Holnaptól bővül az adatszolgáltatási kötelezettség a tejszektorban

Agro Napló
Tejpiaci jelentéstételi kötelezettség kiterjesztéséről határozott az agrártárca. Így a tejpiaci hatósági ellenőrzésekhez havonta frissülő és teljes körű, a Tej Terméktanács és partnerszervezetei által kezelt adatbázis biztosít majd háttéradatokat – írja a nak.hu.

A kihirdetését követő ötödik napon, azaz 2017. március 7-én lép hatályba a földművelésügyi miniszter 8/2017. (III. 2.) FM rendelete, amely a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál működő piaci jelentéstételi kötelezettségről kiterjesztéséről szól. Ennek eredményeképpen valamennyi, Magyarország területén működő tejfeldolgozó, nyerstej-kivitellel foglalkozó tejtermelő, tejtermék-nagykereskedő, valamint tej-kiskereskedő jogszabályban előírt módon köteles rendszeres piaci jelentést adni a rendelet mellékletében meghatározott adattartalommal.

A Tej Terméktanács üdvözli az uniós és a hazai jogszabályokkal harmonizáló döntést. A tanács szerint ugyanis a szervezet alapvető feladatai közé tartozik a termelés és a piac átláthatóságának biztosítása, a kiegyensúlyozott piaci környezet kialakítása és fenntartása, amelyhez nélkülözhetetlen, hogy a tejágazat piaci szereplői rendelkezzenek azokkal az ismeretekkel (különösen információkkal, adatokkal és előrejelzésekkel), amelyek szükségesek a gazdasági tevékenység tervezhetőbbé tételéhez, valamint az eredményes működéshez.

A Tej Terméktanács statisztikai rendszerének kiterjesztése olyan teljes körű adatbázis létrehozását és üzemeltetését biztosítja, amely a tejpiaci egyensúly fenntartásában, az ágazati stratégiák megalapozásához és az ágazat szabályozásakor is létfontosságú szereppel bír majd. A tejpiaci hatósági ellenőrzésekhez havonta frissülő és teljes körű adatbázis biztosít majd háttéradatokat. Az adatszolgáltatási rendszert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésben üzemelteti majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!