Heti fókusz: Milyen tápanyagellátási sajátosságokat tartsunk szem előtt repcében?

Agro Napló
Az eredményes növénytermesztés egyik alapvető feltétele a termőhelyi viszonyokhoz és a növény igényeihez alkalmazkodó okszerű tápanyagellátás. Megkérdeztük három gyártó-forgalmazó vállalat képviselőjét a repce tápanyagellátási sajátosságairól, az általuk kínált megoldásokról.

Milyen tápanyagellátási sajátosságokat tartsunk szem előtt repcében?

A válaszokért kattintson!

Némethné Bujdosó Barbara
EuroChem Agro Hungary Kft.
Gyói Gábor
Fitohorm Kft.
Makra Máté
Yara Hungária Kft.

Némethné Bujdosó Barbara (EuroChem Agro Hungary Kft.) 

Gondolta volna, hogy a helyes időzítésen és a jól megválasztott kéntartalmú tápanyag kijuttatásán múlhat a termés minősége és a betakarított termésátlag?

Ismeretes, a kén növényeink számára nélkülözhetetlen tápelem. Termesztéstechnológia szempontjából jelentős szerepe van a klorofill szintézisében, a zöldtömeg növelésében, a vegetatív növekedést serkenti, javítja a takarmánynövények emészthetőségét, ízletességét.

Nézzük a számok nyelvén!

A különböző növénykultúrák kén igénye nagyon eltérő, de az őszi káposztarepce ezek közül magasan kiemelkedik. Míg 1 tonna búzatermés eléréséhez 7,5 kg hatóanyag kénre van szükség, addig őszi káposztarepce esetében 1 tonna terméshez ez a hatóanyag mennyiség 31 kg.

Tény, az elmúlt években a nagy termőképességű fajták és hibridek makroelem szükséglete jelentősen megnövekedett, mint N, P, K így a kén is.

Mi történik kénhiány esetén?

Az őszi káposztarepce állományban elégtelen kénellátottság esetén az aminosav összetétel romlik, komoly minőségcsökkenést tapasztalhatunk. Ez a hiánytünet az úgynevezett fehérvirágúság, csökken a virágok száma és színük fakóbb lesz.

Mi a megoldás?

A szigorú környezeti szabályozások hatására egyre kevesebb kén áll rendelkezésre. A megfelelő hozamok és minőség eléréséhez kéntrágyázásra van szükség. Az okszerűen alkalmazott kéntartalmú fejtrágyázás Európában egyre nagyobb jelentőséggel bír, mindennapi gyakorlattá vált. A kéntartalmú műtrágyáknál figyeljünk, hogy a hatóanyag tartalmat elemi kén (S) vagy összes kén (SO3) formájában tüntette fel a gyártó. A kijuttatandó mennyiség számításkor ezt vegyük figyelembe.

A kén és nitrogén felvétele a vegetáció során párhuzamosan történik. A növény legtápanyag-igényesebb időszakában, virágzáskor a kén szükséglet 85%-ának jelen kell lennie. Vegyük figyelembe, a nitrogén felvételéhez és hasznosulásához állandóan rendelkezésre kell álljon a kén. A kéntartalmú műtrágyában a kén feltáródása nagyjából 7-8 hét, ezért az optimális kénkijuttatás ideje az első fejtrágyázás. Az őszi káposztarepce első fejtrágyázására mindenképp kéntartalmú nitrogénműtrágyák alkalmazását javasoljuk.

Fejlesztésünk

ENTEC® 26 termékünk 26% nitrogént és 13% elemi ként tartalmaz, ami kiváló megoldás őszi káposztarepce fejtrágyázásához. A stabilizált ammónium nitrogén tartalmú ENTEC® műtrágya lassítja a nitrifikációt. A kijuttatást követően a nitrogén mindkét formája 90-120 napon keresztül áll a növény rendelkezésére, a nitrogén felszabadulása a növény igényeihez igazodik.

Előnyei

A szélsőséges időjárási tényezők miatt a növénytermesztési munkálatok időzítése egyre nehezebbé vált. A késleltetett feltáródás révén megvalósítható a tápanyag-utánpótlási műveletek számának csökkentése,  mérséklődik a taposási kár, ezzel együtt megtakaríthatóak a kihagyott műveletekkel járó költségek. A nitrát kimosódás meggátolható, ami által jobban hasznosul az egységnyi területre kijuttatott műtrágya. ENTEC® termékünkkel gazdaságos és környezetkímélő megoldást kínálunk.

További információ:
www.eurochemagro.com

Gyói Gábor (Fitohorm Kft.) 

A mezőgazdaságban minden évben tanulók vagyunk, de vajon mit tanultunk az idei évben? Amikor télen tavasz volt, tavasszal előbb tél, aztán nyár, nyáron tavasz, aztán újra nyár? Mi lesz a gazdák válasza az egyre gyakrabban ismétlődő klímaváltozás okozta időjárási szélsőségekre? Egy dolog szinte biztos: mindent ugyanúgy, ahogyan eddig tettük, nem tehetünk, valamin változtatnunk kell. Az időjárást érdemben befolyásolni egyelőre nem áll módunkban, így maradtak azok a tényezők, melyre mi gazdálkodók vagyunk hatással: öntözés és melioráció, talajművelés, termesztéstechnológia, faj- és fajtaváltás valamint a tápanyag-utánpótlás. Cégünk profiljából eredően mi a tápanyag-utánpótlás kérdésével, ott is leginkább a lombtrágyázás aktualitásaival tudunk hozzájárulni a tanulságok levonásához és a jövő évi sikerek eléréséhez.

Az őszi vetésű gazdaságilag meghatározó szántóföldi növényeink közül az őszi káposztarepce tekintetében az elmúlt években egyre inkább előtérbe került az lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás, kifejezetten a mikroelempótlás lehetősége. Annál is inkább, mivel a klimatikus anomáliák okozta stresszhelyzetek csökkentése mellett, jelentős hozamnövekedést sikerült elérniük a növénynemesítőknek. A repcében ma már mindenki 3 t/ha feletti hozammal tervez hisz jelentősen nőttek a megtermelt mennyiséggel kapcsolatos elvárások az elmúlt 10-15 évben. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a „megszokott” tápanyag utánpótlási gyakorlaton bizony változtatni kellet, és jóval több figyelmet kell szentelni a makro elemek mellett a mezo és mikro elemek pótlásának is.

Az őszi lombtrágya kijuttatása kapcsán a repcetáblákon egyszerűbb a helyzet, hiszen a rovar elleni védekezések után gyomirtani és regulátorozni is szükséges lehet, gazdaságos lehetőséget teremtve ezzel a fenológiai fázisnak megfelelő lombtrágya együttes kijuttatására. Amennyiben a repce a kelést követően hozzájut a talajoldatban addigra oldott állapotba kerülő alaptrágyához, kezdeti fejlődése biztosítottá válik. Abban az esetben, ha ez – mondjuk egy őszi csapadékmentes időjárás következtében – mégsem következik be, akkor egy kondicionáló, stresszoldó lombtrágyázás elvégzése az első lomblevelek megjelenése utáni állapotban már indokolt. Az új termékünk a Fitohorm Turbo Start egyedülállóan magas foszfor és cink tartalmának köszönhetően hatékonyan stimulálja a primer gyökérzet fejlődését, igen korán aktiválja a növény immunrendszerét, és gyorsítja annak anyagcseréjét. Kelatizált mikroelemei javítják a növény stresszhelyzetekkel szembeni ellenállóképességét, valamint további tápelemek felvételét. Amennyiben növényeink nem mutatnak tápelemhiányra utaló jeleket, akkor csupán a bór pótlásáról kell gondoskodnunk. A bór, a virág és termésképzésben betöltött szerepe mellett, alapvető mikroelemnek tekinthető a növények tápelem-felvételében is, ezért folyamatos és egyenletes ellátottságra van szükség a tenyészidőszak során. Közreműködik a szénhidrátok és egyéb anyagcseretermékek szállításában és tárolásában, a szállítószövetek kialakításában, így őszi feltöltéséről, a biztonságos áttelelés érdekében mindenképpen gondoskodnunk kell. A repce 400-500 g hektáronkénti bórigénye osztottan, őszi és tavaszi kezelésekre bontva hasznosul a leghatékonyabban. A megújult bórtrágyánk immár Polybór Plusz néven egyedülállóan magas (125 g/l) kiválóan felvehető bór és egyéb mikroelem tartalma 2-3 l/ha dózisban megfelelő megoldás a repce őszi bórigényének kielégítésére.

További információ:
www.fitohorm.hu

Makra Máté (Yara Hungária Kft.) 

A repcetermesztés sikere már az ősszel eldől – szoktuk mondani, teljes joggal, hiszen a tápanyag tekintetében kifejezetten igényes növény. A mennyiségi szemlélet mellett viszont felértékelődik a komplett, a mezo- és mikroelemek pótlására is kiterjedő tápanyagutánpótlási technológia. Ősszel mindent meg kell tennünk, hogy az állományunk a 3x8-as szabálynak megfelelően (8 db tőlevél – 8 cm gyökérhossz - 8 mm átmérőjű gyökérnyak) fejlett legyen.

Ennek eléréséhez az őszi növényvédelmi munkálatokkal egymenetben kijuttatott 1 l/ha bórtartalmú lombtrágya (YaraVita Bortrac) számos helyen az őszi technológia részét képezi. A bór számos természetes növekedést szabályozó anyag összetevője, így szerepe nemcsak a virágzás idején jelentkezik, de a megfelelő gyökérfejlődéshez is nélkülözhetetlen. A bórral jól ellátott növények a talaj foszfortartalmát, valamint az alaptrágyaként kijuttatott hatónyagmennyiségeket is kedvezőbben használja fel. De elég-e csak a bór ősszel?

A Yara technológiai javaslata a kisebb mennyiségben szükséges tápelemek pótlására egy olyan komplex összetételű lombtrágya kijuttatásával kezdődik, amelyben a tápelemek mennyisége és aránya kifejezetten az olajos növények igényeinek megfelelően lett összeállítva. A repce esetében ilyen összetétel a Brassitrel Pro, melynek őszi 1,5-2,0 l/ha dózisával a 90-120 g bór mellett 174-232 g magnéziumot, 105-140 g mangánt, 6-8 g molibdént, 187-250 g kalciumot, valamint ezek felvételét segítő nitrogént is kijuttatunk. A termékben lévő kalcium a sejtfal erősítésén túl szinergista módon a bór hatékonyságát is javítja, a magnézium a lombozat fenntartását segíti, a mangán pedig a vízháztartásban és a szénhidrát-anyagcserében vesz részt. Tavasszal az első lombtrágya kezelés is a YaraVita Brassitrel Pro legyen, melyet virágzás előtt egészítsünk ki a már említett YaraVita Bortrac-kal.

Őszi káposztarepce lombtrágyázási kísérlet 2016/17. és 2017/18., Sopronhorpács, BÉTA kutató. Lombtrágyázási kísérlet két szezonon keresztül. A kezelések megegyeztek mindkét szezonban; kisparcellás körülmények között, négy ismétlésben.

A nagyszámú növényvédőszer és a kombinációk változatossága miatt keverési próba elvégzése minden esetben javasolt. Ehhez nyújt segítséget a www.tankmix.com weboldal, vagy a TankmixIT mobilalkalmazás, mely adatbázis kb 40.000 már elvégzett keverési próba eredményeit tartalmazza. Ha viszont nem találjuk az adott kombinációt, néhány alapinformáció megküldése után a Yara 24 órán belül elvégzi a keverési próbát.

A tavaszi első teendő a nitrogén kijuttatás, mely igazából már ősszel elkezdődik, legalábbis ami a dózis meghatározásához szükséges mérések elvégzését illeti. A zöldtömeg mérése a téli nyugalmi állapot beállta előtt, majd a tavaszi fejlődés megindulásakor lehetővé teszi, hogy a nitrogén hatóanyagot olyan mennyiségben és megosztásban juttassuk ki, ami a növény nitrogénfelvételi dinamikáját a fejlettségi állapotnak megfelelően követi. A traktorfülke tetejére szerelt Yara N-Sensor a nitrogén fejtrágyázásakor a zöldtömeg és a klorofill-tartalom mérésével, és differenciált kijuttatásra alkalmas műtrágyaszóróval, az optimális mennyiségű nitrogén hatóanyag kijuttatását teszi lehetővé.

Az N-Sensor nemcsak a műtrágyaszóráskor, hanem az állományban végzett egyéb műveletek alkalmával is felméri a fejlettségi állapotot, így folyamatosan nyomon tudjuk követni a táblán belüli változásokat.

A repce őszi munkálatainak közvetlen szerepe van a tavaszi fejlődés gyors megindulásában, ami a magas termés elérésének egyik alapfeltétele. Tegyünk meg mindent már ősszel, hogy az állományunk megfelelő fejlettségű legyen, és biztosítsuk a gyors tavaszi fejlődést a növény igényeinek megfelelő Yara termékkel!

További információ:
www.yara.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!