Heti fókusz: Kihagyhatatlan lépések a búza tápanyagellátásában

Agro Napló
A mai korszerű búzafajtákban és hibridekben rejlő lehetőségek kihasználásához különös gondot kell fordítanunk a termesztéstechnológiai elemek összhangjára, melyből nem maradhat ki a megfelelő szintű tápanyag-utánpótlás sem. A Borealis szakembere világít rá a kihagyhatatlan lépésekre:

Andrei Buznea
Borealis L.A.T Hungary Kft.

Az őszi búza kiegyensúlyozott tápanyagellátást igényel. Optimális fejlődéséhez feltétlenül szükséges az őszi NPK+S, vagy NP+S alaptrágyázás, ahogy azt kísérleteink is bizonyították. A búza főleg a nitrogén, a foszfor és a kén hiányára érzékeny.

Az 1. grafikonon a közép-kelet-európai búza kísérleteink átlageredményei láthatók. Azok a parcellák, amelyek ősszel NPK-alaptrágyát kaptak, jelentős, a kontrollhoz képest majdnem 2 t/ha, a csak nitrogénnel trágyázott parcellához képest pedig 0,5 tonna terméstöbbletet adtak.

Miért fontos az NPK+S alaptrágyázás?

  • A talajban a foszfor és a kálium gyakran a növények számára nehezen felvehető formában van jelen (szerves vegyületekben, vagy talajásványokhoz kötötten), ezért célszerű a tápanyagokat műtrágyákkal biztosítani, amelyek a fiatal növények számára azonnal felvehető formában tartalmazzák ezeket a tápelemeket.
  • Különösen alacsony humusztartalmú talajokon van jelentősége a foszfor őszi kijuttatásának, mert ezekben a talajokban a foszfor nagyobb része szerves, a növények számára nem felvehető formában van jelen, a műtrágya viszont azonnal felvehető foszfort biztosít.
  • A nitrogént is csak megfelelő foszfor-ellátottság esetén tudják jól hasznosítani a növények, ezért fontos, hogy a kedvező tápanyagarány eléréséhez és fenntartásához elegendő foszfort is juttassunk ki az őszi alaptrágyázás során.
  • A káliumnak a télállóságban van kiemelt szerepe. Számos élettani hatása közül az egyik leglényegesebb, hogy javítja a növények vízgazdálkodását, ezáltal fokozza a stressz- és fagytűrést.
  • Kén: A növényeknek már egészen fiatal korban is szükségük van kénre a fotoszintézisben szerepet játszó klorofill felépítéséhez és a fehérjeképződéshez. A kén hiánya a tél végén sárga elszíneződés formájában látható a gabonákon.
  • Termesztett növényeink közül a búza reagál legérzékenyebben a nitrogénre, mely elsősorban a búza vegetatív tömegének kialakításában jelentős, főleg a bokrosodás és a szárba indulás fázisában. Az őszi búza különösen érzékeny a nitrogén adagolásával szemben. Mind a szükségesnél kevesebb, mind a szükségesnél több nitrogén károsan hat a termés minőségére és mennyiségére is.
  • Az ősszel kijuttatott műtrágya mennyiségét úgy állapítsuk meg, hogy az adott összetétel mellett a kijuttatott nitrogén mennyisége ne haladja meg a 40-50 kg/ha hatóanyag-mennyiséget (tarló- és szármaradványtól, illetve talajtípustól függően). Ez a N-adag biztosítja a növények kezdeti fejlődését, de még nem veszélyezteti az áttelelést.

A 2. grafikon eredményei is híven tükrözik, hogy legeredményesebbnek a 180 kg/ha nitrogén, 30-30 kg/ha foszfor és kálium kijuttatása bizonyult, N+S kénes nitrogén fejtrágya alkalmazásával kiegészítve.

Tápanyag-ellátási javaslatunk búzára:

Talajtípus

Alaptrágya

Fejtrágya

Bokrosodáskor

Szárbainduláskor

Kalászoláskor*

Kiegyensúlyozott tápanyag-tartalmú talajok

280-300 kg/ha COMPLEX 15/15/15 +7SO3

180-220 kg/ha NAC 27N vagy

VARIO 23N+30SO3

150-200 kg/ha NAC 27N

100 kg/ha NAC 27N

Jó kálium-ellátottságú talajok

200-250 kg/ha COMPLEX 20/20/0+7SO3

180-220 kg/ha NAC 27N vagy VARIO 23N+30SO3

150-200 kg/ha NAC 27N

100 kg/ha NAC 27N

*amennyiben a csapadékviszonyok lehetővé teszik a tápanyagfelvételt

Műtrágyáink foszfortartalmának 80%-a és káliumtartalmának egésze vízben oldódó, így azonnal a növények rendelkezésére áll, biztosítva ezzel a gyors és erőteljes kezdeti fejlődést.

A Borealis L.A.T a következő költséghatékony, kiemelkedő minőségű és kiváló szórásképpel rendelkező termékeit javasolja:

  • COMPLEX 15/15/15 +7SO3+Zn
  • COMPLEX 14/10/20 +10SO3
  • COMPLEX 20/20 +7SO3+Zn

További információ:
www.borealis-lat.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!