Heti fókusz: Támogassuk a kapás növényeket megfelelő tápanyagutánpótlással!

Agro Napló
Szakértők mondják el javaslataikat, a válaszokért kattintson a hozzászóló nevére vagy fényképére.

Támogassuk a kapás növényeket megfelelő tápanyagutánpótlással!

Andrei Buznea
Borealis L.A.T
Tóth Máté
FMC-Agro Hungary Kft.

Andrei Buznea (Borealis L.A.T) 

A kukorica tavaszi vetésű növény, ezért vegetációs időszakának jelentős része nyárra esik. A magyarországi klíma-adottságok mellett egyre gyakrabban fordul elő nyáron aszály és hőstressz. A tápanyagellátottság döntő szerepet játszik abban, hogy a kukorica hogyan tud megbirkózni a stresszes időszakokkal. Törekedni kell a megfelelő NPK-műtrágyázásra, mert így nem csak nitrogént, hanem foszfort és – a szárazságtűrésben nélkülözhetetlen – káliumot is juttatunk a kukoricának.

A kálium megfelelő koncentrációja nemcsak elengedhetetlen a növényi sejtekben azok ozmotikus nyomásának fenntartásához, hanem elsődleges szerepet játszik a sztómák (légcserenyílások) nyitódásának, és záródásának szabályozásában is. A káliummal nem megfelelően ellátott növények sztómáinak működése zavart szenved, minek következtében a párologtatás miatt fellépő vízveszteség jelentősen nagyobb lesz. A kálium javítja a növények vízfelhasználásának hatékonyságát, azaz egységnyi szárazanyag felépítéséhez a növénynek kevesebb vízre van szüksége.

A harmonikus tápanyagellátottság – a kálium jelentőségén túl – tehát fontos szerepet játszik a növények stresszel szembeni ellenállóképességének alakulásában, és nem utolsósorban növeli a termés mennyiségét is. Ezt jól bizonyítják a Borealis L.A.T 2018-2021 között, 4 országban, 21 helyszínen végzett szántóföldi kísérletei is. Az eredmények jól tükrözik az NPK-műtrágyázás kedvező hatását a csak nitrogénnel történő tápanyagellátási gyakorlattal szemben. NPK alaptrágya használata esetén nemcsak a termésmennyiség és ezáltal a bevétel lesz nagyobb, hanem a kálium és foszfor kijuttatásával hozzájárulunk a talaj tápanyagtartalmának, így termékenységének hosszútávú fenntartásához is.

A kukorica kezdeti gyökérfejlődése gyenge, a vetést nem szabad 8-10 °C talajhőmérséklet alatt megkezdeni. A teljes műtrágyaigény kijuttatható akár a magágyelőkészítés előtt, de a foszfort és káliumot mindenképpen a vetés előtt, vagy a vetéssel egy menetben kell kijuttatni. A nitrogénigény kielégítése történhet megosztva is, a második adagot a sorközműveléssel lehet kijuttatni a területre. A foszfor a talajban nem mobilis elem, így közvetlenül a gyökérzónába kell kijuttatni. Ha a foszfor-ellátottság nem elegendő, a növény jellegzetes hiánytüneteket mutat a kezdeti fejlődés során. A vetés előtti NPK komplex műtrágya-kijuttatás megfelelő foszfor koncentrációt biztosít a gyökérzónában.

Kép: foszfor hiánytünet kukoricában, lila levél és szár.
Forrás: IPNI, Fényképezte: M.K Sharma és P. Kuma 

De mégis mennyi tápanyagot juttassak ki?  

Minden növénykultúra fajlagos tápanyagigénye eltérő, ráadásul nincs két egyforma parcella sem. Mivel a kukoricatermesztés is a többéves vetésforgó egyik eleme, így elővetemény hatással is számolnunk kell. Az elvárt hozam, a korábban kijuttatott szerves- vagy műtrágyák, és még sok paraméter befolyásolja az aktuális kultúra műtrágyaigényét.

A Borealis L.A.T mérnökei kifejlesztették a NutriGuide®-ot (melyet ide kattintva regisztrációt követően ingyenesen kipróbálhat), egy digitális tápanyag-utánpótlás tervező webalkalmazást, amely kiszámolja Önnek a kívánt kukorica termésátlaghoz szükséges összes tápanyagot, javaslatot ad a kijuttatás idejére, és a legjobb Borealis L.A.T termékeket ajánlja.

Összefoglalva: Az NPK-alaptrágyázás, és a talaj megfelelő kálium,- és foszfortartalmának fenntartása alapkövetelmény. Főleg a kukorica esetében érdemes jó minőségű NPK-műtrágyákat használni alaptrágyaként, például a COMPLEX 15/15/15 +8SO3+Zn, illetve a COMPLEX 14/10/20 +10SO3 termékeket. A tavaszi átmeneti foszforhiány megelőzésére pedig érdemes foszfortartalmú starterműtrágyát alkalmazni, erre az esetre a COMPLEX 20/20 +7SO3+Zn termékünket javasoljuk. A nitrogén nitrát formában történő kijuttatása hatékonyabb, és környezetvédelmi szempontból is megfontolandó, így NAC 27 N műtrágyánk használatát javasoljuk.

További információ:
www.borealis-lat.com

Tóth Máté (FMC-Agro Hungary Kft.) 

2022-ben a nitrogénalapú és komplex műtrágyák ára és elérhetősége nagyon változékony képet mutatott. A gyártáshoz szükséges alapanyagok vélt vagy valós hiánya és a drasztikus bekerülési költéségek miatt a termésfokozók végfelhasználói ára eddig nem látott szinteket ért el. Többször tapasztalhattunk, hogy időszakosan komolyabb ellátási problémák is voltak a tavalyi év folyamán. A kijutatott műtrágyák hasznosulása is sok esetben sikertelen volt a rendkívüli száraz időjárás miatt. Áruk 2023 márciusában csökkenő tendenciát mutat és az enyhe tél ellenére jóval több csapadékot kaptunk az előző évekhez képest.

A tavaszi kapásnövények elvetése után is szükségünk lesz majd a megfelelő bemosó csapadékra, hogy a műtrágyák felvehető formába kerüljenek. A mikrogranulátum készítmények nagy előnye, hogy jelentősebb bemosó csapadék nélkül is hasznosítani tudja a növény, .köszönhetően annak, hogy a kapillárisokban lévő nedvesség már nagyban segíti a tápelemek felvételét.

A fenti tények tükrében is ajánlott a mikrogranulátum starterműtrágyák használata, melyek kapás kultúrák esetében 10-20 kg/ha dózissal használhatók. Vetéssel egy menetben a biológiai startertrágya a növények fejlődésének legkritikusabb szakaszában, csírázáskor biztosítja a fiatalkori fejlődéshez legszükségesebb feltételeket, optimális talajkörnyezetet és tápelem-ellátottságot, aminek következtében az intenzív fejlődésből eredő kezdeti előny a termés betakarításáig nyomon követhető.

A biológiai startertrágya egyedisége abban rejlik, hogy a kiterjedt makro- és mikroelem tartalmán felül olyan egyéb összetevőket is tartalmaz (zeolit, algakivonat), amelyek a talaj és a növény biológiai életfolyamatait jelentősen serkentik.

 

Radistart® Gold 15 kg/ha hatása árukukoricában. A bal oldali kukoricák jóval fejlettebbek, mint a vele egyidőben, startertrágya nélkül vetett, kezeletlen állomány (jobbra). (Debrecen-Látóképi, 2021.június)

A biológiai hatású startertrágya és talajkondicionáló együttes hatására a könnyen hasznosítható szénhidrátok többszörösére növelik a mikroorganizmusok számát a műtrágyaszemcsék közelében. A mikrobák száma több mint hatvanszorosára is nőhet a kezeletlen talajban mérthez képest. A növény erőteljesebb gyökérzetet fejleszt, így az a talajlakó kártevőknek is jobban ellenáll. Rendszeres használatának köszönhetően a talaj könnyen művelhető, morzsalékos, kiváló vízháztartású, kórokozókban szegény, dinamikus tápanyagforgalmú termesztési környezetet alakít ki.

A Radistart® Gold starterműtrágyával vetett napraforgóállomány (jobbra) jól láthatóan erősebb, egészségesebb még csillagbimbós állapotban is. Látókép, 2021. június.

A Radistart® Gold startertrágya és talajkondicionáló rendszeres használata könnyen művelhető, morzsalékos és jobb vízháztartású talajt eredményez. A készítményben található makro- (nitrogén, foszfor, kálium), mikro- (cink) és mezoelemek (kalcium, magnézium, kén) közül a magnézium és a kálium mennyisége kétszeresére nőtt az elődkészítményhez képest. 16%-ban tartalmaz zeolitot (a jelenleg elérhető készítmények között legmagasabb arányban), mely különleges kőzet nagy felületmegkötő képességgel rendelkezik, így a talaj optimális tápanyag- és vízháztartását segíti elő. A Radistart® Goldban található 2% tengerialga-kivonat is felel a biostimulátor hatásért. Összetevői segítségével biztosítja a betegségek és stressz elleni védelmet, erősíti a sejtfalat, stimulálja a növényi hormonok szintézisét.

Figyelem! A Radistart® Gold startertrágya felhasználása az AÖP programban talajkondicionálóként +1 pontot ér!

A megnövekedett igények és az elhúzódó döntések miatt a készítményre meghirdetett elővásárlási akciót 2023 március 31-ig meghosszabbítjuk. A határidőig megrendelt termékekre 10% kedvezményt adunk a 2023-as szezonbeli listaárhoz képest.

További információ:
www.fmcagro.hu

 

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!