Heti fókusz: Sokszor hiábavalónak tűnik a molykártevők elleni küzdelem almában. Van megoldás?

Agro Napló
Szakértők mondják el javaslataikat. A válaszokért kattintson!

Sokszor hiábavalónak tűnik a molykártevők elleni küzdelem almában. Van megoldás?

A válaszokért kattintson!

Rácz Tibor
FMC-Agro Hungary Kft.
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Kiss Dániel
UPL Hungary Kft.

Rácz Tibor (FMC-Agro Magyarország Kft.) 

Az elmúlt években egyre több termelő panaszkodott, hogy az időjárás miatt nem, vagy nehezen tudta megvédeni az ültetvényét az almafa-varasodás (Venturia inaequalis) ellen, a nem jéghálós gyümölcsösökben nyári viharok és a jég okozott károkat vagy a késői fagyok miatt lett veszteséges a kertészet.

Az almamoly elleni védelemben viszont legalább van egy biztos pont, amire hosszú évek óta számíthatunk. Ez a Coragen® 20 SC (klórantraniliprol), az FMC jól bevált rovarölő szere, mely kontakt, felszívódó és gyomorméreg. Valódi tojásölő hatással rendelkezik és a már kikelt lárvák minden fejlődési alakja ellen is hatékony. A kezelt tojásokból a lárva nem képes kikelni, a kelés pillanatában a hatóanyaggal érintkező lárvák néhány óra múlva elpusztulnak. A bénultság és táplálkozásgátlás néhány órával a kezelés után jelentkeznek, a teljes pusztulás 2-4 nappal a kezelés után történik meg.

Könnyen kezelhető és jól keverhető más készítményekkel. Nagyon alacsony toxicitásának köszönhetően a permetlé beszáradása után azonnal folytatható a kézi munka a növényállományban. Hosszú hatástartama megakadályozza a kártevő megtelepedését és felszaporodását is. Kíméletes a hasznos élő szervezetekre, méhekre nem jelölésköteles.

A Coragen® 20 SC rovarölő szer 0,15 l/ha dózisban kijuttatva 2 hét, 0,2 l/ha alkalmazása esetén 3 hét tartamhatást ad az almamoly ellen, így 2 kezeléssel az első nemzedék ellen biztonságban tudhatjuk az ültetvényünket. Más kártevők pl. aknázómolyok együttes jelenlétekor a kezelést 2 hét múlva ismételjük meg! Hűvös időjárás esetén, egy esetleges elhúzódó rajzásnál szükség lehet egy harmadik kezelésre, ekkor azonban – a rezisztencia elkerülése érdekében – az Avaunt® 150 EC készítményt (indoxakarb) vessük be, amelyet a kivonása ellenére még idén szeptember 19-ig az összes engedélyezett kultúrában felhasználhatunk.

Már csak azt kell tudnunk, hogy mikor legyen az első permetezés. Ebben segítségünkre lehet a BIOFIX-módszer, amely az almamoly szexferomon-csapdás fogási eredményei (rajzásmegfigyelés) és az időjárási adatok figyelembe-vételével (hőösszegszámítás) segíti az időzítést. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amikor 2 egymást követő napon legalább 3-4 egyed van a csapdában (konzekvens fogások), innen számítjuk a rajzás kezdetét. Ezután, amikor az este 21 órakor mért hőmérséklet eléri a 16 oC-t, onnantól összeadjuk a napi átlaghőmérséklet 10 oC fölötti részét és amennyiben ez az összeg eléri az 55-60 közötti értéket, ekkor kell kijuttatnunk a Coragen® 20 SC rovarölő szert.

Az FMC segíti az almatermesztőket. Amennyiben megadták hozzájárulásukat az adataik kezeléséhez – ezt megtehetik a www.fmcagro.hu weboldalon regisztrálva is –, tájékoztatást küldünk a rajzás tájegységenkénti állapotáról, illetve a permetezés javasolt időzítéséről. Napokon belül várható, hogy a BIOFIX hőösszeg eléri a kezeléshez szükséges értéket az ország számos régiójában, így érdemes figyelni erre vonatkozó jelzésünket!

Néhány elégedett partner véleménye a Coragen® 20 SC készítményről:

“Hosszú évek óta biztonságot ad az almamoly elleni védelemben.” (Attila, Nagykálló)

“A magyarországi forgalmazás kezdete óta használom, az étkezési almatermesztés növényvédelmi technológiájának meghatározó eleme.” (István, Nyírtass)

“Nem kérdés, hogy mindig fix eszköz a növényvédelmi technológiámban.” (György, Pókaszepetk)

Coragen® 20 SC rovarölő szerrel kezelt alma

 

A bevezetőben említett időjárási és egyéb stresszek kivédésére célszerű olyan készítményt választani, amelyik többféle stressz esetén is segítségünkre lehet. A RhizoMagic™ stresszoldó, növénykondicionáló és levéltrágya összetevői széles skálájának köszönhetően éppen ilyen.

A fagyvédelemben kiemelkedő szerepe van a készítmény összetevői között megtalálható laminarin (sejtfalvastagodás) és az aminosavak (hőmérséklettel kapcsolatos stresszoldás) együttes jelenlétének. Ezzel kapcsolatban már 3 éve kedvező tapasztalatok vannak a hazai gyümölcstermesztésben, melyre az alábbi két videóban találhatunk példát.

További információ:
www.fmcagro.hu

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

Az almában a klímaváltozás következtében új molykártevők, mint a keleti gyümölcsmoly vagy a szilvamoly is megjelentek, de még mindig az almamoly okozza a legsúlyosabb károkat, ami védekezés nélkül akár 80-90%-os is lehet. Az almamolynak alapvetően két nemzedéke van, ám az időjárás megváltozása miatt a virágzástól kezdve folyamatos a jelenléte, és hosszú, meleg őszön egy csonka 3. nemzedéke is kifejlődhet. Az első nemzedék rajzása májusban indul. A kikelő fiatal hernyók a gyümölcs héját hámozgatják, majd berágnak annak belsejébe. Legeredményesebben a fiatal lárvák ellen védekezhetünk, amíg a gyümölcs felületén tartózkodnak. Erre nagyon rövid idő áll rendelkezésre, így a sikeres védekezés alapja az előrejelzés. A rajzáscsúcs után 7-10 nappal célszerű időzíteni az első védekezést.

A biológiai készítmények szerepe az utóbbi néhány évben megnövekedett, és a közeljövőben egyre nagyobb lesz a jelentőségük még a konvencionális termesztésben is. Ennek egyik legfőbb oka a környezet védelme és az élelmiszer-biztonság, de a biológiai készítmények rotációban való alkalmazásával csökkenthetjük a rezisztencia kialakulásának veszélyét is. A Nufarm a molyok hernyói elleni védekezésre a Bactospeine WG készítményét javasolja. A Bactospeine WG a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki ABTS-351 baktériumtörzs toxinkristályait és spóráit tartalmazó rovarölő permetezőszer. A biológiai készítmény a rovarok emésztőrendszerére hat. A hernyók táplálkozásuk közben elfogyasztják a kultúrnövény felületére permetezett toxinkristályokat és spórákat. A toxinkristályok a lárvák emésztőszervében aktiválódnak. A toxinfehérjék a bélfalban lévő receptorokhoz kapcsolódnak, ennek következtében károsodnak a hámsejtek, pórusok nyílnak a bélfalban, és a bél működése megszűnik. A táplálkozás 1 órán belül leáll. A spórák a sérüléseken keresztül a lárva testüregébe jutnak, és az éhezéssel kombinált mérgezés okozta pusztulás 2-3 nap múlva bekövetkezik. A Bactospeine WG nem csupán egy, hanem három különféle toxinfehérjét tartalmaz, ami egyrészt az érzékeny rovarkárosítók körét szélesíti, másrészt a rezisztencia kialakulásának kockázatát is csökkenti. A különféle toxinok különböző helyeken kötődnek, ezért a hatás biztos, a rovarok ellenállóvá válásának esélye csekély.

A Bactospeine WG dózisa almában 1,0–1,5 kg/ha. Jól keverhető, gombaölő szerekkel együtt kijuttatható. Egy vegetációban a maximális kezelések száma 8, és a két kezelés között 7 nap szünetet célszerű tartani. Fontos, hogy a permetlé pH-ja ne legyen 8,5-nél magasabb! A hatékonyság fokozása érdekében keverhető egyéb rovarölő készítménnyel, akár piretroidokkal is.

 

A Nufarm a palettáján lévő piretroidok közül a lambda-cihalotrin hatóanyagú Kaiso EG készítményt javasolja. A szabadalmi oltalom alatt álló Sorbie® technológiával készült granulátumok nemcsak hatóanyagot és vivőanyagot tartalmaznak, hanem a permetlékészítést és a hatást fokozó segédanyagokat is. Ennek köszönhetően a Kaiso EG úgy viselkedik a felhasználás során, mint egy vízben diszpergálható/oldható granulátum (WG). Vízben elkeverve azonban emulzióképző, folyékony permetezőszerként (EC) működik. Almában a dózisa 0,2–0,3 kg/ha.

 

További információ:
www.nufarm.hu

Kiss Dániel (UPL Hungary Kft.) 

Kihívásokkal teli 2021 es év áll a gyümölcstermesztők mögött és feltehetően a 2022 is tartogat meglepetéseket. A környezetünk folyamatos változása évről-évre nehézségek elé állítja a gyümölcstermesztő gazdákat, ültetvényeket. Érdemes tehát a gyümölcsösök jó kondíciójára, egész évben egészséges lombozatára, optimálisra beállított terhelésére különös gondot fordítani, az eddigieknél tudatosabban tervezni és elvégezni a növényvédelmi teendőket.

Az engedélyezett hatóanyagok folyamatos csökkenésével jelentős mértékben felszaporodtak a szívókártevők. A molyfajok közül az almamoly, amely az alma kártevők egyik legjelentősebb képviselője. Kártételére szinte minden évben számítani lehet. Évente 2 nemzedéke fejlődik ki, bizonyos évjáratokban egy 3. csonka nemzedék is megjelenik, amely a szüret előtt károsít megnehezítve az ellene való védekezést (É.V.I.). A kémiai hatóanyagok rendszeres használatának következtében az almamoly populációk rezisztensé válhatnak.

A UPL termékpalettáján megtalálható Carpovirusine eltérő hatásmechanizmusú, granulovírust tartalmazó szuperszelektív biológiai rovarölőszer. Kipermetezést követően a kelőfélben lévő almamoly lárvákat elpusztítja, az imágókat, bábokat megfertőzi, amelyek meddővé válnak. Rendszeres használatával drasztikusan csökkenthetjük az almamoly populációt, emellett a hasznos élőszervezeteket egyáltalán nem károsítjuk. Kijuttatását már az első nemzedék ellen javasolt elvégezni. (az első nemzedék populációjának egy része bábozódva telelésre vonul, ezeket is megfertőzhetjük). A kijuttatás időzítéséhez a legpontosabb megoldás a Biofix módszer alkalmazása, amely a szexferomon csapdás előrejelzés és a hőösszegszámítás megfigyeléseire alapuló módszer.

Ezzel az előrejelzéssel nagyon pontosan megtudjuk határozni az almamoly lárvák kelését (80-90 hőösszeg érték) és elvégezni a Carpovirusine kijuttatását. Dózisa 1 l/ha. Mikronizált kén készítmények kivételével szinte bármivel keverhető. Adalékanyagainak köszönhetően beállítja a permetlé pH-értékét, ezenkívül csalogató anyagot, UV-védelmet biztosító összetevőket tartalmaz és kiemelkedő esőállóság jellemzi. AKG-ban és ökológiai gazdálkodást folytató termelőknek korlátozás nélkül felhasználható. Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: 3 nap, Munkaegészségügyi várakozási idő 0 nap.

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

  -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!