MENÜ

Hó végéig utalják a kárenyhítő juttatásokat

2019.03.26.

A Magyar Államkincstár megkezdte a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében jóváhagyott kárenyhítő juttatások kifizetését. Visszaosztásra nem volt szükség a 2018-as igénylések kapcsán.

 

A Magyar Államkincstár (Kincstár) a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében a 13. hét elején megkezdte a kárenyhítő juttatások folyósítását. Néhány napon belül valamennyi olyan gazdálkodó bankszámlájára megérkezik a kárenyhítő juttatás, aki megalapozott kérelmet nyújtott be - adta hírül a kifizető ügynökség.

A kincstár által elkészített kifizetési terv jóváhagyását követően az Agrárminisztérium soron kívül intézkedett a szükséges forrás rendelkezésre bocsátásáról, ezáltal a kárenyhítő juttatások kifizetésére a vonatkozó jogszabályokban megállapított határidőben, március 31-éig sor kerül.

A kárenyhítő juttatásra vonatkozó jogosultság, továbbá a kárenyhítő juttatás összegének megállapítása során a Kincstár a 2017. november 1. napjától 2018. október 31. napjáig tartó kárenyhítési időszakban bekövetkezett, és a termőterület fekvése szerinti Kormányhivatalok által igazolt káreseményeket vette alapul, figyelembe véve a kárenyhítési hozzájárulás befizetésének teljesítését, továbbá a teljes értékű kárenyhítő juttatás feltételét jelentő piaci biztosítás meglétét.

A rendelkezésre álló keret nagysága idén is lehetővé tette, hogy a fentiek alapján meghatározott jogos igényeket a kincstár visszaosztás nélkül teljesíteni tudja. Idén összesen 4 078 gazdálkodó számára több mint 7,6 milliárd forintot fizetnek ki.

 A mezőgazdasági kockázatkezelő rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetők a Kincstár honlapján.