Heti fókusz: Milyen szempontokra figyeljünk baromfi takarmányozásnál?

Agro Napló

Milyen szempontokra figyeljünk baromfi takarmányozásnál?

A válaszokért kattintson!

Dr. Jakab Gábor
ügyvezető igazgató

BIOMIN Magyarország Kft.

Takács Tamás
értékesítési vezető

NOACK Magyarország Kft.

Dr. Jakab Gábor (BIOMIN Magyarország Kft.) 

Az antibiotikum-felhasználás csökkentése a Gram-negatív baktériumok kézben tartásával

A Gram-negatív baktériumok (Salmonella, E.Coli, Campylobacter stb.) a baromfitartásban nemcsak a súlyos gazdasági veszteségeket okozó megbetegedésekért felelősek, hanem energia- és tápanyagveszteséget is okozhatnak, sőt közegészségügyi kockázatot is jelentenek. Az utóbbi években sok kutatás folyt arra nézve, hogy mivel lehet helyettesíteni az antibiotikumokat az állattartásban. Egyértelművé vált, hogy sok tényező összehangolása elengedhetetlen az eredményességhez, ugyanakkor a hatóanyagok kombinációja hozhat nagyobb sikert.

A szerves savak antimikrobiális hatása régóta közismert, de a tudományos eredmények azt mutatják, hogy a kórokozók visszaszorítása eredményesebb, ha a szerves savakat egyéb növényi összetevőkkel kombinálják. Még hatékonyabb azonban a küzdelem, ha egy olyan egyedülálló összetevőt is alkalmazunk a keverékben, mint a BIOMIN Permeabilizing Complex®. Ez a szabadalmaztatott összetevő a Biotronic® Top3 termék leginnovatívabb összetevője, mely megnöveli a Gram-negatív baktériumok külső membránjának az áteresztő képességét, így jelentősen megnő az antimikrobiális hatás.

A Gram-negatív baktériumok LPS sejtmembránja biztosítja a külső behatások elleni védőgátat, de ez meggyengíthető olyan anyagokkal, amelyeket permeabilizálónak nevezünk. A Permeabilizing Complex® az egyik leghatékonyabb permeabilitást fokozó anyag. Amikor ez az összetevő meggyengíti a külső membránt, az antimikrobiális tevékenység fokozódik, mivel bizonyos antibakteriális anyagok könnyebben bejutnak a sejtbe, így képesek gátolni vagy elpusztítani a baktériumsejteket. Szinergikus hatáshoz vezet, ha a permeabilizáló anyagot egy olyan antibakteriális keverékhez adjuk, amelyben szerves savak és növényi hatóanyagok is vannak.

A Permeabilizing Complex® áttöri az E.Coli külső membránját így a savak és növényi adalékok bejuthatnak a baktériumsejtbe

A különböző baktériumok elleni védelemre használt növényi kivonatok, a fitokemikumok hatásmechanizmusa viszonylag jól ismert. Azonban a Biotronic® Top3-ban lévő speciális növényi összetevő, a fahéj-aldehid különleges módon fejti ki antibakteriális hatását, ugyanis kapcsolódik a káros baktériumok sejtosztódásában fontos szerepet játszó fehérjéhez, ezáltal gátolja a baktériumsejtek osztódását. A baktériumsejtek nem tudnak szétválni, így hosszú láncokat alkotnak.

A fahéj-aldehid további metabolizmusa során hippuronsav képződik, amely a vizelettel ürül. A hippuronsav a vizelet és a bélsár pH-ját alacsony szinten tartja, így csökkenti a bakteriális terhelést a húgyútakban, ami segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket.

A Biotronic® Top3 szerves savak keverékéből (hangyasav, propionsav és ecetsav) és fahéj-aldehidből áll, melyet a Permeabilizing Complex®-el kombináltak. Ezáltal nő a szerves savak és a fitokemikumok antimikrobiális hatása.

Takács Tamás (NOACK Magyarország Kft.) 

Gut Agility – költséghatékonyabb baromfi takarmányozás!

A költséghatékonyabb baromfi takarmányozással kapcsolatban Gwendolyn Jones, az ANCO takarmányozási szakértője gondolatait szeretném megosztani a kedves olvasókkal!

A baromfitenyésztés rendkívül verseny orinentált ipar, és nem könnyíti meg a helyzetet a fogyasztók és a legfontosabb éttermi láncok egyre növekvő igénye, hogy az antibiotikum egyre kevésbé legyen jelen a baromfi takarmányban, ezáltal új szabványokat és követelményeket támasztanak a termelők felé, az állatok jólétének és az élelmiszerek minőségének javítása érdekében.

A baromfitenyésztőknek folyamatosan alkalmazkodunk, illetve a lehető leggyorsabban reagálniuk kell a kihívásokra, a termelést és a költséghatékonyságot tekintve. A gyorsan változó üzleti környezetben a működőképesség a nyereségesség és a siker kulcsa. A koncepcionális agilitáson alapuló új táplálkozási megoldások segítenek a táplálkozás költséghatékonyságának megbízható, folyamatos kezelésében és hozzájárulnak a modern baromfitenyésztési rendszerek működőképességéhez.

A KÖVETKEZETESSÉG A PROFITABILISSÁG KULCSA

A termelési költségek mintegy 70%-át a takarmányozás teszi ki, így a jövedelmezőség szempontjából kulcsfontosságú az etetés takarmányozási hatékonyságának konzisztenciája. Azonban táplálkozási stresszorok, mint változások a takarmányban, a tápanyagemészthetőség csökkentése, az endotoxinok, a táplálkozás szempontjából kedvezőtlen tényezők és a mikotoxinok, gyakran keresztülhúzzák a tenyésztők számításait a következetességet illetően. Attól függően, hogy jellemző-e az ehhez hasonló stresszorok jelenléte vagy hiánya, ugyanaz a takarmány más-más eredményt hozhat a költséghatékonyságban. Ezek a stresszorok gyakran túlmutatnak a szakemberek kompetenciáján, viszont aktívan jelen vannak a modern termelési rendszerekben tenyésztett állatoknál.

A STRESSZREAKCIÓK CSÖKKENTIK A HATÉKONYSÁGOT

A táplálkozási stressztényezők olyan stresszreakciókat váltanak ki a baromfikból, mint az oxidatív stressz, a gyulladások és a bél mikroflórájában bekövetkező elváltozások.

Ez nem csak a növekedést csökkenti, hanem a takarmány- és költséghatékonyságot is.

A takarmány-hatékonyság csökken a stresszreakciókra elpazarolt energiának köszönhetően, ahelyett, hogy az produktív célokra lenne felhasználva. Például oxidatív stressz és gyulladás esetén a teljesítmény 30%-ot csökken a gyulladás kezeléséhez szükséges katabolizmus és emésztés miatt.

Az oxidatív stressz az állati sejtek rendelkezésre álló antioxidáns kapacitásán túlmutató reaktív oxigénfajok (ROS) jelenlétével magyarázzák. Az oxidatív stressz a gyulladásos betegségek kialakulásához vezető fő tényező.

A MIKOTOXINOK HATÁSA

A metaanalízis-vizsgálatok objektív áttekintést adhatnak a különböző mikotoxinok hatásáról a baromfi teljesítményére és hatékonyságára vonatkozóan. Egy 98 brojler bevonásával végzett kísérletből készült metaanalízis kimutatta, hogy 0,95 ppm aflatoxin, 4,29 ppm dezoxinivalenol (DON) vagy a T2-toxin 2,87 ppm átlagos szintje szignifikáns negatív hatást gyakorolt az összes főbb teljesítményparaméterre (táblázat).

Ez a tanulmány azt is kiemelte, hogy a mikotoxin-típus differenciált hatást gyakorolt az állati súlygyarapodásra. Az aflatoxinok ppm-enként 16%-kal csökkentették a brojler súlygyarapodást, míg a DON és T2-toxin esetében a várható súlycsökkenés 1,2% és 4,25% volt ppm-enként.

Az egyes szervek, különösen a máj működésében előálló közvetlen zavar, valamint a tápanyagok megoszlása a testnövekedéstől eltérő tevékenységek esetén szintén növeli a mikotoxin okozta állati fehérje- és energiaigényt. Ezek a tevékenységek magukba foglalják a sejtszintű mikotoxinokra adott stresszreakciókat. Például a tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az aflatoxinok, a zearalenon és a DON mindegyike növelheti az állatokban az oxidatív stresszt, ami szintén megnöveli a gyulladásos reakciókat.

 

Aflatoxin

DON

T2-toxin

Átlagos mikotoxin szint (ppm)

0,95

4,29

2,87

A kísérlet időtartama (nap)

18

18

18

Bevitt takarmány

-11%

-9%

-7%

Növekedési ráta

-11%

-8%

-5%

FCR

-6%

-12%

-6%

Elhullásra gyakorolt hatás

***

*

NS

Termelési hatékonyság index

-42%

-24%

-31%

Táblázat: A mikotoxin hatása a brojlercsirkék teljesítményére 98 kísérletből származó metaanalízis alapján. (Andretta és tsai 2011.)

A DON ÁLTAL KIVÁLTOTT STRESSZ

A deoxinivalenol (DON) többféle gomba által, például Fusarium, Myrothecium, Cephalosporium, Verticimonosporium és Stachybotrys által termelt trichotecén mikotoxin. Világszerte ez a legelterjedtebb mikotoxin az állati takarmányokban és mindezidáig ennek hatása volt a legnehezebben kontrollálható. A toxinbontó és –kötő anyagok, mint az agyag és az élesztők kötési kapacitása nagyon alacsony a DON-ra, így nem is tudja megvédeni az állatokat annak káros hatásaitól. A DON fogyasztása nem csak az oxidatív stresszt növeli a brojler csirkéknél, hanem számos további stresszreakciót vált ki, különösen a szárnyasok bélrendszerében, ezáltal csökkenti a takarmányozás hatékonyságát.

A DON-nál szennyezett takarmány fogyasztása emésztőrendszeri hólyagos sérülésekhez vezet, amire a bél gyulladással reagál. A vizsgálatkor azt is kimutatták, hogy a DON-ra jellemző a bélgátlási funkció és a fokozza a bél áteresztő képességét, azaz szivárgó bél szindrómát eredményez. Ez utóbbi bizonyítottan fogékonnyá teszi a szárnyasokat a nekrotikus enteritiszre, mivel a fehérje adszorpciója és a plazma aminosavainak fokozott szivárgása táptalaj a C. perfringens proliferációhoz a bél lumenben.

Bélmozgás serkentő 

„Segít az állatoknak alkalmazkodni a táplálkozási stresszfaktorokhoz, ezáltal kihozva belőlük a maximumot” 

  • Alkalmas a mikotoxinokra adott stresszreakciók és más táplálkozási stresszfaktorok csökkentésére.
  • Alkalmazkodó formula, növényi eredetű összetevőkkel.
  • Az Anco FIT Baromfi bioaktív anyagokat tartalmaz, nagy antioxidativ kapacitással. „Felfalja” a reaktív oxigén származékokat.
  • Több enzimatikus antioxidáns a fenoloknak köszönhetően.
  • Gyulladáscsökkentő hatás: az Anco FIT Baromfi bioaktív anyagokat tartalmaz, amelyek köztudottam gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek.

Az Anco FIT termékről bővebben a NOACK elérhetőségein!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nem épül fel az óriási tojófarm

Nem épül fel az óriási tojófarm

Termelői összefogással és a helyiek közreműködésével derítették fel és akadályozták meg azokat a nagy ívű, német befektető által tervezett beruházások...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!