MENÜ

Heti fókusz: Szárzúzás, száraprítás felsőfokon! (VIDEÓKKAL)

2023.05.30.

A legnagyobb szármaradványokra tervezett professzionális munkagépet a Güttler Kft. szakembere mutatja be. A hozzászólásért kattintson!

 

vörös endre-guttler

Vörös Endre
Güttler Kft.

A LEGNAGYOBB SZÁRMARADVÁNYOKRA TERVEZVE

Minden Müthing mulcsozó egy igazi specialista, ha első osztályú mulcsminőségről és aprításról van szó. Nyugodtan hagyatkozhat a mulcsozóink képességeire, mert mi az Ön által támasztott kihívásoknak megfelelően építjük a gépeinket.

A modern mezőgazdaságban már sokkal több igénynek kell megfelelni, mint egyszerűen csak az élelmiszerek megtermelése. Az új pályázati lehetőségek (pl. AÖP) már nem csak a termékekkel, hanem a termelés módjával szemben is igényeket támasztanak.

  • Kevés növényvédő szer, vagy a növényvédő szerek teljes mellőzése
  • Környezetbarát gazdálkodási módok
  • Fenntartható gazdálkodás a táj figyelembevételével
  • A talaj termékenységének növelése

 

dji_0092

 

Ha ezeknek a kritériumoknak meg akarunk felelni, fontos, hogy segítsük a környezetünk természetes folyamatait.

  • A finomra mulcsozott növénymaradványok gyorsan bomlásnak indulnak. Ez csökkenti a betegségek esélyét és a kártevők életterét.
  • A gyorsan bomló növénymaradványok tápanyagként szolgálnak a következő kultúrák számára. A maradványok egyenletes eloszlása azt jelenti, hogy a tápanyagok eloszlása is egyenletes.
  • Az egyenletesen szétterített mulcs megakadályozza a talajeróziót.
  • A durván mulcsozott köztes termények megbízhatóan akadályozzák a kikelést, így a következő főterményben nem lesznek gyomnövények.

A köztes termények durva mulcsozásával el lehet érni, hogy a tápanyagok megkötve maradjanak a talajban, és meg lehet akadályozni, hogy a víz kimossa őket.

Töltse le a Szántóföldi Mulcsozás Kisokost az alábbi linken!

 

_________________________________

A REPCETARLÓ APRÍTÁSA

A repcetarlók aprításával elősegíthető a sűrűbb árvakelés, így a tarlóhántás után sokkal kevesebb csírázásra képes mag marad a talajban, ami csökkenti a növényvédelmi költségeket és az üzemanyag felhasználást is.

_________________________________

dsc03790

A NAPRAFORGÓ-TARLÓ APRÍTÁSA

A betakarítás után visszamaradó nagy mennyiségű növényi részek aprítása egyik fontos előfeltétele a tökéletes magágy előkészítésének, valamint fontos lépés a különböző kórokozók elleni védekezésben, mivel a főgyökérig felaprított tarlók minimá­lis menedéket biztosítanak számukra. Továbbá hamarább lebomlanak, feltározódnak, így elkerülhetők a korábbi tarlók miatt fellépő nehézségek. A gyorsabban elbomlott, erősen felaprított napraforgószár így nem szolgál táptalajként a gombáknak sem. Ezáltal a következő termény minősége javul, a termesztési kockázat jelentősen csökken.

A kombájn és traktor nyomokból a legnagyobb eséllyel a Müthing fronthidraulikus szárzúzói tudják felszippantani (állítható vágóél), majd tökéletes minőségben lezúzni a szármaradványokat.

_________________________________

img_20190919_123443 (1)

A KUKORICATARLÓ APRÍTÁSA

A betakarítás után visszamaradó nagy mennyiségű növényi részek aprítása egyik fontos előfeltétele a tökéletes magágy előkészítésének, valamint fontos lépés a kukoricamoly elleni védekezésben. A főgyökérig felaprított tarlók ugyanis minimá­lis menedéket biztosítanak a kukoricamoly lárváinak, továbbá hamar lebomlanak, így elkerülhetők a korábbi tarlók miatt fellépő betakarítási nehézségek. Az erősen felaprított kukori­caszár hamar elbomlik, így nem szolgál táptalajként a fuzári­umnak. Nemcsak a következő termény minősége javul, ha­nem a magas DON-tartalom kockázata is jelentősen csökken.