Itt az ideje a tavaszi lemosó permetezésnek

Agro Napló
A gyümölcsféléken és a szőlőn előforduló károsítók jelentős része a növények fás részein telel át. Az ellenük való védekezés egyik lehetősége a nyugalmi időszakban elvégzett, úgynevezett lemosó permetezés – hívja fel az érintettek figyelmét honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A rendkívül enyhe téli időjárás miatt a tavaszi lemosó permetezésnek és a metszésnek kiemelten fontos szerepe van idén, ezért ezeket a munkálatokat jobb minél előbb elvégezni – állítja a hatósági összegzés.

A kezelés a nevét onnan kapta – idézik fel –, hogy a növényvédő szereket a szokásosnál  nagyobb permetlé mennyiséggel hektáronként 1000-1500 literrel javasolt a növényekre kijuttatni, ezzel biztosítva a fás részek – törzs, vázágak, gallyak – megfelelő fedettségét.

A lemosó permetezést az év két időszakában lehet elvégezni. Ősszel 60-80 százalékos lombhullásban, illetve tél végén, kora tavasszal a rügypattanás előtt. Az őszi kezelés különösen a betegségek (például: az őszibarack tafrinás levélfodrosodása, körte ventúriás varasodása) elleni védelem tekintetében hatásosabb, a kártevők ellen (mint például a pajzstetvek, levéltetvek és az atkák áttelelő alakjai) viszont a tél végi, kora tavaszi védekezések adnak jobb eredményt.

Mindkét károsító csoport esetében hangsúlyozni kell – emeli ki a Nébih összefoglalója –, hogy a teljes nyugalomban lévő alakok elleni védekezés alig hatásos. A kezelés akkor hatékony, ha a károsítók életfolyamatai még nem álltak le (őszi kezelés), vagy amikor már elindultak (tél végi, tavaszi kezelés).

A betegségek elleni lemosó permetezésre engedélyezett réztartalmú készítmények egyaránt hatnak a baktériumos és gombás betegségek ellen. Lemosásra felhasználható még néhány kéntartalmú készítmény is. Azok a szerek azonban, amelyek nem tartalmaznak rezet, nem hatásosak a baktériumokkal szemben – mutatnak rá a szakemberek.

A kártevők ellen többféle olajtartalmú készítmény használható a nyugalmi időszakban. Ez utóbbi károsító csoportnál tanácsos a kezelés szükségességéről előzetes állományvizsgálat alapján meggyőződni. A kártevők áttelelő alakjainak jelenléte már egy kézi nagyító segítségével is könnyen ellenőrizhető, és csak azokat a fákat javasolt permetezni, amelyeken előfordulnak ezek az alakok.

Lényeges, hogy a lemosó permetezést mindig fagymentes időben kell elvégezni. A választott készítményt pedig önállóan kell kijuttatni, nem szabad keverni egyéb növényvédő szerekkel.

A lemosó permetezés előtt célszerű a megbetegedett vagy egyéb módon károsodott növényrészeket eltávolítani. A tél végi, kora tavaszi kezelést mindig a metszést követően javasolt elvégezni.

A lemosó permetezés hatékony védelmet nyújthat a növények számára, ugyanakkor alkalmazása sajnos gyérítheti a fás részeken telelő hasznos élőszervezeteket is – tartalmazza a Nébih álhal közre adott figyelemfelhívás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!