Heti fókusz: Több hullámban csírázó gyomok napraforgóban. Mi a megoldás?

Agro Napló
Szakértők mondják el javaslataikat. A válaszokért kattintson a hozzászóló nevére vagy fényképére!

Több hullámban csírázó gyomok napraforgóban. Mi a megoldás?

A válaszokért kattintson a hozzászóló nevére vagy fényképére!

Dr. Lukács Domonkos
Corteva Agriscience
Bottlik Illés
FMC-Agro Hungary Kft.
Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
   
  Papp Zoltán
Syngenta Kft.
Kertész Péter
UPL Hungary Kft.
 

Dr. Lukács Domonkos (Corteva Agriscience) 

A megoldás egyszerű, de nézzük előbb az okokat.

A gyomnövények elhúzódó csírázásának, illetve a csírázási hullámok létrejöttének okait többnyire a később érkező csapadékban, illetve a mélyebbről csírázó gyomfajok későbbi megjelenésében keressük. A gyomfajok kelését azonban sokféle tényező befolyásolja. Hatással van rá a talaj hőmérséklete, nedvesség tartalma, a nappalok hosszúsága, vagy akár a gyommagvak keményhéjúsága. Ezen tényezők az egyes fajok csírázását más-más mértékben befolyásolják, de sok esetben a csírázás időbeni eltolása a gyomfaj túlélési stratégiájának része is lehet.

A napraforgó gyomösszetétele térségenként nagy változatosságot mutathat. A legfontosabb kétszikű fajok között azonban majdnem mindenhol megtalálhatóak a parlagfű, a libatop- és disznóparéj félék, a selyemmályva, szerbtövis fajok, vagy az évelő mezei acat. Ezen gyomfajok eltérő stratégiákat dolgoztak ki az életben maradásért. A parlagfű magvainak primer dormanciája január elejére megszűnik, a hőmérséklet határozza meg a csírázás megindulását, ami jellemzően március végén kezdődik, és április-május hónapokra éri el a csúcsát. A fehér libatop esetében a hosszú nappalok hatására nagyobb arányban képződnek hosszú nyugalmi időszakkal rendelkező magok, ez biztosítja a faj folyamatos csírázását és fennmaradását. A selyemmályva keményhéjú magvai május hónapban kezdenek csírázni, amit a keményhéjúságot oldani képes csapadék és talajnedvesség befolyásol. A szerbtövis fajok kaszatjában két mag található, amiből az egyik (általában az alsó) jobban csírázik, mint a másik, így biztosítva a csírázás elhúzódását. Emellett a talaj mélyebb, 10-20 cm-es rétegeiből is képes kihajtani és nagy szikleveleivel áthalad a gyomirtószerrel kevert felső talajrétegen. Az alapkezelésre használt gyomirtó szerek még megfelelő mennyiségű bemosó csapadék esetén is csak részleges hatást adnak ellene.

A posztemergens gyomirtások sikerét nagyban meghatározza a területen lévő gyomfajok fenológiai állapota. A legtöbb esetben egyszerre vannak jelen az érzékeny stádiumban lévő, 2-4 leveles, valamint a gyomirtószerekre már kevésbé érzékeny fejlettebb egyedek. Az újabb hullámban érkező gyomnövények ellen pedig a hagyományos állománykezelések egyáltalán nem adnak védelmet.

A MEGOLDÁS: VIBALLA™ – AKKOR, AMIKOR KEL(L)

A Corteva Agriscience™ új készítménye, a mindösszesen 3 g Arylex™ (halauxifen-metil) hatóanyagot tartalmazó Viballa™ forradalmi áttörést hozott a napraforgó gyomirtásában. Kiváló hatékonysággal rendelkezik parlagfű, selyemmályva, fehér libatop, pokolvar libatop és bojtorján szerbtövis ellen. A jól bevált alapkezelések után bármikor kijuttatható, ha a kezelendő területen a kultúrnövények 95%-a elérte a 4 valódi leveles fejlettséget. Az utolsó kezelés fenológiája a napraforgó csillagbimbós állapota, így a Viballa™ a korábbi technológiákhoz képest egy jóval tágabb intervallumban biztosítja a gyomnövények csírázásához igazított gyomirtást.

 

HIBRIDFÜGGETLEN GYOMIRTÁS, RUGALMAS KIJUTTATÁSI IDŐZÍTÉSSEL

A Viballa™ bármely típusú napraforgóban felhasználható. Parlagfű ellen kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik, a gyomnövény akár 30 cm-es nagyságáig kijuttatható, de a gyomosodás okozta termésveszteség csökkentése érdekében nem szabad a kezelést túl későre halasztani. A Viballa™ nedvesítőszert tartalmaz, ezért egyéb hatásfokozó hozzáadása nem javasolt.

TERMÉS-MAXIMALIZÁLÁS VIBALLA™ ALKALMAZÁSÁVAL

A Viballa™ használatával biztonságossá válik a napraforgó termesztése azokon a területeken is, ahol korábban a parlagfű vagy a selyemmályva miatt nem volt érdemes vetni. Erős mezei acat, csattanó maszlag vagy vadkender fertőzés esetén ExpressSun® napraforgó hibridek vetését javasoljuk, ahol a Viballa™ és az Express™ 50 SX® akár együtt, tankkeverékben is kijuttatható. Így ezeken a jó adottságú területeken is gyommentesen tartható a napraforgó és magas terméshozam érhető el.

További információkért és a Corteva Technológiai Bónusz programban való részvétellel kapcsolatban keresse területi képviselőinket!
www.corteva.hu

Bottlik Illés (FMC-Agro Hungary Kft.) 

A napraforgó az egyik legjobban jövedelmező növényünk, biztos piaccal és stabil hazai feldolgozókapacitással rendelkezik. Klimatikus viszonyaink megfelelőek számára, valamint a termesztésnek és nemesítésnek nagy tudástára van.

A sikeres napraforgótermesztésben nagy szerepe van a hosszú évek óta bevált és kiszámítható Express™ gyomirtási technológiának is.

A gyakorlat az elmúlt évek hideg vagy aszályos tavaszain is bebizonyította, hogy az osztott kezelés segítségével a szakaszosan kelő gyomok ellen egy heterogén fejlettségű napraforgótáblán is eredményesen védekezhetünk.

Hogyan?

Az Express™ 50 SX® gyomirtó szer

…segítségével kimagasló hatékonysággal védekezhetünk állományban a legveszélyesebb kétszikű gyomok ellen (pl. mezei acat).

…kíméletes. Nem kell attól tartanunk, hogy a kultúrnövényünket is károsítjuk.

…használatával szinte csak a gyomok fenológiájához kell igazítanunk a kezelést, és ezt osztott formában is megtehetjük.

… használata során nem kell attól tartani, hogy a hatóanyagok nem kellő mértékben bomlanak le a talajban. Nincs utóvetemény korlátozása.

Abban az esetben, ha területünkön nagy mennyiségben van jelen a vadkender vagy extrém parlagfűfertőzés tapasztalható, a továbbfejlesztett összetételű Evorelle® Express™ gyomirtó szer használata javasolt, mely még hatékonyabb a nehezen irtható kétszikűek ellen (a vadkender mindkét ivarú egyedét elpusztítja) és magában hordozza az osztott kezelés rugalmasságában rejlő előnyöket is.

A készítmény biztonságos felhasználása érdekében használata előtt a termelőnek szükséges egyeztetnie az elvetett napraforgóhibridről az FMC helyi területi szakmérnökével!

Vadkenderrel erősen fertőzött területen az Evorelle® Express™ gyomirtó szer használata javasolt, erre alkalmas napraforgóhibridekben (Tápiószentmárton, 2022.)

Úgy teljes a képlet, ha a gyomirtó szerek mellett elérhetőek azok a napraforgóhibridek, melyek megfelelő toleranciával rendelkeznek a fenti gyomirtó szerek hatóanyagaival szemben. Mára 11 nemesítőház 37 hibridje áll rendelkezésünkre a választáshoz, melyeket összefoglaló táblázatunkban tanulmányozhatnak az FMC új weboldalán.

Ha az idén Ön ezek közül a hibridek közül választott napraforgót, akkor érdemes felkészülni az állománygyomirtásra, korlátok nélkül, rugalmasan.

További információ:
www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

Ahogy a legtöbb kultúrában, úgy a napraforgó esetén is igaz, hogy a megváltozott agrotechnika és a kiszámíthatatlan időjárás nagyon megnehezíti a gyomirtást. Az átalakult gyomflóra, a magról kelő és évelő egyszikű gyomnövények térhódítása, valamint a hektikus időjárás miatt elhúzódó gyomkelések, a nehezen tervezhető mezőgazdasági munkák miatt az egymenetes gyomirtások sikere évről évre megkérdőjeleződik. Sok esetben felülkezelésre van szükség, kiváltképpen, ha évelő egyszikű gyomnövény van a területen. Ilyenkor elkerülhetetlen a szelektív egyszikűirtók használata, aminek során a hőmérséklet és a gyomok fejlettségén túl a fitotoxicitás elkerülése érdekében figyelembe kell venni a napraforgó fenológiai állapotát is.

A napraforgó igen érzékeny a korai elgyomosodásra egészen addig, amíg el nem éri a 35-40 cm-es magasságot. Gyomirtása elsősorban a tavasszal csírázó, nyárutón virágzó, egyéves (T4) gyomokra irányul. A magról kelő fűfélék közül a legnagyobb gondot a kakaslábfű, a muharfajok és a vadköles okozzák. Az évelő egyszikűek közül a fenyércirok magról kelő és rizómás alakját kell feltétlenül megemlíteni.

Gramin

A magról kelő fűfélék és az évelő egyszikűek (pl. fenyércirok, tarackbúza) ellen alkalmazhatók napraforgóban a szuperszelektív készítmények. Az 50 g/l quizalofop-P-etil hatóanyagot tartalmazó Gramin adagja magról kelő fűfélék ellen 0,7–1,0 l/ha, a fenyércirok magról kelő alakja ellen 0,8 l/ha, míg a rizómás fenyércirok ellen 1,0–1,2 l/ha, tarackbúza ellen pedig 2,0–2,5 l/ha. Hatlevelesnél fejlettebb napraforgóban már nem javasolt a használata. A készítményt lehetőleg önmagában juttassuk ki. Ne keverjünk a permetléhez hatásfokozó adalékanyagot, ammónium-szulfát hatóanyagú terméket, gyomirtó, gombaölő vagy rovarölő szert, illetve lombtrágyát. Napraforgóban legfeljebb 1,5 l/ha dózis alkalmazását javasoljuk.

A megfelelő gyomirtó hatás érdekében a permetezést a gyomnövények kelése után, azok intenzív növekedésének kezdetén kell elvégezni, +10 oC hőmérséklet felett. Az egyszikű gyomok felálló, vékony, fonalas levélkéin csak a finom porlasztású, apró cseppek képesek megtapadni, ezért itt a permetcseppek mérete 100–200 mikron lehet, 40–70 csepp/cm2 fedettséggel.

Hagyományos lapos sugarú fúvókát használjunk, a kijuttatást pedig minél kisebb haladási sebességgel végezzük, hogy az elsodródás csökkenthető legyen. Szeles időben vagy 6 km/óra feletti haladási sebességnél anti-drift (elsodródáscsökkentett, perdítőbetétes kivitel) vagy kompakt légbeszívásos fúvóka használata javasolt, 5 bar nyomás felett üzemeltetve.

Fusilade Forte

Gyorsan felszívódó, szuperszelektív gyomirtó szer, kiváló esőállósággal. A 150 g/l fluazifop-P-butil hatóanyagot tartalmazó Fusilade Forte dózisa napraforgóban magról kelő egyszikűek, fenyércirok és tarackbúza ellen 0,8–2,5 l/ha. Nagy előnye, hogy szelektivitása miatt csillagbimbós állapotig használható. A megfelelő gyomirtó hatás érdekében a permetezést a gyomnövények kelése után, azok intenzív növekedésének kezdetén kell elvégezni, 250–300 l/ha permetlémennyiséggel. Az egyszikű gyomok felálló, vékony, fonalas levélkéin csak a finom porlasztású, apró cseppek képesek megtapadni, ezért itt a permetcseppek MVD-je 100–200 mikron lehet, 40–70 csepp/cm2 fedettséggel. A Fusilade Fortét a vegetáció során maximum egyszer lehet alkalmazni és legfeljebb a napraforgó virágzásáig.

A permetezést hagyományos lapos sugarú fúvókával, minél kisebb haladási sebességgel végezzük, hogy az elsodródás csökkenthető legyen. Szeles időben vagy 6 km/óra feletti haladási sebességnél anti-drift (elsodródáscsökkentett, perdítőbetétes kivitel) vagy kompakt légbeszívásos fúvókát javaslunk, 5 bar nyomás felett üzemeltetve

További információ:
www.nufarm.hu

Papp Zoltán (Syngenta Kft.)

A napraforgó sikeres termesztéstechnológiáját meghatározza a gyomosodás, az ellen való védelem sikeressége. A vetéstől számított 1,5-2 hónapig a napraforgó nem rendelkezik gyomelnyomó képességgel. Ebben az időszakban a csírázó gyomok hőigénye eltérő (parlagfű, vadkender, keserűfű-, libatop- és szerbtövis fajok hidegtűrőbbek, míg a muhar és köles fajok, selyemmályva, csattanó maszlag, stb. melegebb igényesek, később kelnek), illetve kedvezőtlen körülmények között (hideg talaj, szárazság és nedvesebb időszak váltakozása) több hullámban képesek kelni.

A hidegtűrő vadkender, libatop fajok és a parlagfű már tömegesen csirázik április 20-án

Ha a napraforgó gyomirtását csak és kizárólag posztemergens gyomirtásra hagynánk, akkor azzal kellene szembesülni, hogy eltérő fejlettségű gyomok ellen kell irányítani a felülkezeléseket, ami azt eredményezi, hogy nem lehet optimálisan időzíteni a permetezéseket. Egyszerre van jelen szik-2, vagy 6-8 leveles gyomok.

Mit lehet tenni?

Ahhoz, hogy elkerüljük ezt a problémát, szükséges a vetés utáni alapkezelések alkalmazása. Használatukkal kedvező időjárás esetén (kezelést követően 10-20 mm csapadék, ami nedves talajra hullik és kellően meleg van) a készítmények csírázásgátló hatóanyagai megakadályozzák azon gyomok kelését a kezelést követő 4-6 hétben, amelyek a spektrumában vannak. Nem csak az első hullámot, hanem a következő gyomkelési időszakokat is sikeresen le lehet fedni. Ami gyom mégis előjön, az nehezen fejlődik, egyöntetű fejlettségű marad, így a posztemergens kezeléseket könnyebb optimálisan időzíteni.

Ha nem hullik elegendő vagy egyáltalán nincs eső a kezelést követő 2-3 hétben, akkor is van a preemergens kezeléseknek egy olyan hatása, amely összeharmonizálja a gyomkeléseket, így a felülkezeléseket könnyebb elvégezni.

A Syngenta ajánlatában 3 készítményt lehet használni a napraforgó alapkezelésben. A Dual Gold 960 EC S-metolaklór hatóanyag tartalmú. Az egyik legszelektívebb készítmény, elsősorban a magról kelő egyszikű gyomok (kakasláfű, muhar- és köles fajok, magról kelő fenyércirok) és néhány kétszikű gyomfaj (libatop-, disznóparéj fajok) ellen hatékony.  Jóval szélesebb hatásspektrummal bír a Gardoprim Plus Gold, amely az S-metolakór mellett terbutilazint tartalmaz. Ez a hatóanyag a fenti gyomok mellett alkalmas a parlagfű, csattanó maszlag, vadkender, fekete csucsor, varjúmák ellen is.

Ahol nem lehet használni az előbbi készítményt, ott 2023-tól javasoljuk a Boxer alkalmazását. A proszulfokarb hatóanyag hatékony a magról kelő egyszikű gyomok és a libatop-, laboda- és a disznóparéj fajok ellen. Terbutilazin-mentes készítmény és kiválóan alkalmas azokon a területeken, ahol ALS rezisztens gyomok biotipusai (pl. karcsú disznóparéj) találhatóak meg.  

A napraforgó sikeres gyomirtásának elengedhetetlen eleme az alapgyomirtás. Szerencsés esetben nincs szükség felülkezelésre sem, de erős gyomosodás és nehezen irtható gyomok esetében a felülkezelés könnyebben időzíthető, így két kezeléssel hatékony, a tenyészidőszak végéig tiszta állományokkal lehet szembesülni!

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!
www.syngenta.hu

Kertész Péter (UPL Hungary Kft.) 

Jelen pillanatban a négy nagy termesztett kultúrából az őszi búzának és a napraforgónak jelentősen nőtt a vetésterülete az őszi káposztarepcével és a kukoricával szemben. Mindent meg kell tennünk, hogy termesztett növényeink konkurencia nélkül jussanak tápanyaghoz és a vízhez. Amin nem szabad spórolni az a gyomszabályozás.  A napraforgó gyomirtásában gyakori fejtörést okoznak a nehezen irtható egyszikű gyomnövények. Az Észak-keleti régióban a csillagpázsit, a közönséges tarackbúza és a nád tartozik ide.

A csillagpázsit lágy szárú, évelő, horizontális gyöktörzsű növény. 30, néha 90 cm magasra nő meg, szára enyhén ellapuló. A taposást igen jól tűri. Mélyre nyúló gyökérrendszere van, ami aszályos területeken akár 2 méter mélyre lenyúlhat. A talaj felszínén kúszva, minden szárcsomónál gyökeret ereszt, így sűrű gyepet képes alkotni. Vegetatív úton, föld alatt kúszó, erőteljes tarackokkal is szaporodik, több méter átmérőjű klónokat hozva létre. Virágzata ujjas kalász. Magja 2 évig csírázóképes, 20°C felett csírázik; a növény 15°C fölött növekedik, a 24-37°C közötti hőmérsékleti tartomány optimális neki, mezőgazdasági területen bárhol megtalálható.

A tarackbúza évelő szálfű, töve messze kúszó tarackokkal terjed. Magas növésű, részben nem virágzó hajtásaival nagy csoportokat képez. Egy-egy tőnek 10-200 hajtása van. Magyarországon felhagyott kultúrák, erdőterületek és szántók gyomtársulásainak tömegesen előforduló, társulásalkotó gyomnövénye.Gyakori és igen nagy kárt okozó gyomnövény.

A nád évelő fűféle, messze kúszó gyöktörzzsel és hosszú, föld feletti indákkal. Szára mereven felálló, 1-4 méter magas és alján 2 centiméter vastag. Levelei szürkészöldek, laposak, szélük metszően éles, 15-30 centiméter hosszúak és 1-3 centiméter szélesek. Bugavirágzata feltűnően terebélyes. Nedves, sőt száraz szántókon is megjelenik.

Napraforgóban a fent említett speciális, nehezen irtható gyomnövények ellen posztemergensen használható szuperszelektív egyszikűirtó készítményekkel lehet sikeresen védekezni. A preemergens készítmények használata nem indokolt , mivel ezek rizómás növények. A UPL-nek két szuperszelektív egyszikűirtója is van a Pantera 40 EC és a Targa Super.

 

1. kép: Csillagpázsit – Pantera 40 EC 2 l/ha kezelés után 14 nappal (Felsővadász)

A Pantera 40 EC hatóanyaga a quizalofop-P-tefuril, a Targa Supernek a quizalofop-P-etil. Hatásukat a növényi sejtek zsírsav bioszintézis gátlásával fejtik ki. Mindkét hatóanyag valamennyi kétszikű növényre szuperszelektív, a hatóanyagot ugyanis fejlődési stádiumtól függetlenül lebontják. A hatóanyagok a zöld növényi részeken egy óra alatt felszívódnak. Felszívódás után az egyszikű gyomnövények növekedése leáll. Egy hét elteltével a gyomok levelén nekrózisok jelennek meg, a tenyészőcsúcs befűződik. Ezt a tünetet lehet ellenőrizni úgy, hogy az egyszikű gyomnak a felső nódusz feletti részét enyhén meghúzva kiszakad a növényből és az elválás helyén barnás elszíneződés látható. A teljes elhaláshoz három hét szükséges, amire a készítmény elpusztítja az egyszikű gyomok föld feletti és földalatti részét. A hatóanyagok ellen rezisztencia nem alakult ki.

Napraforgóban a kezelést az egyszikűek megjelenésénél kell elvégezni, amikor már a gyomnövények mind előjöttek. Lehetőleg ne használjuk akkor, ha a napraforgón a csapó eső hatására felverődött alapgyomirtó hatóanyagtól a növényen fitotoxikus tünetek vannak. Napraforgóban a kezelést 4-6 leveles állapotban kell elvégezni, célszerű addig amíg a készítményt rá tudjuk juttatni az egyszikű gyomnövény levelére. Megkésett kezelésnél a napraforgó levele felfogja a permetlevet, úgynevezett “esernyő hatás” lép fel. Nehezen irtható évelő egyszikűek ellen vagy aszályos időben, amikor a gyomnövények levelén a viaszréteg megvastagszik, célszerű a hatást Silwet Star felületifeszültség csökkentő adalékkal fokozni. A permetezést 25 °C alatt, finom cseppek formájában 4 bar nyomással végezzük.

Csillagpázsit és tarck búza ellen a Pantera 40 EC vagy a Targa Super 2-2,5 l/ha dózisa 0,1 l/ha Silwet Starral kombinálva 300 l/ha-os lémennyiséggel kijuttatva kiváló eredményt biztosít. A csillagpázsitnál az időzítésre kell odafigyelni, mert melegigényes gyomnövény, így elég későn jön elő. A nád már keményebb dió, itt már nem elegendő az egyszeri kezelés 2+2 l/ha-os dózissal kell használnunk a szelektív egyszikűirtókat, itt szigorúan 0,1 l/ha Silwet Star hozzáadásával. A két kezelés között 10-12 napot hagyjunk ki. Clearfield vagy SU rezisztens napraforgóknál a nagyobb dózisú egyszikűirtó miatt egy hetet hagyjunk ki az imazamox vagy tribenuron-metil kezelés között.

 

2. kép: Csillagpázsit – Pantera 40 EC 2l/ha kezelés után 30 nappal (Felsővadász)

Amennyiben tudjuk, hogy a területünkön csillagpázsit vagy tarack búza van, akkor a napraforgó vetése előtti évben célszerű elvégezni egy nagy adagú glifozát kezelést. A UPL esetében Kapazin 4-6 l/ha-os dózisával és Silwet Star 0,1 l/ha hozzáadásával. Ha jó eredményt szeretnénk elérni, akkor ősszel (szeptember, október) végezzük el ezt a kezelést. A következő évben tömegével már biztos nem jönnek elő ezek a gyomok, így könnyen bírunk a napraforgó kultúrában a csillagpázsittal és a tarack búzával a Pantera 40 EC és Targa Super fentebb említett technológiájával. Nád esetében, ha tökéletes megoldást szeretnénk, akkor tarlókezelésben kétszer 5-6 l/ha-os Kapazinos permetezésre van szükségünk. Az első kezelést augusztus végén szeptember elején végezzük el, a másodikat pedig rá egy hónapra szeptember végén, október elején. És itt jön a lényeg, a második kezelésnél az 5-6 l/ha Kapazin mellé tegyünk 2 l/ha Pantera 40 EC-t és az elmaradhatatlan Silwet Start. Ezzel a technológiával biztos eredményt kapunk nád ellen is.

3. kép: Közönséges nád és főleg Széleslevelű gyékény gyökérmaradványai között kelő napraforgó (Múcsony 2022.05.20)

Remélem, hogy ezekkel az apró fogásokkal jó tippeket tudtam adni a nehezen irtható speciális egyszikűek ellen. Sikeres növénytermesztést és gazdasági évet kívánok minden gazdálkodónak a UPL Hungary Kft. csapata nevében.

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!