2024. március 29. péntek Auguszta

Heti fókusz: Ki mit tud? Csávázószer-körkép kalászosban

Agro Napló
Több szempontnak is meg kell felelnie egy mai modern csávázószernek ahhoz, hogy az előremutató technológia részeként a fenntarthatósági követelményeket garantálva beváltsa a hozzá fűzött reményeket. A válaszokért kattintson!

Ki mit tud? Csávázószer-körkép kalászosban

Holopovics Zoltán
Bio-Nat Kft.
Jáger Ferenc
Sumi Agro Hungary Kft.
Fábián László
Syngenta Kft.
   
  Vados Csaba
UPL Hungary Kft.
Dr. Varga Zsolt
Valcum Agro Kft.
 

Holopovics Zoltán (Bio-Nat Kft.) 

A vetőmagok mikrobiológiai csávázása – talán a szójáét kivéve – innovatív és jó alternatív megoldásnak tekinthető, annak ellenére, hogy komoly múlttal nem rendelkezik. Ennek egyik oka lehet, hogy az ilyen célra felhasználható baktériumkészítmények köre szűkös. Kevés olyan endospórát képző baktériumos készítmény található a piacon, amely ennek az extrém felhasználásnak megfelel. Pedig mind munkaszervezési, mind költséghatékonysági oldalról ez egy sikeres megoldás.

Mit is várhatunk el az ilyen típusú beavatkozástól? Azt, hogy a baktériumok segítsék a növények tápanyagellátást és indukálják a növények saját „immunitását” a patogén gombákkal szemben. Azt, hogy a mikrobák hosszú ideig életképesek maradjanak a vetőmagon. Azt, hogy a vetőmagcsávázás során használt egyéb készítmények ne károsítsák a baktériumokat. Ennek a célnak csak a spórásodni képes baktériumok felelnek meg; ezek sokkal ellenállóbbak a hőnek, szárazságnak, magas sótartalomnak, mint a vegetatív sejtek, ezért a termékek felhasználása széleskörűen lehetséges, alkalmasak a mostoha körülmények elviselésére. Amint a körülmények optimalizálódnak, a baktériumok kicsíráznak és szaporodnak.

Hogyan segítik a baktériumok a növény növekedését (direkt és/vagy indirekt mechanizmusok):

  • Ásványi anyagok mobilizálása, nitrogénkötés, tápanyagellátás fokozása.
  • A talajban lévő kórokozók visszaszorítása (sziderofór, antibiotikum, verseny a tápanyagért, helyért, a növények immunrendszerének támogatása).
  • A növények stressztűrésének javítása (szárazság, só stb.).
  • Növényi hormon termelése (indolecetsav).
  • Növényi hormonszint szabályozása (etilén: 1 aminociklo-propán-1-karbonsav deamináz /ACCD/).

A kezelések hatására erőteljesebb, egészségesebb növényeket kapunk, egyöntetűbb lesz a kelés és az egyedfejlődés, nagyobb gyökértömeget érhetünk el, valamint jobb tápanyagáramlást a növényekben.

A baktériumkészítmények kijuttatásakor elsődleges szempont, hogy a maghoz legközelebb, a csíranövény környezetébe legyenek kijuttatva, hiszen a gyökérfelületet kolonizálva tudják kifejteni kedvező hatásukat.

A baktériumkészítmény közvetlenül a magra történő felvitele (csávázása) a fent említett hatások mellett a következő szempontok alapján szintén megfontolandó:

  • legköltséghatékonyabb kijuttatási megoldás, szemben a szántóföldi kijuttatással, ahol szükséges egy erre a célra felszerelt baktériumkijuttató rendszer,
  • munkaszervezés szempontjából is jóval egyszerűbb, mert más gombaölő szeres csávázószerrel keverhető, együtt alkalmazható a vetőmagüzemben, ellenben a szántóföldi kijuttatással, ahol nagy mennyiségű folyadék mozgatására van szükség, ami komoly logisztikai szervezést igényelhet.

A mikrobiológiai készítménnyel történő kiegészítő csávázás eredménye garantált azáltal, hogy a csíranövény fejlődésével a gyökérfelületet azonnal képes kolonizálni. A kalászos gabona kezdeti fejlődésétől a viaszérésig képes segítséget nyújtani.

További információ:
www.mvsupary.hu

Jáger Ferenc (Sumi Agro Hungary Kft.) 

Nincs még egy olyan régi és közismert kalászos gombaölő csávázószer márkanév hazánkban, mint a BIOSILD, mely immár 32 éve meghatározó a magyarországi piacon. A BIOSILD név mindig is minőséget – hatékony talajból és a maggal fertőző kórokozók elleni védelmet, továbbá kiváló színező- és ragasztóképesség – jelentett.

A BIOSILD története 1990-ben a BIOSILD BD-vel kezdődött. A BD-ben a karbendazim hatóanyag mellett a dinikonazol biztosította a kalászos vetőmagvak védelmét. E hatóanyagok visszavonását követően a tiofanát-metil és tetrakonazol hatóanyagú TOP vette át a helyét. Miután a tiofanát-metil hatóanyag is betiltásra került, a prokloráz réz-klorid komplex és tritikonazol hatóanyagpárossal a DUO lépett a „porondra”. Sajnos a proklorázt is utolérte a vég, így jövőre eltűnik az európai hatóanyag palettáról. A DUO-val kezelt kalászos vetőmagokat a jövő év őszi vetési idényéig, azaz 2023. november 30-ig lehet elvetni.

Minden növényvédő szer váltásánál célszerű a rugalmas átmenet biztosítása, de a vetőmagpiac és -felhasználás sajátosságai miatt a csávázószerek terén extra megoldásra van szükség, azaz az új terméket a korábbi megszűnésével párhuzamosan érdemes/kell bevezetni. Ennek tudható be, hogy a DUO kereskedelmi kivezetési évében, azaz idén, 2022-ben már piacra lép a Sumi Agro új kalászos csávázószere, a BIOSILD EXTRA.  

A BIOSILD EXTRA, folytatva a hagyományokat, két hatóanyagra, a fludioxonilra és a difenokonazolra támaszkodik. Formulációja korszerű, könnyen kezelhető, csávázásra alkalmas szuszpenzió koncentrátum (FS).

HATÁSMÓD

A fludioxonil a glükózfoszforiláció során a jelátviteli folyamatokat gátolja, míg a difenokonazol a szterolok C14 demetilációjának blokkolása révén az ergoszterol bioszintézisét gátolja, ami a gomba kórokozók sejtmembránjainak morfológiai és funkcionális változásait eredményezi. Végső soron a kórokozók minden mitokondriumon kívüli energiafüggő anyagcsere-folyamata károsodik, melynek következtében a gomba micélium növekedése visszafordíthatatlanul gátolt lesz.

A BIOSILD EXTRA JELLEMZŐI

  • Széles spektrumú kalászos gombaölő csávázószer a maggal és a talajból fertőző kórokozók ellen.
  • Kiváló, egymást jól kiegészítő hatóanyagpáros.
  • A kontakt fludioxonil hatékonyan véd a vetőmaggal és a talajjal fertőző kórokozóktól.
  • A felszívódó hatású difenokonazol a csírázó magban fejti ki védő hatását.
  • Hatékony valamennyi jelentősebb csávázással leküzdhető kalászos kórokozó ellen: erőssége a hópenész és más fuzáriumos betegségek, a kőüszög és törpe kőüszög.
  • Tapadóképessége kiváló, nem porlik le.
  • Színezőképessége kimagasló.
  • Szelektivitása kitűnő.
A BIOSILD EXTRA színezőképessége őszi búzán és őszi árpán

Az összesített fusariumos gyökér- és szártőrothadás elleni őszi búza és őszi árpa hatékonysági vizsgálatok alapján a BIOSILD EXTRA lényegesen jobb hatékonysági eredményeket mutatott, mint a csak difenokonazolt, illetve a csak fludioxonilt tartalmazó kezelések.

Őszi búza terméseredmény (kezeletlen = 100%)

A BIOSILD EXTRA őszi búza terméseredményére gyakorolt hatása is meghaladta a csak difenokonazolt, illetve a csak fludioxonilt tartalmazó csávázások terméseredményét. (E vizsgálatok fuzárium- és kőüszög fertőzés mellett történtek.)

Összetétel: 25 g/l fludioxonil + 25 g/l difenokonazol
Formuláció: FS – szuszpenzió koncentrátum csávázásra
Felhasználható: őszi és tavaszi búza, őszi és tavaszi árpa, tritikálé-, rozs-, zabkultúrákban
Dózis: 2,0 l/t
Forgalmi kategória: I.
Kiszerelés: 1000 liter, 20 liter, 1 liter

Reméljük, hogy régi és új partnereink, felhasználóink megelégedésére fog szolgálni a BIOSILD termékcsalád legújabb készítménye, a BIOSILD EXTRA is.

Sikeres gazdálkodást, eredményes vetőmagtermelést kívánunk!

További információ:
www.sumiagro.hu

Fábián László (Syngenta Kft.) 

Vegyük fel a kesztyűt a csapadékhiány jelentette kihívásra a Vibrance Duo kalászos csávázószerrel! 

A jelenlegi katasztrofális időjárási viszonyok között különösen fontos, hogy az ősszel elvetésre kerülő kalászosok vetőmag védelmét milyen készítményre bízzuk. Az utóbbi években gyakran fordult elő csapadékhiány, azoban ilyen mértékűre nem volt példa eddig. Mit ajánl a Syngenta ilyen körülmények között?

Egy jó csávázószernek természetesen védenie kell a csírázó magot lehetőleg minden potenciálisan szóba jöhető betegséggel szemben. Azonban a szárazság miatt még egy fontos dologra, nevezetesen a megfelelő gyökeresedésre is figyelni kell. Ha a száraz körülmények között nem alakul ki a kellően fejlett gyökérzet, akkor annak a tápanyag- és vízfelvétel látja a kárát. Ezért egy jó csávázószernek a gyökérnövekedés segítését is támogatnia kell!

A Syngenta 2021-ben vezette be az új innovatív Vibrance Duo csávázószerét. Azóta töretlen a népszerűsége, e rövid idő alatt gyorsan felfelé ívelő pályát futott be. De miért is ilyen sikeres?

Fungicid készítményként előnyei között elsősorban széles betegség spektrumot lefedő, a legtöbb kórokozóra kiváló hatékonyságát említhetjük. Azonban legalább ilyen fontos a másik tulajdonsága, nevezetesen, hogy gyökérnövekedést stimuláló élettani hatással rendelkezik köszönhetően a szedaxán hatóanyagnak. Miért fontos ez? A szedaxán hatóanyag ezen tulajdonságának köszönhetően a fejlődő növény erősebb, jobban elágazó gyökérzetet fejleszt. Az idei csapadék hiányos kora tavasz során a fejlettebb gyökérzet jelentős előnyt tudott biztosítani, mert a kevés elérhető vizet és tápanyagot jobban tudta hasznosítani a növény. Ezek az állományok szebben néztek ki, jobban bokrosodtak, erőteljesebb képet mutattak. Ez pedig visszaköszönt a termésekben is!

A Vibrance Duo már széleskörben népszerű, köszönhetően annak, hogy gyökérnövekedést stimuláló hatása a táblákon látványos, ezért is győzi meg a termelőket.

Mit is lehet látni a táblákon a Vibrance Duo javára? A következő fotók magukért beszélnek, ugyanazon fajta, ugyanaz a technológia, az egyetlen különbség a csávázószer. Ugye, hogy meggyőzőek?

1. fotó: Vámoscsalád 2021 tavasza, Vibrance Duo hatása árpán   2. fotó: Vámoscsalád 2021 tavasza, Vibrance Duo-val csávázott árpa és másik készítmény bokrosodása közötti különbség.

Az alábbi linken pedig egy, a tapasztalatokat ismertető videó tekinthető meg a Vibrance Duo csávázásról:

A Vibrance Duo mellett felhívnánk a figyelmet egy kalászos inszekticidünkre is, mely a Sobenio nevet kapta. A Sobenio a már nagyon jól ismert teflutrin hatóanyagot tartalmazza. Kalászosokban elsősorban drótférgek és a gabonafutrinka lárvája, a csócsároló ellen hatékony. Ha az ősz is meleg lesz, akkor a drótférgek is hosszabb ideig maradnak a talaj felső rétegében károsítani - ezért is tanácsos a használata.

A Sobenio készítményünket a Rooting MAX kereskedelmi ajánlatunkban tettük elérhetővé. A Rooting MAX kereskedelmi ajánlat részét képezi az előbb említett Vibrance Duo prémium fungicidünk. Így ezzel az ajánlattal egy - a jelenleg elérhető legteljesebb - védekezést tudjuk megvalósítani, hiszen így a kelő kalászos állományunkat fel fogjuk vértezni fungiciddel, inszekticiddel és a gyökérnövekedés stimulálás révén a csapadék hiány ellen is fegyvert tudunk bevetni! Fontos, hogy a Rooting MAX részét képező Sobenio inszekticid kizárólag vetőmagüzemi felhasználásra engedélyezett, a vele való munkálatok során különös tekintettel kell lenni az egyéni védőeszközök használatára!

További információkért látogasson el weboldalunkra vagy keresse fel területi képviselőinket!

Vados Csaba (UPL Hungary Kft.) 

A közelmúlt és a jelen változásai miatt új követelmények jelennek meg a csávázásban: környezetkímélő formuláció, csökkentett hatóanyagterhelés, moderált perzisztencia. A változásokhoz alkalmazkodó stratégiák kellenek.

Olyan támogatást kell a magnak adni, amely a hatás kifejtése közben nem lassítja a fejlődést, mégis  rendelkezésre áll a kórokozók elleni védelem széles spektruma. A Rancona i-Mix ben található ipkonazol és imazalil hatóanyagkombináció ennek a kettős követelménynek hibátlanul megfelelel. Nem hátráltatja a csírázási és kelési folyamatokat, de kórokozó spektruma rendkívül széles. Bizonyíték erre, hogy a gabonafélék mellett szója csávázásban is remekel. A Rancona i-Mix mára meghatározó szereplővé vált, sokan szeretik könnyű használata és jó kelést garantáló hatása miatt. Egy felhasználói vélemény a sok közül:

Az ipkonazol hatóanyag szólóban is kiválóan teszi a dolgát! Rancona 15 ME készítményünk igen jó ár-érték aránya sok termelő számára vonzó ajánlat.

Mindkét csávázószerünk az összes őszi gabonafélében 1l/t dózisban használatos.

A ME formuláció egyedülálló védjegye annak, amit egy XXI. századi csávázószertől várunk. A hatóanyagok folyékonyak, így biztosabb a felszívódásuk. Pontosan adagolhatóak, a vetőmag felületén és a maghéjba szívódva is jól dolgoznak. A ME csávázószerek nem porlanak le, kímélik a környezetet és a mi egészségünket.

A Rancona 15 ME és Rancona i-Mix AKG programokban korlátozás nélkül alkalmazhatóak.

Csávázószerink pozitívan befolyásolják a búza növények korai gyökér- és hajtásfejlődését, és a bokrosodást. Ez fontos szakasz, mert a kalászszám, a kalászhossz és a virágkezdemények mennyisége ilyenkor determinálódik.

1. ábra: A csávázószerek hatása a hajtások számára. Forrás: Dr. Tar Melinda.

Az előny a tenyészidőszak során az aratásig megmaradhat, jelentős hektáronkénti terméstöbbletet eredményez.

2. ábra: Az egyes csávázószerek terméselemekre gyakorolt hatása. forrás: Dr. Tar Melinda

Fontos téma lett a rovarölőszeres gabonacsávázás is. A kialakult hatóanyag és technológiai helyzet (zöldítés, nincs forgatás) miatt a talajlakó kártevők kártételének masszív növekedésével kell számolni. Ott kell beavatkozni, ahol és amivel lehet.

A pattanóbogár lárvák (drótférgek) ellen – életmódjuk miatt – nehéz védekezni. A szűkülő vetésváltás révén egyre több a kalászos elővetemény és ezzel együtt gabonafutrinka lárva – csócsároló-kártétel is.

Őszi búzában, árpában használjuk a Signalt, mert a drótféreg mellett a gabonafutrinka csócsároló lárváját is hatékonyan irtja. A készítmény hatásosságát a termelői tapasztalatok mellet kísérleti eredmények is igazolják (3. ábra).

A Signalban levő cipermetrin talajban használva sokkal hosszabb tartamhatású. Itt nincs degradáló UV sugárzás, nincs gyors hőmérséklet és nedvességváltozás.  Egyenletesen gázosodó és erős repellens hatása révén védőzónát képez a vetőmag köré, amit 4 cm vetésmélységet tartva tudunk maximalizálni. A formuláció (ES)  jó segítség a hatáskifejtés elnyújtásában. A Signal igen jól fed, erős színt ad, és könnyen keverhető gombaölő készítményekkel. Csávázással a 2 literes dózisban 630 g hatóanyag lesz vetőmagtonnán.

Egyre kisebb vetőmagnormával és tőszámmal dolgozunk. Hogy ki tudjuk használni az őszi időszak nevelő hatását, egyre korábban vetünk. Ez jóval hosszabb kitettséget jelent a növények, és jóval nagyobb kockázatot jelent a zsebünk számára.

3. ábra: A hajtás- és gyökértömeg alakulása a kontroll és a Signal 300 ES rovarölő csávázószerrel kezelt parcellákon. Forrás: Dr. Tar Melinda

Minden kikelt növényre szükségünk van az optimalizát hozam eléréséhez. A tökéletes csávázás jó befektetés, egy jól beállt állomány, a jó hozam kulcsa.

Ehhez ajánljuk technológiai csomagunkat, mely a Signal mellett a professzionális Rancona i-Mix gombaölő csávázószerünket is tartalmazza.

Hatékony csávázást, jó vetést kívánok az UPL csapata nevében!

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

Dr. Varga Zsolt (Valcum Agro Kft.) 

Az előírt minőségű fémzárolt vetőmag az egyik alappillére a sikeres gabonatermesztésnek. Az őszi gabonák csávázása és a csírázást elősegítő és támogató technológiai megoldások az idei évben egyedien kiemelt jelentőséggel rendelkeznek. Ennek okai a következő befolyásoló tényezők egymással szoros összefüggéseivel magyarázhatóak:

1. Az energiaárak emelkedése a műtrágyaárak drasztikusan növekedését eredményezte. Több termelő az őszi vetésű növények tápanyag-utánpótlása esetében a megfelelő termés eléréséhez szükséges hatóanyagdózis csökkentett kijuttatásában gondolkodik. Ez rendkívül kockázatos megoldás, ugyanakkor tény, hogy a jelenlegi válásghelyzetben kialakult bizonytalanság és a magas inputköltségek mellett megjósolhatatlan az őszi vetésű növények jövedelmezőségszintje;

2. A gazdasági árrobbanások a mezőgazdaság vetőmagszektorát is elérték. A vetőmagárak szintén jelentős emelkedése további extra beruházási terhet jelent a termelőnek, így többen a saját gazdaságban előállított akár harmadfokú vetőmag kezelésében és visszavetésében gondolkodnak, amely az ellenőrzés és megfelelő minősítés hiányában szintén sok kockázatot rejt magában;

3. Az idei aszály kiméletlen károkat okozott az egész országban, de az alföldi régióban elszenvedett veszteségek az ipari és vetőmag gabona előállítás volumenét is negatívan befolyásolták. Az elmúlt években tapasztalt klímaváltozás (erőteljes felmelegedés, csapadékhiány) megújult gondolkodást és újszerű technológiai elemek alkalmazását kényszerítik ki a termelőből, legyen szó az agrotechnikáról, genetikáról, vagy tápanyag- és növényvédelmi megoldásokról;

4. Az Európai Uniós ‘Green Deal' irányelvek következtében folyamatos a növényvédő szer hatóanyagok szabályozása (dóziscsökkentések, kivonások), amelynek többek között egyik következménye őszi kalászos gabonák esetében a hatékony inszekticides csávázás megvalósítása. Növényvédelmi szemszögből fokozottabb a veszélye a vektoriális eredetű vírusfertőzések emelkedésének. Ennek megakadályozására a termelők próbálják ugyan a vetésidőt késleltetni, de a hosszú enyhe őszi időszakok több esetben kedveznek a kalászosokba betelepedő levéltetű és kabóca fajoknak.

Az ismertetett tényezők függvényében abszolút fontos olyan újszerű alternatív technológiai elemek alkalmazása, amelyekkel tompíthatjuk a befolyásoló tényezők hatását és fokozhatjuk a termelés intenzitását. A növények kezdeti fejlődésének erősítése és stimulálása meghatározza a növények későbbi életciklusát és a fenológiai stádiumának megfelelő fejlettségét.

Az őszi kalászosok esetében hatékony és újszerű technológiai lehetőség a Dr Green PrimeTM magtrágya tápanyag-csávázásra történő alkalmazása. A Dr Green PrimeTM összetételét (P2O5-250,0; K2O-170,0; B-2,5; Cu-1,75; Fe-35,0; Mn-30,0; Mo-0,25; Zn-32,5 g/kg) és minőségét tekintve is kiváló választási lehetőség az őszi kalászosok indító csávázásához.

1. kép: A Dr Green PrimeTM magtrágya segíti a csíranövények kezdeti fejlődését (2022.06.24.)
(Megjegyzés: Vizsgálat előírt szabvány szerint csíráztatópapír közegben, ellenőrzés 7-14. napon)

2. kép: A Dr Green PrimeTM magtrágya erősebb kezdeti fejlődést eredményez (2022.06.24.)
(Megjegyzés: Vizsgálat előírt szabvány szerint talajban, ellenőrzés 7-14. napon)

Az őszi kalászos gabonák tápanyag-csávázására a Dr Green PrimeTM 200 g/t dózisát alkalmazzuk. A termék MicroActiveTM formulációja biztosítja kiváló oldékonyságát, így a feloldást követően tudjuk a Dr Green PrimeTM-ot a csávázóléhez hozzákeverni és a szemek felületére felvinni. A Dr Green PrimeTM a gabonák csávázására használt peszticidekkel keverhető, főként a fungicidek élettani hatását tökéletesen kiegészíti.

A Dr Green PrimeTM magtrágya alkalmazásának előnyei:

  • szilrád, mikrokristályos formuláció egyedien magas hatóanyagtartalommal (525 g/kg);
  • gyors és egyenletes csírázást biztosít;
  • erősebb gyökérzetet eredményez;
  • csökkenti a csírázáskori abiotikus és biotikus stresszhatásokat.

További információ:
www.valcumagro.com

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Az ideihez hasonló aszályos évjárat – amely egyre inkább trenddé válik – az árpa malmára hajtja a vizet. Szakértők mondják el véleményeiket, javaslata...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!