Heti fókusz: Muszáj előre hozni a kalászosok tavaszi gyomirtását! Megoldások a gyomviszonyok függvényében

Agro Napló
Az enyhe télnek köszönhetően a gyomok már nagyon fejlettek, így ha az időjárás engedi, a tavaszi gyomirtást minél hamarabb el kell végezni. Szakértők mutatnak rá a megoldásokra. A válaszokért kattintson!

Muszáj előre hozni a kalászosok tavaszi gyomirtását! Megoldások a gyomviszonyok függvényében

A válaszokért kattintson!

Lakatos Réka
Bayer Crop Science
Amador Gergely
Corteva Agriscience
Takács Gábor
FMC-Agro Hungary Kft.
Varga Miklós
KITE Zrt.
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Gáspár Gergely
Sumi Agro Hungary Kft.
Papp Zoltán
Syngenta Kft.
Kovács Balázs
UPL Hungary Kft.

Lakatos Réka (Bayer Crop Science) 

A vetési kedvet tekintve a kalászos kultúrák népszerűsége jelentős mértékben nőtt 2022 ősz folyamán. Az őszi búza és őszi árpa területe együttesen mintegy 1,4 millió hektárt tesz ki, s várhatóan emelkedni fog a tavaszi vetésű kalászosok aránya is. A megfelelő mennyiségű őszi és téli csapadéknak köszönhetően pedig ezek a növények jó fejlettségi állapotban várják a tavaszt.

A szokásosnál is enyhébb és csapadékosabb téli időjárás miatt azonban nemcsak a kultúrnövények, de a gyomok is kedvező helyzetben vannak. A klasszikus T1 életformájú gyomok, mint pl. a tyúkhúr, Veronika fajok, árvacsalán fajok, pásztortáska a legtöbb táblán megjelennek. Jellemzőjük, hogy kis termetűek, borításuk általában nem okoz komoly konkurenciát a kultúrnövény számára, őszi gyomirtással pedig sikeresen lehet ellenük védekezni.

A T2 életformájú gyomnövények némelyike már nagyobb jelentőséggel bír. Olyan nehezen irtható fajok tartoznak ide, mint a ragadós galaj, pipacs, vagy a nagy széltippan, de ide tartoznak a pipitér és az orvosi székfű. Hasonlóan komoly konkurenciát jelentenek a tavasszal csírázó nyár eleji egyéves gyomok (T3 életforma). Ezek főként a ritka, vagy heterogén táblákon tudnak felszaporodni. Ide tartozik a hélazab, vadrepce.

Az évelők sorából elsősorban az aprószulák és a mezei acat tudnak fejtörést okozni a gazdálkodóknak.

A Bayer Crop Science herbicid portfóliója széleskörű megoldást kínál a tavaszi gyomirtásra. A már jól ismert Sekator OD és az új generációs gyomolló, a Sekator Plusz a kétszikű gyomok elleni védelemben áll a termelők rendelkezésére, a Huszár Aktív Plusz pedig egy nagy hatékonyságú keresztspektrumú készítmény. Mindhárom termék korszerű széfenert tartalmaz, így kíméletesek a kultúrnövénnyel szemben, a legfontosabb kétszikű gyomnövényeket pedig hatékonyan kapcsolják ki. Egyszikű gyomirtószereink közül a Puma Extra egy speciális készítmény, mely széles hatásspektrummal és rugalmas felhasználással rendelkezik, az Atlantis OD pedig rendkívül erős védelmet nyújt az olyan nehezen irtható gyomokkal szemben is, mint a rozsnok fajok (Bromus spp.) és az egércsenkesz.

A Sekator OD-t 0,15 l/ha dózisban a kultúrnövény három leveles állapotától a két szárcsomós fenológiai állapotáig lehet kijuttatni. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, a ragadós galaj 1-3 levélörvös fejlettségükkor a legérzékenyebbek a készítményre. A mezei acat ellen annak tőlevélrózsás állapotában a leghatékonyabb a készítmény.

A Sekator Plusz-t őszi kalászosokban (őszi búza – kivéve durumbúza – őszi árpa, rozs, tritikálé) tavasszal, a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől a két szárcsomós állapotáig lehet kijuttatni 0,45-0,6 l/ha dózisban. Tavaszi kalászosokban (tavaszi búza, tavaszi árpa /kivéve sörárpa/) a készítményt a kultúrnövény 3 leveles állapotától a két szárcsomós állapotáig lehet kijuttatni 0,45-0,6 l/ha dózisban. A Sekator Plusz teljes dózisával 260 g/ha mennyiségű 2,4-D-t permetezünk ki, és ez a „PLUSZ”, amely a termék hatékonyságát fokozza, emellett a 0,6 l/ha-os dózis jelentősen több hatásfokozót és egyéb adalék anyagot tartalmaz, mint a Sekator OD 0,15 l/ha-os dózisa.

Keresztspektrumú készítményünk, a Huszár Aktív Plusz három hatóanyagot tartalmaz, emellett pedig kiváló szelektivitással rendelkezik a kultúrnövényre. Alkalmazható őszi búzában, rozsban és tritikáléban. Az OD formulációnak köszönhetően tökéletes permetlé-borítottság és tapadás érhető el a leveleken, így garantált a hatóanyagok gyors felszívódása. Dózisa 1,0 l/ha és a kultúrnövény „bokrosodásának kezdetétől” az „egy szárcsomós állapotig” (BBCH 21-31) alkalmazható. Kiváló eszköz a gyomrezisztencia menedzsmentben is.

A Sekator OD és a Puma Extra 2023. évben is ajánlott végfelhasználói áron elérhető termékek, melynek részleteiről érdeklődjön a területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinktól! 

További információ:
agro.bayer.co.hu

Amador Gergely (Corteva Agriscience) 

A februári határszemlék tapasztalatai alapján, különösképpen a korai vetésekben, a T1-T2 -es gyomnövények tömeges csírázása figyelhető meg. A csapadékos, enyhe tél kedvezett a gyomnövényeknek is.

November végétől, térségenként eltérően, de nagy mennyiségben megáztak az őszi vetésű kalászosok. Az egyszikű gyomnövények közül megtalálható a nagy széltippan, a parlagi ecsetpázsit és a különböző rozsnok fajok, a kétszikű gyomnövények közül a pipacs, mezei árvácska, tyúkhúr, borostyánlevelű veronika, székfű fajok nagy mennyiségben jelen vannak már a kalászosokban.

A különböző magról kelő egyszikű gyomnövények térnyerése a kalászosokban már tendencia. Az egyszikű gyomnövények jelenléte alacsony gyomsűrűség esetén is komoly terméskiesést okozhat, ezért a tavaszi gyomirtásokat célszerű az egyszikűek ellen célzott kezelésekkel kezdeni.

Az egyszikű gyomnövények 1-3 leveles, a kétszikűek 2-4 leveles stádiumban a legérzékenyebbek a gyomirtó szerekkel szemben, de tavasszal gyakran előfordul, hogy ennél jóval fejlettebb egyedek ellen kell védekeznünk.

A Corteva kalászos gyomirtószerei még a túlfejlett gyomnövények ellen is megbízható hatékonyságot biztosítanak!

 

Nagy széltippan

Parlagi ecsetpázsit

Rozsnok

 

REXADE™

Három hatóanyaggal és gyors hatással rendelkező kalászos tavaszi gyomirtó szer, a magról kelő egyszikű és kétszikű gyomnövények széles spektruma ellen. A Corteva által kifejlesztett, nagy dózisú piroxszulámnak köszönhetően még a szárba indult széltippan és vadzab ellen is kiváló hatékonysággal rendelkezik, valamint jó hatékonysággal írtja a különböző rozsnok fajokat és a parlagi ecsetpázsitot is. Arylex™ hatóanyaga a magról kelő kétszikű gyomnövények elleni védekezésben egyedülálló megoldás a gyomirtó szerekkel szembeni rezisztencia megelőzésében. Használata nem jár utóvetemény korlátozással.

A legújabb, GoDRITM granulátum gyártási technológiának köszönhetően magas hatóanyagtartalom és alacsony dózis jellemzi. Használata Vivolt® segédanyaggal együtt javasolt.

 

 

GENIUS™ WG

Két hatóanyaga, az aminopiralid és a floraszulam nyújtja azt az egyedülálló hatékonyságot, amivel a Genius™ mind a magról kelő, mind az évelő kétszikű gyomnövények ellen rendelkezik (pl. mezei árvácska, veronika fajok, székfű fajok, tyúkhúr, árvakelésű napraforgó, mezei acat). A piroxszulám hatóanyagának köszönhetően a magról kelő egyszikű gyomnövények ellen is nagyon jó hatékonyságú. Már kora tavasszal felhasználható. Dózisa 200 g/ha. Polyglycol segédanyaggal együtt javasoljuk a kijuttatást.

QUELEX™

A Quelex™ kora tavasztól már kijuttatható, gyors hatású kalászos gyomirtó szer. Hűvösebb időjárás esetén is kiemelkedő hatékonyságú a pipacs, székfűfélék, pásztortáska, ragadós galaj, tyúkhúr és árvacsalán fajok ellen, alacsony hatóanyag-tartalom mellett (mindössze 5 g Arylex™ és 5 g floraszulám hektáronként). Használata nem jár utóvetemény-korlátozással, és a két eltérő csoportba tartozó hatóanyaga révén a gyomnövényekben a rezisztencia kialakulásának alacsony a kockázata.

Őszi búzában, őszi árpában, tritikáléban, rozsban, tavaszi búzában és tavaszi árpában 50 g/ha dózisban posztemergensen kell kijuttatni. Használata Vivolt® segédanyaggal együtt javasolt.

MUSTANG FORTE™

Három hatóanyaga, az aminopiralid, a floraszulám és a 2,4-D együttes hatása adja azt a széles gyomspektrum elleni hatékonyságot, amivel a készítmény rendkívül nagy népszerűségnek örvend a gabonatermesztők körében. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles korukban, a ragadós galaj 3-4 levélörvös, a mezei acat tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítménnyel szemben. A készítményben lévő hatóanyagok mind a gyomnövény föld feletti részeit, mind a talajban lévő gyökér részeit is elpusztítja. Az aminopiralid hatóanyag talajon keresztüli csírázásgátló hatással is rendelkezik. A Mustang Forte™ -val kezelt területeken parlagfűmentesen tartható a tarló is.

Válassza Ön is a Corteva megbízható tavaszi gyomirtó szereit!

További információ:
www.corteva.hu

A növényvédőszereket biztonságosan kell használni. Használat előtt olvassa el a címkét és a használati útmutatót.

Takács Gábor (FMC-Agro Hungary Kft.) 

Az ősszel nagy területen elvetett gabonák, köszönhetően a zömében enyhe és csapadékos időjárásnak, szépen fejlődtek. Ez az idő a gyomok növekedésének is igen kedvező volt. Akinek ősszel sikerült a gyomirtást elvégezni, valószínűleg mostanra tiszta a területe, de sokaknak nem volt rá lehetősége, nekik most korán kell beavatkozniuk. Az ősszel kelő T1 életformájú veronikafélék, tyúkhúr és árvacsalán-fajok már most is fejlettek, ezen növények kora tavaszra nagy egyedszám esetén képesek elnyomni a búzát vagy az árpát.

Ha ezek a fajok tömegesen megjelennek, már kora tavasszal szükséges a herbicides kezelést elvégezni, nem várhatunk a klasszikus gyomirtási időszakig. Ehhez olyan szereket kell választani, amelyek alacsony hőmérsékleten is működnek.  

A karfentrazon-etil az Aurora® 40 WG gyomirtó szer hatóanyaga, mely a kalászosok korai gyomosodása ellen is alkalmazható.

Ebszékfű, árvacsalán és veronikafajok őszi búzában (Somlóvecse, 2023. 01. 12.)

Milyen előnyökkel bír az Aurora® 40 WG? 

  • gyomirtó hatása gyors,  
  • hideg időben is működik, 
  • fejlett veronika és mezei árvácska ellen is hatásos, 
  • nincs káros hatással az utóvetemény növényre. 

Sajnos azonban már ebben az időszakban is megjelenhetnek olyan gyomok is, amelyek ellen ez a hatóanyag nem ad megfelelő védelmet, mint pl. pipacs, ebszékfű, tyúkhúr. 

A hatáskiegészítés tökéletesítése céljából született meg az Aurora® Gold, amely kereskedelmi csomagban a széles hatásspektruma és korai alkalmazhatósága mellett versenyképes árral is rendelkezik.

Az Aurora® Gold 100 g Aurora® 40 WG és 100 g Granstar® Super 50 SX® kombinációja 2,5 ha kalászos gabona gyomirtására elegendő. Ne keverjék semmi mással, különösen kerüljük a folyékony műtrágyák, nedvesítőszerek, lombtrágyák, gombaölő szerek hozzáadását!  

Hőmérséklet szempontjából 4-5 °C elegendő a kombinációhoz, a várt hatás néhány napon belül jelentkezik.

Az Aurora® Gold látványos hatása fejlett borostyánlevelű veronika ellen (Darnózseli, 2022. 04. 07.)

Amennyiben Ön a korai gyomosodás miatt az Aurora® Gold gyomirtószer-kombinációt használja, a kritikus kora tavaszi időszakban megszünteti a gyomkonkurenciát. Így gabonája zavartalanul fejlődhet, nem lesz növényeinek tápanyagkonkurense, ami idén is nagyon fontos szempont.

További információ:
www.fmcagro.hu

Varga Miklós (KITE Zrt.) 

Ideje REVANS-ot venni a kalászoskárosítókon!

A KITE Zrt. 2023-ban sem hagyja partnereit kalászostechnológiai csomagajánlat nélkül. A tavalyi DEREKAS csomagokat idén felváltják a REVANS csomagok, melyek szintén egy komplex megoldást kínálnak a kalászos növények védelmében a tenyészidőszak fontos szakaszaiban. Na de hogyan is vegyünk revansot a kalászoskárosítókon?

A REVANS néven forgalomba kerülő csomag három terméket tartalmaz: két gombaölő szert, melyek segítik az egészséges növényállomány fenntartását a szárba indulástól a kalászvédelemig, és egy rovarölő szert, amely elsősorban a lombot károsító rovarok ellen véd, míg a REVANS PLUS csomag kiegészül egy biostimulátor lombtrágyával.

A feltett kérdésre a válasz tehát nem más, mint REVANS-sal! Azaz a KITE kínálatában elérhető Revycare, Vantex CS, Stamina és Dell” Agro Plus termékeket tartalmazó kalászostechnológiai csomaggal.

Revycare gombaölő szert a tavaszi lombvédelem során a kalászosok levélbetegségei ellen két időpontban ajánljuk kijuttatni. Korai lombvédelemre bokrosodástól a zászlóslevél megjelenéséig 0,75 l/ha dózisban, majd a zászlóslevél megjelenésétől a kalászkezdemény megjelenéséig 1,0 l/ha dózis kijuttatásával alkalmazható a lombot fertőző kórokozók ellen.  Virágzás idején történő kijuttatása biztosítja a zászlóslevél védelmét is. A készítmény az utóbbi években fejlesztett új hatóanyagot, a mefentriflukonazolt (Revysol) és a már ismert piraklostrobint tartalmazza. Az újszerű termékformuláció miatti gyors felszívódás megvédi a hatóanyagokat a szélsőséges időjárás káros hatásaitól. A növény által felvett aktív mefentriflukonazol hatóanyag a növényben a levélcsúcs irányába szállítódik, így biztosítva a védelmet azoknak a levélrészeknek is, amelyek nem részesültek permetezésben. A hatóanyag felszívódása és az időben elnyújtott, hosszan felszabaduló Revysol és a piraklostrobin hatása miatt a többi azoltartalmú készítménnyel szemben a Revycare hosszabb hatástartammal rendelkezik, melynek hatására tartósan hűvös, csapadékos körülmények között is hatékony marad, így a kora tavaszi kezelésekre egy ideális választás lehet. A Revycare a hazánkban előforduló fontos kalászos betegségekkel szemben nagyon jó hatékonyságot nyújt.

A gabona virágzása idején a párás, meleg hajlamosító tényezők mellett a Fusarium gomba jelentős kalász- és ezzel együtt termésfertőzést is tud okozni. A kalászfuzáriózis és a levélbetegségek ellen hatékonyan védekezhetünk a Stamina gombaölő szerünk 1,0 l/ha dózisban történő kijuttatásával. A készítményben megtalálható két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag (trifloxistrobin és protiokonazol) hatékony védelmet nyújt a kalászosok gombabetegségei ellen. A protiokonazol a Fusarium gomba elleni kiemelkedő hatékonysága révén, valamint a trifloxistrobin kiváló esőállóságának és zöldítő hatásának köszönhetően, együttesen nagyobb termésnövekedést eredményeznek a kizárólag triazolt tartalmazó készítményekhez képest.

2023-tól a kalászos kultúrákban rovarkártevők elleni védekezésre eddig használt Karis 10 CS-t felváltja a Vantex CS. A Karis 10 CS-hez hasonlóan ez a termék is mikrokapszulázott formában tárolja a hatóanyagot, és kontakt hatása révén gyéríti a kártevő rovarokat. A készítmény alacsony hőmérsékleten is gyors, taglózó hatással rendelkezik, mely az egyedülállóan magas, 98%-os tisztaságú gamma-cihalotrin (60g/l) hatóanyag-tartalmának is köszönhető. A mikrokapszula-formuláció UV-fénystabilitást és alacsony párolgási veszteséget biztosít. A kapszulából fokozatosan felszabaduló hatóanyag hosszabb időn keresztül képes kifejteni hatását, ami akár 4-6 nap is lehet, ennek fontos előnye, hogy a rovarok elhúzódó betelepülése esetén is folyamatos védelmet ad. A kártevők elleni védekezést minden esetben a kártevő imágók táblára történő betelepedésének, illetve a lárvák tömeges kelésének idejére előrejelzésre alapozottan kell időzíteni, mivel ekkor érhető el a legjobb hatás.

A REVANS PLUS csomagunkba a növény erősítésére és a természetes életfolyamatainak támogatására a Dell” Agro Plus biostimulátor termékünk is bekerült. A terméket 2 l/ha dózisban használva – magas hatóanyagtartalmának köszönhetően – elérhető, hogy kompenzálja a kedvezőtlen talaj- és/vagy környezeti hatásokat, megadva az esélyt a terméspotenciál kiaknázásához kevésbé optimális feltételek mellett is. A vegetáció elején alkalmazva hatása elsősorban a vegetatív szervek erősebb fejlődésében mutatkozik meg. A nagyobb gyökérzet intenzívebb tápanyagfelvételt, a nagyobb levéltömeg intenzívebb fotoszintézist, több szervesanyag-előállítást - beépülést biztosít. Ez a magasabb anyagcsere-aktivitás a termés mennyiségi és minőségi mutatóinak növelésének az alapja.

A bemutatott széles termékkört átölelő kalászos csomagok hozzásegítik a gazdálkodót egy jó minőségű, magas terméshozam eléréséhez, melyre garanciát a csomagot alkotó, legmagasabb minőséget képviselő termékek nyújtanak.

Új, 10 és 20 hektáros csomagjainkért keresse szaktanácsadó kollégáinkat!

További információ:
www.kite.hu

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

A kalászosok korai fenológiai állapotában, kétnóduszos korig olyan élettani folyamok zajlanak le, amelyek alapvetően meghatározzák a maximális termés lehetőségét. Ezért nagyon fontos, hogy ebben a korai időszakban mindent megtegyünk a kultúrnövény zavartalan fejlődéséért. Az egyik ilyen teendő a tápanyag-utánpótlás, a másik a gyomkonkurencia időben történő kikapcsolása.

Azokon a területeken, ahol ősszel nem végezték el a gyomirtást, kora tavasszal akár több száz T1-T2-es gyomnövény lehet a táblán négyzetméterenként. A decemberi és a januári enyhe időjárásnak köszönhetően a gyomok már nagyon fejlettek, a veronikafélék pedig sok helyen virágoznak. Így ha az időjárás engedi, a tavaszi gyomirtást minél hamarabb el kell végezni. Korai megoldásra célszerű olyan hatóanyagú terméket választani, amely a hűvösebb időjárásban is dolgozik. Kiválóan alkalmas készítmény erre a magról kelő kétszikűek ellen a Saracen Delta 0,1 l/ha dózisban, ami a floraszulam és diflufenikán gyári kombinációja. Hasonlóan időben, a bokrosodás végéig javasoljuk kijuttatni a Mezzo Forte csomagot. A metszulfuron-metil hatóanyagú Mezzo kombinációs partnere a gyomok ellen ebben a csomagban a fluroxipir hatóanyagú Barclay Hurler 200. A csomagban található 100 g Mezzo és 2,0 l Barclay Hurler 200 négy hektár őszi búza vagy őszi árpa kezelésére alkalmas. A felszívódó hatóanyagok hormon- és fehérjeszintézis-gátló hatása együtt széles körű gyomirtási spektrumot eredményez. Elsősorban a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen hatékony, de használatával jó hatás érhető el a mezei acat és a folyondár szulák ellen is, kiegészülve erőteljes galaj elleni hatékonysággal. A metszulfuron-metil hatóanyag miatt a repce esetében utóvetemény-hatással kell számolni. A Mezzo Forte gyomirtó csomag technológiai csomagajánlatban Mezzo Forte Orius S néven az Orius 20 EW gombaölő szerrel és Sumi Alfa 5 EC rovarölő szerrel együtt kapható.

Mint ahogy azt az elmúlt években tapasztalhattuk, az időjárás tartogathat meglepetést számunkra. Előfordulhat, hogy a kora tavaszra betervezett munkák csúsznak, és már csak később tudjuk elvégezni a gyomirtást, amikor a kultúrnövény és a gyomok is nagyon fejlettek. Ilyenkor olyan gyomirtó szerre van szükségünk, amelyet rugalmasan tudunk felhasználni. A Nuance SuperB csomag tartalma 2x0,1 kg Nuance Super és 2x1 l Barclay Hurler 200. A csomag tartalmát együttesen, tankkeverékben kell kijuttatni. A Nuance Super dózisa 40 g/ha, a Barclay Hurler 200 dózisa kombinációban 0,4 l/ha, így a csomag 5 hektár kezelésére elegendő. A csomagban három hatóanyag található, amelyek együttes alkalmazásának köszönhetően széles hatásspektrumú a kombináció. A tribenuron-metil és a tifenszulfuron-metil hatóanyagok jól ismertek a kalászosok gyomirtásában, szinte az összes magról kelő kétszikű gyomnövény ellen hatásosak. A hatóanyagok levélen keresztül szívódnak fel a gyomnövényekbe, és ALS-gátlás révén fejtik ki hatásukat. A fluroxipir az érzékeny gyomnövényekben abnormális mértékű sejtburjánzást idéz elő. A növény tápanyagkészlete elhasználódik, mérgező anyagcseretermékek halmozódnak fel. A normális hormonszint helyett megemelkedik a „mesterséges” hormonszint, mivel az auxinhoz hasonló hatású herbicidet a növény nem képes hatástalanítani. A Nuance SuperB csomagot széles körben (őszi és tavaszi búza, őszi és tavaszi árpa, rozs, zab, tritikálé), rugalmasan lehet használni, a fagyok megszűnésétől a zászlóslevél megjelenéséig lehet kijuttatni, zab esetén 2 nóduszig. A Nuance SuperB Kombi csomagban a Nuance SuperB gyomirtó kombináció a Mystic 250 EW gombaölő szerrel és a Sumi Alfa 5 EC rovarölő szerrel együtt is megvásárolható.

További információ:
www.nufarm.hu

Gáspár Gergely (Sumi Agro Hungary Kft.) 

Közhely, hogy nincs két egyforma évjárat. Ez idén hatványozottan igaz.

Egy olyan év van mögöttünk, melyről elmondhatjuk, hogy az elmúlt évtizedek legaszályosabb első 7 hónapját hozta, súlyos károkat okozva a termesztett növényekben. Ezután az időjárás felfokozott tempóban igyekezett behozni az elmaradást. Sok helyen a szeptembertől január végéig tartó időszakban 400 mm, vagy annál is több csapadék hullott. Ez jót tett a rekord vetésterülettel bíró kalászos kultúráknak. Azokon a helyeken, ahol elvégezték az őszi gyomirtást a készítmények remekül dolgoztak, megkapták a talajhatás kifejtéséhez szükséges csapadékmennyiséget. Ott azonban, ahol ezek a kezelések elmaradtak, az enyhe és csapadékos időjárásnak köszönhetően már ősszel megindult a T1-T2 életformájú gyomok csírázása, és fejlődésük viszonylag lassú ütemben ugyan, de folyamatos volt a februári fagyok beköszöntéig (1. kép).

 

1. kép: későn vetett kalászosokban is intenzív a gyomosodás (Pest vármegye, 2023. január 19.)

Mindezekből következik, hogy ezeken a területeken tavasszal már egészen korán indokolt lehet a gyomirtószerek használata. A klasszikus „lányos” gyomflóra (veronikafélék, viola, tyúkhúr stb.) szabályozására az egyik legjobb megoldás a 10 hektárra elegendő MODERATOR csomag, mely 4 hatóanyaga révén gyakorlatilag teljeskörű gyomirtásra alkalmas. A csomagban található KABUKI (piraflufen-etil hatóanyag) specialitása pedig az, hogy azon kevés készítmények közé tartozik, melyek éppen ezen a koratavaszi gyomok ellen hatékonyak.

Az idei évben érthető okokból akár szakmai kompromisszumok árán is várhatóan sokan szeretnének minél kedvezőbb hektárköltségű gyomirtó szereket választani. Ott, ahol a gyomflóra lehetővé teszi, akár egy egyszerű hormonhatású készítmény is elegendő lehet. A 2,4-D hatóanyagot nyilván nem kell bemutatni senkinek, hiszen 1945 óta töretlenül a piacon van. Azoknak, akik e hatóanyagot szeretnék választani akár önmagában, akár kiegészítésképpen más hatóanyag mellé, a DARBY kínál új lehetőséget e szegmensben, 1,2 l/ha dózisban.

Gazdaságos gyomirtást tesz lehetővé az UPTON is. Hatóanyaga a floraszulam, mely széles gyomirtási spektrummal rendelkezik. Azokon a helyeken, ahol nincs egyszikű fertőzés, nincs sok veronikaféle és viola, illetve évelő kétszikű gyomok (pl. mezei acat, aprószulák), akár önmagában is elegendő lehet, jóformán a hormonhatású szerekre jellemző hektárköltséggel. Az UPTON dózisa 0,1 l/ha. Évelő kétszikűek jelenléte esetén hormonhatású készítményekkel (pl. DARBY) célszerű kombinálni.

Ott, ahol a gyomflóra nem igényli a korai beavatkozást, vagy egyéb szakmai okok miatt késői gyomirtásra lesz szükség, az előbb ismertetett készítményekhez képest szélesebb hatásspektrummal, kiváló hatékonysággal, egészen zászlóslevél kiterüléséig alkalmazhatóak az ERGON (60-70 g/ha) és az ERGON STAR (10 ha/csomag) készítmények. Az ERGON hatékonysága és rugalmassága mellett másik nagy előnye a gazdaságos hektárköltsége. Amennyiben viszont a területen nagyobb galajfertőzésre számítunk, az ERGON STAR-t célszerű alkalmazni.

Végül, de nem utolsó sorban nem szabad megfeledkezni a széltippanról és a többi kalászosokban előforduló egyszikű gyomnövényről sem. A fertőzött területeken, ahol elmaradt az őszi gyomirtás, fellépésükre biztosan számíthatunk. Búzában és tritikáléban az APERON készítmény kifejezetten e problémára kínál megoldást. Dózisa 13-26 g/ha. Alacsonyabb dózisban nem túlfejlett széltippan ellen alkalmazható, a magasabb dózisokra akkor van szükség, ha a területen tarackbúza, vadzab, vagy rozsnokfajok fordulnak elő, illetve a széltippan már „kitenyerelt”. Az APERON kétszikűirtó spektrumának szélesítése miatt célszerű más készítményekkel kombinálni. Kifejezetten „lányos” gyomflóra esetén remek kombinációs partner a MODERATOR csomag. Egyéb esetekben az ERGON, vagy az ERGON STAR is jó választás az APERON mellé. Azért is, mert az ezekben található két hatóanyag (metszulfuron-metil, tifenszulfuron-metil) szinergistaként erősíti az APERON (szulfoszulfuron hatóanyag) hatékonyságát minden gyom esetében.

További információ:
www.sumiagro.hu

Papp Zoltán (Syngenta Kft.)

A klasszikus tavaszi gyomirtás időszaka áprilisban van. Ekkor már minden gyomnövény megjelent, de még általában gyomirtható stádiumban vannak, összeköthető a kezelés gombaölő vagy rovarölő szerrel, regulátorral, a hőmérséklet viszonyok kedvezőek, elmúltak az éjszakai fagyok, túl vagyunk az első tavaszi munkákon (talajelőkészítés, műtrágyázás, stb.), felszáradnak a túlságosan vizes területek.

Azokon a területeken, ahol várható a napraforgó árvakelése, ott célszerű ténylegesen megvárni azok kelését, azonban van számos olyan tényező, amely a korábbi gyomirtást teszi indokolttá és célszerűvé. Melyek lehetnek azok a faktorok, amelyek miatt korán kellene elvégezni ezen fontos növényvédelmi beavatkozást?

  • A gyakori kora tavaszi szárazabb idő miatt a gyomok jelentős termésveszteséget okozni. Ha nem márciusban, hanem áprilisban történik a kezelés, akkor a veszteség mértéke kísérleteink szerint – természetesen gyomfajtól és fertőzöttségi szinttől függően – elérheti a 400-600 g/ha-ot is
  • A szőnyeg gyomok (veronika, árvacsalán és árvácska fajok) virágzó stádiumban vannak már áprilisban, amelyek ekkor már alig érzékenyek gyomirtó szerekre. Ellenük alapvető a márciusi kezelés
  • Az egyszikű gyomok (széltippan, ecsetpázsit, rozsnok, stb.) fejlettsége, így érzékenysége márciusban még megfelelő (bokrosodás). Áprilisban már erősen szárbaindultak, ekkor a védekezés hatékonysága erősen lecsökken.
  • A kukorica és napraforgó vetés időszakában nagy munkacsúcs van. Ez tompítható, ha márciusra hozzuk előre a kalászosok gyomirtását

Vannak olyan körülmények, amikor kénytelen vagyunk áprilisban gyomirtani. Ezek a következők

  • Napraforgó elővetemény esetén jelentős mennyiségű árvakelés várható, amelyek tömeges csírázási ideje április
  • Vadzabbal fertőzött a terület, amelynek kelési ideje március-április
  • Túlnedvesedett területeken kénytelen vagyunk megvárni, amíg szántóföldi permetezőgéppel járhatóvá válnak a földek

Mire kell figyelni a korábbi gyomirtásoknál

  • Az egyik legfontosabb, hogy az időjárási körülményeket figyelembe kell venni. A kezelések fagymentes éjszakák után következzenek, illetve a kezelés idején min 10 oC hőmérséklet legyen.
  • Az egyszikű gyomok fejlettsége ne haladja meg a bokrosodás végét-szárbaindulás kezdetétg
  • A szőnyeg gyomok ne érjék el a virágbimbós állapotot. Ebben az esetben sikeres lesz a gyomirtás
  • Akkor és ott tudjuk elvégezni a korábbi kezeléseket, ahol a talaj nedvességtartalma ezt lehetővé teszi. Tehát a lassan száradó, mélyfekvésű, kötött területeken ez nehezen kivitelezhető

Az ajánlatunkban az egyik legszélesebb hatásspektrumú gyomirtási kombináció szerepel, az AvoxaPeak. Két hatóanyag gondoskodik az egyszikű gyomok elleni hatékonyságról. Az ALS gátló (piroxszulám), a másik acetil-karboxiláz gátló (pinoxaden). A két eltérő hatásmechanizmus a legjobb eszköz a rezisztencia megelőzésére, esetleges kezelésére. A kétszikűek ellen a piroxszulám hatékonyságát a proszulfuron egészíti ki. Gyakorlatilag a legfontosabb kétszikű gyomfajok ellen kiváló hatékonyságot nyújt. Mivel ebben az időszakban nagyon nehéz meghatározni az egyszikű fajokat, a készítmény használatával nem lehet nagyot hibázni. A legfontosabb, gazdasági kárt okozó fajok ellen kiváló hatékonysággal rendelkezik. A legjobb, ha a kalászosok bokrosodásának a vége előtt kezelünk, amikor az egyszikű gyomok még nem indultak szárba, míg a kétszikű gyomok tőlevélrózsás, illetve a szőnyeggyomok virágbimbós állapotnál nem fejlettebbek. Nincs utónövény korlátozása, repce is vethető a nyár végén.

AvoxaPeak hatása korai kezelésnél olaszperje ellen, 2023. június 16. Zalaszentgrót

Természetesen, a legjobb időzítés a kalászosok gyomirtására az őszi időszak. De az egy más cikknek a témája lehet.

További információ:
www.syngenta.hu

Kovács Balázs (UPL Hungary Kft.) 

Megoldás veronikák ellen kalászosokban – Xanadu WG

Hazánkban az elmúlt időszakban felerősödött a veronika fajok (Borostyánlevelű veronika, Perzsa veronika) jelenléte kalászosainkban. A veronika fajok a nehezen irtható gyomnövények közé tartoznak, ellenük kevés posztemergens gyomirtó készítmény hatásos. A veronikák elsősorban a kalászosok bokrosodását gátolják, ezért célszerű ellenük minél előbb beavatkozni.

A UPL Hungary Kft. a múlt évben a Xanadu WG (500 g/l benszulfuron-metil + 40 g/l metszulfuron-metil) tavaszi kalászos gyomirtó készítményét hozta forgalomba, amely az összes kalászos kultúrában használható, magról kelő kétszikű gyomnövények ellen, 100 g/ha dózisban (bokrosodás kezdetétől a zászlós levél megjelenéséig). A szert 5 0C felett már lehet alkalmazni, 15-20 0C az ideális kijuttatási hőmérséklet. Alacsonyabb hőmérséklet mellett hosszabb idő szükséges a készítmény hatáskifejtésehez.

A múlt évi gyakorlati tapasztalatok alapján elmondható, hogy a fontosabb gyomok közül a repce árvakelés, pásztortáska, árvacsalán, orvosi székfű, ebszékfű, sebforrasztó zsombor, pipacs és közönséges tyúkhúr, napraforgó árvakelés, fehér libatop ellen jó, sok esetben kiváló biológiai hatással rendelkezik. A ragadós galaj és a veronika fajok ugyan a nehezen irtható fajok közé tartoznak, azonban a Xanadu WG ellenük is jó hatásossággal bevethető. A mezei árvácska esetén a kezelt gyomok növekedése leállt, virágot nem fejlesztettek. Ugyanez mondható el a fejlettebb mezei acat esetében is.

Őszi árpa: Xanadu WG 100 g/ha, borostyánlevelű veronika
Kóny, 2022.05.10., 15 nappal a kezelés után

Elengedhetetlen kérdés egy kalászos gyomirtó szer esetében a más készítményekkel való keverhetősége, mivel gyomirtással egy menetben szinte mindig juttatunk ki egyéb készítményeket is.  Xanadu WG a gyakorlati tapasztalatok alapján tankkeverékben sikeresen alkalmazható rovarirtóval, gombaölővel, szárszilárdítóval és lombtrágyával is.

Összefoglalva elmondható, hogy a Xanadu WG minden kalászosban rugalmasan használható tavaszi gyomirtó készítmény a kalászosban előforduló kétszikű gyomok ellen.

Bízom benne, hogy felkeltettem érdeklődésüket a Xanadu WG gyomirtó szerünk iránt. A készítmény Búza Xanadu technológiai csomagban is forgalomba kerül. Felmerülő kérdések esetén kérem keressék UPL Hungary Kft. területi munkatársait. Mindig szívesen állunk rendelkezésükre.  

Sikeres növénytermesztést és gazdasági évet kívánok minden gazdálkodónak a UPL Hungary Kft. csapata nevében.

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

 
-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!