Heti fókusz: Ragaszkodjunk a bőtermő őszi búzákhoz, vagy...?

Agro Napló
A terméspotenciál és a minőség kérdése a piaci ár alakulásától függően minden évjáratban fejtörést okoz a gazdáknak. A fajtaválasztás időszakában érdemes a fajtatulajdonosok véleményét és ajánlását is meghallgatni a minőség és mennyiség kérdésének tisztázására. A válaszokért kattintson!

Ragaszkodjunk a bőtermő őszi búzákhoz, vagy...?

A válaszokért kattintson!

Szabó Gergely
Agromag Kft.
Gonda László
Betamag Trade Kft.
Dr. Cseuz László
Gabonakutató Nonprofit Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Szabó Gergely (Agromag Kft.) 

A gyakran felmerülő kérdésre, hogy őszi búza fajtaválasztásánál a minőségi, vagy a mennyiségi szempontok a fontosabbak, nem lehet egyértelműen választ adni, csak a gazdaság felszereltsége, alkalmazott technológiája, valamint a rendelkezésre álló anyagi lehetőségek ismeretében.

Általánosságban elmondható, hogy a kereslet az utóbbi 10-15 évben pálforduláson ment keresztül, míg korábban Magyarországon szinte csak minőségi fajták voltak a kínálatban, mostanra ez teljesen megfordult, a bőtermő fajták vannak túlsúlyban.

Akik korábban próbálkoztak malmi minőséget elérni, de kevésbé jártak sikerrel, a helyi adottságok, időjárás, vagy technikai nehézségek miatt, azoknak egyértelműen érdemes a bőtermő fajták felé fordulni. Az Agromag Kft. fajtakínálatában erre a célra lettek bevezetve a Princessz, Steffi és az Antigua fajták. Intenzív gazdálkodás mellett üzemi szinten képesek a 10 tonnát meghaladó termésszint elérésére. A Princessz a GOSZ-VSZT-NAK posztregisztrációs kísérletben 2019-ben is és 2020-ban is dobogós helyet ért el, a legtöbb kísérleti fajtasorban is az elsők között végzett.

A Steffi gyengébb területeken is a legnagyobb termésekre képes. 2021-ben a telekgerendási fajtasorunkban az első helyen végzett 10,14 t/ha átlagterméssel. Az Antigua alacsony termete miatt nagyon jó szárszilárdsággal és könnyű betakaríthatósággal rendelkezik.

Ha bizonytalan vetéskor az időjárásban és a felvásárlási árak alakulásában, akkor érdemes olyan fajtát választania, amelyik képes 9-10 tonnás termésátlagokra, de genetikailag malmi minőség is benne van, a körülményektől függően. Ilyen „joker” fajta a Babona, az NS 40S és az IS Dimenzio is. A tar kalászú Babona és a szálkás NS 40S már hosszú évek óta bizonyítják létjogosultságukat a piacon, az Agromag Kft. által a legnagyobb mennyiségben értékesített vetőmag két fajtája. A Babona genetikai különlegességének bizonyítéka, hogy a jánoshalmi demo kísérletben 9,03 t/ha-os átlagtermés mellett 15,1%-os fehérjetartalmat és 31,6%-os sikértartalmat ért el. Az IS Dimenzio frissen bevezetett tar búzafajta, ami rendkívüli betegség-ellenállóképességével, jó minőségével és magas termésátlagaival tűnt ki a hosszú fajtasorokból.

Ha valaki jó malmi összeköttetésekkel rendelkezik, magasabb minőségi felárral tudja értékesíteni a javító búzáját, akkor érdemes a szálkás Laudis-t választania a területeire. A javító minőségre képes búzák között az egyik legnagyobb termésre képes fajta. A bőtermő fajtákkal szemben általában szokott lenni egy kis lemaradása, de minőségben biztos, hogy mindig a jobb lesz náluk!

A fajtaválasztás a gazdálkodás eredményességét körülbelül 20%-ban befolyásolja. Fontos, hogy a területi adottságokhoz, gazdálkodás színvonalához, értékesítési lehetőségeihez leginkább illeszkedő fajtát válasszon, amiben területi képviselőink szívesen állnak rendelkezésére!

További információ:
www.agromag.hu

Gonda László (Betamag Trade Kft.) 

Bizonyára mindenki elgondolkodott már azon, hogy megéri, vagy sem magas minőségű búzát termelni? Ha megvizsgáljuk az elmúlt évek termény árait és az ezzel szorosan összefüggő termelői fajtahasználati szokásokat, rá kell, hogy jöjjünk a bőtermő fajták létjogosultságára! Akár a csupán takarmány, akár az euró minőségre képes fajták hozam teljesítményét nézzük, kimondhatjuk, hogy a korszerű bőtermő fajtákkal magasabb hektáronkénti jövedelem érhető el, mint a magas minőségre képes fajtákkal, sőt azt is kijelenthetjük, hogy a korszerű bőtermő fajták teljes mértékben felveszik a versenyt a mai, első generációs búza hibridekkel is!

A KWS meghatározó kalászos vetőmag nemesítő az európai piacokon (Németország, Franciaország, Anglia, Lengyelország) és piacvezető a búza-, árpa fajták és a rozs hibridek vetőmagjainak értékesítésében. Ez nem is csoda, hiszen az elmúlt évek búzatermés Guiness-rekordjai mind-mind a KWS nevéhez fűződnek! A KWS Oakley 2017-ben 16,791 t/ha hozammal lett világelső, majd a KWS Kerrin 17,398 tonnát termett hektáronként 2020-ban. Ezen eredmények nem hibrid, hanem fajták nevéhez fűződnek!

A KWS bőtermő búza fajtaajánlata 2021-őszi vetéshez:

A kezdetek óta nagy termésbiztonságot nyújtó SIRTAKI fajtánk már 10 éve bizonyít a gazdák körében, portfóliónk egyik zászlóshajója extrém nagy termésével méltán vívta ki hírnevét. Alacsony szalma, kiváló kórtani tulajdonságok (sárga rozsda elleni magas tolerancia), extra hozam (9-11 tonna/ha), ami jellemzi ezt a fajtát. Aki idén szeretne váltani malmi fajtáról bőtermő vonalra, annak ez a legjobb választás, hiszen gyengébb termőterülteken is jól szerepel! Ez annak köszönhető, hogy rendkívül jól bokrosodik és alacsonyabb tőszám mellett (egyenetlen magágy, szárazabb/csapadékosabb évjárat) is kiváló térállást, kalász számot érhetünk el. Székelyszabaron 8,5 t/ha-os,- Békéscsabán 8,8 t/ha-os eredménnyel takarították be.

A SIRTAKI szálkás kalásszal rendelkező párja ebben a bőtermő szegmensben a stabil euro minőségre képes SOLEHIO! Jól csengő név a KWS kínálatában, hiszen magas ezerszem tömegével (akár 50 g felett) és rekord termésével mára a legnagyobb mennyiségben forgalmazott búzánk. Kissé magasabb szalma jellemzi, mint a SIRTAKI-t, így intenzív tápanyagellátás mellett szárszilárdító használata indokolt lehet. Az intenzív, jobb minőségű területekre javasoljuk. A fent emlegetett hibrid búza méltó ellenfele, hiszen idén is rekordokat dönt, Kétsopronyban 66 ha átlagában meghaladta 10 tonnás hozamot, táblaszinten pedig 10,5 t/ha volt az idei rekordja. A Bólyi Mg Zrt-nél 28,5 ha átlagában 9,71 t/ha-os hozammal takarították be.

Végül bőtermő vonalunk legfiatalabb tagja a FOXYL, amely kiváló alternatíva kukorica elővetemény után, hiszen kiemelkedően magas fuzárium toleranciával bír, jól viseli a kései vetést és a kedvezőtlen talajadottságokat is, és elképesztően magas termésre képes!

Lehet intenzív, vagy extenzív a termesztés technológia, korai, vagy kései a vetés, minden termelőnek, minden területre tudunk javasolni kiváló bőtermő KWS búzafajtát!

Legyen Ön is KWS vetőmag előállító! Őszi búza és őszi árpa előállításainkat szeretnénk a piaci igények szerint növelni országos szinten. Ha szakmailag rátermettnek érzi magát és szeretne még nagyobb árbevételt realizálni, akkor az alábbi elérhetőségen kérjen bővebb tájékoztatást.

További információ fajtáinkról:
www.kws.hu

Dr. Cseuz László (Gabonakutató Nonprofit Kft.) 

Fajtaválasztáskor a „vagy minőség, vagy mennyiség” kérdés túlságosan általános, hiszen a fajtaválasztás sokkal összetettebb dolog. Maga a „minőség” is rendkívül összetett fogalom, melyet a termelés célja (pékipar, takarmány, keksz, ipari felhasználás) határoz meg. A közel száz esztendős Gabonakutató portfoliójában vannak nagy termőképesség mellett kiváló kenyérsütési minőségű fajták is, ugyanakkor a kifejezetten nagy terméspotenciállal rendelkező fajtáink is alkalmasak malmi célokra.

Igaz, hogy a nagy terméspotenciál és a kiváló kenyérsütési minőség legtöbbször negatív korrelációban áll egymással. A termesztési körülmények optimalizálása (talaj, tápanyag ellátottság, elővetemény-termesztéstechnológia-, időjárási anomáliák) sokat segít nemcsak a hozamot, hanem a minőséget illetően is. Tény, hogy a jelenleg vetőmagpiacon szereplő nagy termőképességű fajták és hibridek túlnyomó többsége alacsony fehérjetartalommal és legtöbbször gyenge minőségű sikérrel rendelkezik. Ez fokozottan érvényes a búza hibridekre. Ha a cél a nagy termés, a szegedi nemesítési program őszi búzafajtái közül jelenleg öt, hazai listán szereplő fajtát tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, amelyek szélsőséges körülmények között is kiváló termőképességről tesznek tanúbizonyságot, ugyanakkor malmi felhasználásra is alkalmasak.

BŐTERMŐ, STRESSZTŰRŐ MALMI BÚZÁINK

A GK ARATÓ középérésű, szálkás és az aszályos körülményekhez is kimagaslóan alkalmazkodó fajta. Szárszilárdsága kitűnő, jól bokrosodik, igen produktív. Szuper intenzív búza, terméspotenciálja kiugróan magas, a fajta termesztői optimális üzemi körülmények között nem ritkán 10 tonna szemtermést takaríthatnak be. Kiváló általános alkalmazkodó képességgel rendelkezik, nagy terméspotenciálját a szélsőséges körülmények között is kihasználja. Növényvédelmi szempontból a sárgarozsdával szembeni ellenállóképessége érdemel figyelmet. Szemtermése a N ellátottságtól függően 12-14% nyersfehérje tartalommal rendelkezik.

Kiváló termőképességű fajta a GK SZILÁRD. Középérésű, kitűnő szárszilárdságú, tar kalászú malmi búza kimagasló terméspotenciállal. A szem fehérjetartalma átlagos búza agrotechnika mellett 12,5-14,5%, nedves sikér tartalma 28-32%. Kórtani szempontból is megbízható fajta, a legfontosabb levél- és kalászbetegségekkel (levélrozsda, sárgarozsda, kalászfuzárium) szemben a fajták átlagánál ellenállóbb. A fajta termesztői üzemi körülmények mellett 7,5-9,5 tonna hektáronkénti szemterméssel számolhatnak.

Legújabb fajtáink közül a GK KOLOZS, a GK SZEREDA, és a GK MEGYER fajtáinkat is az elsősorban nagy termőképességet kereső termelőink figyelmébe szeretnénk ajánlani. fajtáinkat is inkább az elsősorban nagy termőképességet kereső termelőink figyelmébe szeretnénk ajánlani. A GK Szereda és a GK Megyer fajtáink a korai éréscsoportba tartoznak, kiváló alkalmazkodó képesség és a levélbetegségekkel szembeni ellenállóképesség jellemzi azokat. A GK Megyer kalászfuzárummal szembeni ellenállóképessége is kiemelkedő. Új fajtáink a környezeti stresszekkel szemben ellenállóak, nagy terméspotenciáljuk szélsőséges körülmények között is megnyilvánul. A középérésű GK Kolozs korszerű, intenzív búzafajta, a nagy termőképessége mellett kitűnő alkalmazkodó képességgel.

A közelmúltban elismert GK BAGÓ és a levélbetegségekkel szemben ellenálló GK PILIS fajták nagy termőképességük mellett kitűnő beltartalmi minőséggel rendelkeznek, de ide sorolható a kitűnő alkalmazkodó képessége miatt méltán népszerű GK CSILLAG fajtánk is, amely évek óta Magyarország legnagyobb területen termelt búzafajtái közé tartozik.

Új fajtáink között kiemelt figyelmet érdemelnek még a tar kalászú GK MAGVETŐ és GK BÖRZSÖNY amelyek a nagy terméspotenciál mellett kiemelkedő malmi minőség elérésére is képesek. Olyan korszerű új búzafajták, amelyeknél nem kell kompromisszumot hoznunk a vagy termés, vagy minőség kérdésben. Mindhárom fajta kiváló minőséget (29-32% nedves sikértartalom, 12-14 % nyersfehérje tartalom) tud hozni, nagy termőképesség (7 – 8,5 t/ha) mellett, és mind a betegség ellenállóképességük, mind a környezeti stresszekkel szembeni ellenálló képességük alkalmassá teszi őket kiváló minőségű árualap létrehozására.

PRÉMIUM MINŐSÉGŰ BÚZÁINK

A Gabonakutató portfoliójából a prémium minőségű fajták (GK BÉKÉS, GK BAKONY) sem hiányoznak. Ezek a fajták a kifejezetten a minőségi búzát kereső termelők érdeklődésére számíthatnak, hiszen a magas fehérje tartalom (14-16%), kiváló sikérminőség mellett a nagy termésről (üzemi körülmények között 7-8 t/ha) sem kell lemondaniuk.

A cím-mondatot tehát így fejezhetjük be: … figyeljünk a beltartalomra, és egyúttal a minőségre is. Ha a szegedi fajtákat választjuk, ekként járunk el! Ragaszkodjunk a bőtermő fajtákhoz, ugyanakkor a termelési cél tisztázása után ne csak a hektáronkénti termést, hanem a hektáronkénti fehérje hozamot (és más minőségi jellemzőket) is vegyük figyelembe. Nyilvánvaló, hogy a termelők nem első sorban a hektáronkénti termést, hanem a hektáronkénti eredményt szeretnék maximalizálni. A tíz tonnás termés általában jelentősen többe kerül, mint a nyolc tonnás. Ez azt mutatja, hogy alkalmazkodnunk kell a helyi klimatikus- és talajadottságokhoz is. Az agro-ökológiai tényezők mellett természetesen igen nagy súllyal esnek a latba az ökonómiai érvek is, hiszen a megtermett búzát a termelők legtöbbször szeretnék eladni, ami egy 9-10 százalékos fehérje tartalom mellett általában nem könnyű feladat.

Forduljanak területi képviselőinkhez bizalommal az ország egész területén.

Eredményes gazdálkodást kívánva arra biztatjuk Önöket, hogy válasszák a GK őszi búza vetőmagjait!

További információ:
www.gabonakutato.hu

Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

Az őszibúza-termesztésben a jól értékesíthető átlagos minőségre, lehetőleg minél nagyobb tételben, vitathatatlanul szükség van, de ennek versenyképes termésátlaggal is társulnia kell. Akkor jó döntés már a fajtaválasztás során a prémium- vagy magas minőségre koncentrálni, ha azt a jól bejáratott piacokon valóban meg is tudja fizettetni a termelő. Ám az elmúlt évtizedben csak kis különbség volt tapasztalható a felvásárlási árakban a prémiumminőségű, az átlagos malmi adottságú és a mennyiségi fókuszú – döntően takarmányminőséget mutató – árualap között, ami képes jelentősen lemorzsolni a termelőnél a profittartalmat. Emiatt számos alkalommal nem éri meg minőségi gabonát termelni, és ez a tény sok bizonytalanságot okoz a termelési cél megfogalmazása és a hozzá kapcsolódó fajtaválasztás során.

Ezért az a javaslatunk, hogy minden tényezőt gazdaságszinten mérlegelve határozzuk meg céljainkat, és válasszunk ennek megfelelően fajtát és technológiát! Megítélésünk szerint a minőségorientált, de nagy termőképességű búzákra – azaz a modern hibridekre és fajtákra – alapozottan a célpiacainknak megfelelő homogén minőséget érdemes megcélozni. A felvásárlóknak az eltérő minőségű termékekre jól kirajzolódó arányban és mennyiségben van szükségük: extrára (javító vagy prémium) kisebb részarányban, átlagos-jó malmira nagyobb részarányban, valamint igen nagy tömegben takarmánybúzára.

Cégünk kalászosprogramjában megvan a válasz valamennyi, a minőséget és mennyiséget érintő kihívásra. A két cél zseniális kombinációját fajtáink többségénél a gyakorlat is évek óta igazolja. Felkészültünk arra is, hogy a szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények miatt napjainkban olyan kalászos hibridekkel és fajtákkal szolgáljunk, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressztűrés és betegség-ellenállóság mellett biztosítják az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagot. Tehát fajtaválasztásban a mennyiségi és minőségi szempontok mellett kiemelt fontosságúvá vált a klímaváltozás hatásainak kordában tartása is.

Fajtáink közül a kiemelkedő (prémium) minőségre és versenyképes hozamokra képes, közkedvelt GENIUS évek óta mindkét meghatározó értékmérő alapján biztosítja a kiszámíthatóságot és az ehhez szükséges évjárat-stabilitást. Portfóliónk magas minőséget biztosító tagja a LINDBERGH, amely robbanásszerűen növekvő vetésterületen bizonyítja létjogosultságát. 2020-ban a NAK–GOSZ–VSZT kísérleteiben, a középkései érésű csoportban a győztes HYWIN hibridbúza mögött a 2. helyet szerezte meg.

Ugyancsak malmi adottságokkal rendelkezik a bőtermő (azaz elsősorban mennyiségorientált), szálkás kalászú CAMELEON, valamint a tavaly debütáló CHEVIGNON, amely csúcstermő, középérésű, malmi, rosszabb években takarmányminőséget adó fajta, kimagasló évjárat-stabilitással és állóképességgel. Az ország egész területére ajánljuk mindkét fajtát. Kifejezetten a pannon régióra nemesítettük új, szálkás kalászú APEXUS fajtánkat, amely a vadjárta területeken is biztonsággal termeszthető, szélsőséges körülmények között is megbízhatóan bőtermő, malmi minőséget adó búza. Egészséges, a sárgarozsdával szemben rezisztens típus. Végül a megkésett vagy kifejezetten kései vetésekben is kiemelkedően jól teljesítő járóbúzára szeretném felhívni a figyelmet. Egyes őszibúza-fajtatípusok, mint a magas malmi – számos alkalommal prémium – minőséget és nagy mennyiséget adó LENNOX és az új SU ALVIUS, járó jellegüknek köszönhetően újra reneszánszukat élik.

A bőtermő képesség és a malmi jelleg megtestesítése mellett a klímaváltozás hatásainak kezelésében kiemelkedő a szerepe a hibridkalászosoknak. A gabonahibridek – kiemelten a hibridbúzák – a legtöbb fajtánál sokkal jobb környezeti adaptációjuk révén stabil bázisát adják a korszerű gabonatermesztésnek. A HYDROCK, HYWIN, HYFI, HYSTAR és az új HYXPERIA búzahibridek intenzív és következetes hibridtechnológia alkalmazásával hatékonyan és jövedelmezően termeszthetők akár a gyengébb adottságú, klímaérzékeny és heterogén talajú területeken is. A megtermelt nagy tömegű árualappal az átlagos malmi minőség elérhető és a kiemelkedően bőtermő búzaárualapra fókuszáló piacok maradéktalanul kiszolgálhatóak.

Véleményünk szerint a hibridek és fajták adottságait a gyakorlati termelésben együttesen érdemes hasznosítani. A termelési alap megválasztása és ajánlása fontos, nagy kihívásokkal teli bizalmi feladat, amely jelentősen kihat az eredményesség, hatékonyság és fenntarthatóság lehetőségeire. Járjunk el következetesen, mérlegeljünk, és hasznosítsuk területspecifikusan, táblaszinten megválasztva a hibridek és fajták kombinációit valamennyi gazdaságban.

További információ:
www.saaten-union.hu

 

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!