Hogyan óvjuk a szőlőt a klímaváltozás hatásaitól?

Agro Napló
„A szőlő öntözésének és öntözésvezérlésének lehetőségei” címmel tartottak bemutatónapot a Mikóczy Szőlőbirtok tatai ültetvényében a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet társszervezésében.
Fotó: KITE Zrt.

A bemutatónap szervezői a Mikóczy Szőlőbirtok, a KITE, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet, valamint a Netafim és a T-Markt Kereskedőház Kft. voltak.

A korábban elnyert Transfarm4.0 Interreg program eredményeinek bemutatását is szolgáló szakmai napon a program támogatásával kiépített szenzorhálózatot, melynek segítségével az öntözés állományklímára és a szőlő növényélettani folyamataira gyakorolt hatását vizsgálják a Szőlőbirtok öntözött és kontrol parcelláiban dr. Bodor-Pesti Péter a Szőlészeti ás Borászati Intézet Szőlészeti Tanszékének docense mutatta be. Dr. Váradi Gyula a kutatás külső szakértője a kapott adatok öntözésvezérlésben való felhasználásáról tartott előadást. A drónok a precíziós szőlőtermesztésben is egyre nagyobb szerepet töltenek be, ezért a KITE munkatársai mind a távérzékelésben, mind a permetezésben alkalmazható dróntípust bemutattak – értesült a MATE közleményéből az Agro Napló.

A szabadföldi bemutatók után a résztvevők előadásokon ismerhették meg a szőlő öntözésében alkalmazható legújabb módszereket. Dr. Mikóczy Nárcisz előadásában a Szőlőbirtokon kiépített öntözőrendszer kialakítását és technikai részleteit mutatta be. Ezt követően a Netafin munkatársai ismertették a szőlőültetvényekben megvalósítható csepegtető öntözési módokat és a tápoldatozás vezérlését. Hadászi László innovációs főigazgató mutatta be a KITE szőlőöntözésében, tápoldatozásában és növényvédelemben tervezett fejlesztési irányait. Ezt követően Dr. Szabó Emese, a KITE fejlesztési osztályvezetője klímamodellek alapján ismertette a szőlőtermesztést érintő jövőbeni kihívásokat és az öntözés szükségességét, valamint annak hatásait. Lizák Gábor, kertészeti gépértékesítési menedzser a Pellenc szüretelőkombájn precíziós szőlőtermesztés segítő fejlesztéseit mutatta be. A program zárásaként Dr. Tóth Csaba (T-Markt Kereskedőház Kft., SmartGreen) tartott bemutatót a szőlő öntözésvezérlésében alkalmazható szenzorokról.

A program lehetőséget biztosított, hogy a termelők, szolgáltatók és kutatók közösek találjanak megoldást a klímaváltozás szőlőtermesztést érintő kihívásaira. A bemutatón résztvevő csaknem 90 fő megismerhette a szőlőtermesztésben alkalmazható öntözőrendszerek kiépítésnek technikai feltételeit, költségeit, megtérülési idejét és az öntözés hatásának tudományos hátterét. 

MATE Szőlészeti és Borászati Intézet szoros együttműködésben a Mikóczy Szőlőbirtokkal a jövőben is folytatja a kutatást a szőlőültetvények öntözésének témájában.

(Forrás: MATE)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!