Ismét a szokott tavaszi időpontban a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár

Agro Napló
Az idén is megrendezik a szervezők immár a hagyományos május eleji időpontban az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítást és Vásárt Hódmezővásárhelyen a Hód-Mezőgazda Zrt. Aranyág kert 71. szám alatti Kiállítási Centrumában – jelentette be Antal Gábor, a részvénytársaság vezérigazgatója a napokban a „Termékdíj a Magyar Állattenyésztésért 2022” és a „Termékdíj a Magyar Növénytermesztésért 2022” pályázatok ünnepélyes eredményhirdetésén.

Az eseményre május 5–7. között huszonkilencedik alkalommal kerül sor a dél-alföldi városban a korábbi időszakhoz hasonlóan, ugyanis az elmúlt két évben a koronavírus-járvány ezt nem tette lehetővé. A rendezvényt, ami az évek folyamán a magyar mezőgazdaság egyik legjelentősebb szakmai találkozójává vált, a Hód-Mezőgazda Zrt. kezdettől fogva a Magyar Állattenyésztők Szövetségének és tagszervezeteinek segítségével szervezi meg. Ennek eredményeként a szakkiállítás és vásár az ország legjelentősebb állatmustrájává vált, ugyanis a részvénytársaság teremtette meg Magyarországon az újkori állatkiállítások kultúráját, és vezette be például az állatbírálatokat a legfejlettebb állattenyésztő országok mintái alapján.

A kiállításon az állattenyésztés nyolc ágazata mutatkozik be a szakembereknek és az érdeklő nagyközönségnek, így az esemény látogatói megismerkedhetnek a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, a kecske-, a baromfi- és díszbaromfi-, valamint a nyúltenyésztők munkájával, továbbá a halászat és a vadászat tevékenységével, és az állattenyésztéshez kapcsolódó növénytermesztés szakiparának legjelesebb képviselőivel.

A vezérigazgató kitért rá: az esemény 2020-ban elmaradt, míg a tavalyit ősszel rendezték meg, ami rendkívül sikeres lett. Ez azt is mutatta, hogy az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításra és Vásárra nagy a szakmai és az érdeklődő közönségigény is. Az idei kiállításra a szervezők több mint 400 kiállítót várnak, és a bemutatkozni szándékozók fele-fele arányban képviselik az állattenyésztőket és az ipari kiállítókat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kiállítók száma a korábbi tapasztalatok alapján még a megnyitóig várhatóan nőni fog.

Felhívta a figyelmet: a kiállítások rendezésénél a szervezők legfontosabb szempontja a szakmaiság, ezért ez határozza meg a kiállítás programját is.

A kiállítás tematikája szinte kezdettől fogva változatlan, így az előző évi program alapul vehető, a nagy érdeklődésre számot tartókra idén is sor kerül. De most is lesz meglepetéselem – mondta Antal Gábor, de részletekbe nem bocsátkozott. Kitért ugyanakkor arra, hogy az idén kiemelten foglalkoznak az unió közös agrárpolitikája (KAP) és az állattenyésztés kapcsolatával.

Kredit értékű szakmai konferencia – középpontban az állattenyésztéssel

Antal Gábor bejelentette, hogy a kiállítás ideje alatt, május 5-én kreditértékű szakmai konferenciát szerveznek, a KAP és az állattenyésztés szabályozási kérdéseiről. A konferencia és a kerekasztal-beszélgetés moderátora Dr. Wagenhoffer Zsombor a MÁSZ ügyvezetője lesz.

Témák és előadók:

  • A KAP és az állattenyésztés
    Előadó: Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára
  • A magyar agrár- és élelmiszer-termelés kilátásai, kihívásai
    Előadó: Dr. Kapronczai István agrárszakértő
  • Oktatás- és kutatásfejlesztés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen a hazai agrárgazdaság fejlesztésével összhangban
    Előadó: Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora

Az előadásokat követően gyors kérdések és válaszok

Időpont: 2022. május 5-én, csütörtökön délelőtt 11 órától
Helyszín: Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Hódmezővásárhely, Aranyág kert 71. Kiállítás terület, Konferencia Pavilon, D szektor, a Központi Irodaház mellett

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által a 2022. évi képzési kötelezettség keretében a szaktanácsadók számára választható kredit értékű akkreditált konferencia!

Regisztráció a helyszínen!

Eredményhirdetés

Antal Gábor beszélt arról is, hogy a rendezvényhez kapcsolódó termékdíj-pályázatot két szekcióra bontották az állattenyésztési és a növénytermesztési szekcióra. Elmondta: a két zsűri elnöke Dr. Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója, illetve Prof. Dr. Gyuricza Csaba professzor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora volt. A pályázatokról olyan elismert szakemberek mondtak véleményt a zsűri tagjaiként, akik a szakmaiság legfelső fokát képviselték, mind a gyakorlat, mind pedig a tudomány oldaláról – tájékoztatott a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója.

A díjazottakkal és a nyertes termékek bemutatásával korábban részletesen foglalkoztunk. Cikkünk elolvasható ide, vagy az alábbi képre kattintva!

Fotók: Tésik Attila

www.allattenyesztesinapok.hu

www.facebook.com/allattenyesztesinapok

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Adómentesség a méhészeknek

Adómentesség a méhészeknek

A méhészek támogatását a klímavédelmi intézkedések fontos alappillérének nevezte Nagy István agrárminiszter, egyúttal bejelentette, hogy a méhészeti t...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!