1-1,5%-al nőtt a kezeletlenhez képest.

Shigekivel kezelt állomány

Vizsgálatok alapján a Shigeki kezelés pozitív hatása kimutatható zöldségnövények esetében is (paprika, paradicsom, káposzta).

Az élővilágban a nap UV sugárzása szintén hasonló káros hatásokat eredményez – leégés, hő sokk. Humán és állati vonalon szintén könnyedén védekezhetünk a napsugárzás káros hatásai ellen: Megfelelő védőruházat, árnyékos helyre húzódás, „naptej” alkalmazása. A növények ily módon ezt a problémát sem képesek orvosolni. Néhány éve azonban rendelkezésre áll a növények számára is az UV sugárzás elleni védelem, amely nem más, mint a Green Miracle.

A Green Miracle a növényekre permetezve fokozza a napsugarak visszaverését a felületről, illetve a sztómák nyitásának szabályzásával csökkenti a párologtatást. Legfőbb összetevői zsíralkohol molekulák, melyek a viaszrétegbe ágyazódnak be és fejtik ki jótékony hatásukat. A védelem tehát nem mechanikai (kovaföld, Ca tartalmú vegyület), hanem fiziko-kémiai tulajdonságokon alapul. Ennél fogva nem is marad a növény felületén nem kívánatos „szermaradék”. A késztermék piacra készítésénél nem kell külön gondot fordítani a látható nyomok eltüntetésére.

  

Green Miracle-lel kezelt

Kezeletlen kontroll

A Green Miracle használatával jelentősen csökkenthető az alma gyümölcs napégés tünete. Zöldség esetében egységnyi területre vetítve javul a vízfelhasználási mutató, a szárazanyag növekedésével és beltartalmi mutatók javulásával. Ugyanakkor a lignifikációs folyamat nem gyorsul fel, vagyis a termék frissebb üdébb lesz.

A jövő erősen koncentrál a biológiai alapú növényegészségügyre, növényvédelemre. Mi magunk is azt érezzük, hogy a közeljövő a hibrid növényvédelemé. Azé az értékőrző megoldásé, ahol a szintetikus innovációk legjava és a biológiai bázisú termékek egymást segítve tartják fenn a megszokott minőséget akár egy emelkedő hozammal társulva. Ebbe a szemléletbe és életfilozófiába csatlakozik a javasolt két termékünk is, a SHIGEKI és a GREEN MIRACLE is.

További információ:
www.sumiagro.hu

Valovics Attila (UPL OpenAg) 

E sorok írásának időpontjában már túl vagyunk az első olyan komoly, az egész országra kiterjedő fagyon, amely a korai kajszi fajtákat teljes virágzásban találta. Valószínűleg ezen virágok többségéből már nem formálódik termés, hacsak a gazdák nem vetettek be különböző fagyvédelmi módszereket.

A gyümölcsök fenológiai állapotán túl két nagyon fontos tényező határozza meg, hogy mekkora fagykár keletkezik a hideghatás során: a hőmérséklet és az annak időtartam, amíg ez a behatás éri a növényt. A mellékelt táblázatokban is látható, hogy virágzáskor, illetve a virágzás körüli állapotokban (bimbós állapot, terméskötődés) a legérzékenyebbek a növényeink a fagyra.

A UPL által forgalmazott Atonik biostimulátor a mért eredmények és a termelők pozitív tapasztalatai alapján is képes lehet mérsékelni a virágzáskori enyhe fagykár mértékét. Hangsúlyoznunk kell, hogy ahogy más megoldások sem, az Atonik sem csodaszer, tehát hosszan tartó, -4 °C alatti hőmérsékleti behatás alkalmával ne várjunk, nem várhatunk tőle számottevő eredményt! Azonban 0-(-4) °C-os fagy esetén komoly segítségünkre lehet, hiszen alapvetően segíti a szövetek regenerációját stresszes körülmények esetén. Használata a fagyok előtt stimulálja a növények természetes védelmi mechanizmusait (a fagyhatás ellen védő fehérjék termelődése felgyorsul, ami segít felkészülni a hideg-fagyos időjárásra), a fagyok után pedig erősíti a természetes regenerálódási folyamatokat a növény életfolyamatainak (fotoszintézis, tápanyagfelvétel, citoplazma-áramlás, stb.) intenzívebbé tételén, valamint a sejtek károsodását megelőző enzimrendszerek (peroxidáz, szuperoxid-dizmutáz) aktiválásán keresztül.

Atonikkal kezelt szomolyai fekete cseresznye

Kontroll készítménnyel kezelt szomolyai fekete cseresznye

A fagyhatást megelőző kijuttatás

Amennyiben az előrejelzett fagy 1-3 napon belül következik be, az Atonik 0,6-1,0 l/ha-os dózisával szükséges elvégezni a kezelést, legkésőbb a lehűlés előtt 12 órával, lehetőleg

bórtartalmú készítménnyel (pl. Borotek) együttesen. A fagy bekövetkezte után ellenőrizzük a fákat, történt-e károsodás, és ha igen, milyen mértékben. Amennyiben kellő számban találunk életképes virágot, ismételjük meg az Atonikkal történő kezelést a korábban is használt dózisban, 7-10 naponként, legalább 2 alkalommal.

A fagyhatást követő kijuttatások

Már bekövetkezett fagyhatás esetében, a lehűlést követő nap délutánján történjen az első kezelés az Atonik 0,6 -1,0 l/ha dózisával. Ezt akkor is végezzük el, ha tartósabb, akár több napon keresztüli lehűlési periódus várható. A délutáni kijuttatás oka, hogy az éjszakai lehűlés által stresszelt szövetek a reggeli-délelőtti órákban még nem képesek a hatóanyagok felvételére. Kellő számú épen maradt virág esetén ismételjük meg az Atonik kijuttatását 0,6 l/ha dózisban, legalább 2 alkalommal, 7-10 napos időközönként. A kezelések eredményességét javítja, ha az Atonik kijuttatása bórtartalmú készítménnyel (pl. Borotek) együttesen történik.

KRITIKUS HŐMÉRSÉKLETI ÉRTÉKEK 30 PERC VAGY EZT AZ IDŐTARTAMOT MEGHALADÓ FAGYOS PERIÓDUS ESETÉN (Washingtoni Állami Egyetem mérései alapján)

Alma (°C)

Fenológia

10 %-os

pusztulás

90 %-os

pusztulás

Ezüstrügy állapot

-9,4

-16,7

Rügypattanás

-8,9

-12,2

Egérfül állapot

-3,9

-5,4

Zöldbimbós állapot

-2,8

-6,1

Királyvirág pirosbimbós állapot

-2,8

-4,4

Pirosbimbós állapot

-2,2

-3,9

Virágzás kezdete

-2,2

-3,9

Teljes virágzás

-2,2

-3,9

Sziromhullás

-1,7

-2,2

Körte (°C)

Fenológia

10 %-os

pusztulás

90 %-os

pusztulás

Rügypikkelyek elkülönülése

-9,4

-17,8

Rügypattanás

-6,7

-14,4

Szorosan egymás mellett álló virágok

-4,4

-9,4

Első fehér bimbók megjelenés

-3,9

-7,2

Fehérbimbós állapot

-3,3

-5,6

Virágzás kezdete

-2,8

-5,0

Teljes virágzás

-2,2

-4,4

Sziromhullás

-2,2

-4,4

Kajszi (°C)

Fenológia

10 %-os

pusztulás

90 %-os

pusztulás

Zárt rügy állapot

-9,4

-

Rügypikkely elkülönül

-6,6

-17,7

Bimbós állapot

-4,4

-10

Virágzás kezdete

-3,9

-7,2

Teljes virágzás

-2,7

-5,5

Sziromhullás

-2,7

-4,4

Zöld gyümölcs

-2,2

-3,9

Őszibarack, nektarin (°C)

Fenológia

10 %-os

pusztulás

90 %-os

pusztulás

Duzzadt rügyek

-7,7

-17

Virág- és hajtórügynyílás

-6,1

-15

Virágbimbó közepe piros

-5,0

-12,8

Rózsaszín bimbós állapot

-3,9

-9,4

Virágzás kezdete

-3,3

-6,1

Teljes virágzás

-2,8

-4,4

Elvirágzás

-1,1

-2,2

Meggy (°C)

Fenológia

10 %-os

pusztulás

90 %-os

pusztulás

Rügyduzzadás

-9,4

-17,8

Zöldrügy állapot

-3,3

-5,5

Zöldballon állapot

-3,3

-4,4

Fehérballon állapot

-2,2

-4,4

Virágzás kezdete

-2,2

-4,4

Teljes virágzás

-2,2

-4,4

Virágzás vége-sziromhullás

-2,2

-4,4

Cseresznye (°C)

Fenológia

10 %-os

pusztulás

90 %-os

pusztulás

Duzzadt rügyek

-8,3

-15

Fehér oldalú rügyek

-5,6

-12,8

Zöldbimbós állapot

-3,9

-10

Szorosan zárt virágok

-3,3

-8,3

Virágzás kezdete

-2,2

-3,9

Teljes virágzás

-2,2

-3,9

Sziromhullás

-2,2

-3,9

  -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!