Itt vannak a részletek a jogosult erdészeti szakszemélyzet kötelező kiegészítő képzéséről

Agro Napló
A Nemzeti Földügyi Központ 2022 őszén, három egymást követő időszakban, kötelező kiegészítő képzést szervez a jogosult erdészeti szakszemélyzet (JESZ) számára.

A 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet írja elő a JESZ kiemelt besorolásának meghosszabbítási feltételéül a kötelező kiegészítő képzéseken való részvételt. A most meghirdetett kötelező kiegészítő képzésen az aktuális jogosultsági időszaktól függetlenül – néhány, a felhívásban felsorolt kivétellel – gyakorlatilag minden JESZ-nek kötelező részt vennie – értesült a közleményből az Agro Napló.

A képzésről, s annak részleteiről az NFK korábban tett közzé felhívást.

Az első időszak (2022. szeptember 1. – 2022. szeptember 16.) sikeres elindulásáról adott tájékoztatást az NFK Erdészeti Főosztálya:

Elindult a jogosult erdészeti szakszemélyzet 2022. évi kötelező kiegészítő képzése

A Nemzeti Földügyi Központ (NFK) Erdészeti Főosztálya szervezésében 2022. szeptember 1-én mintegy 390 fő részvételével sikeresen elindult a jogosult erdészeti szakszemélyzet 2022. évi kötelező kiegészítő képzésének I. időszaka. A képzés online formában, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) távoktatási felületén zajlik.

A hónapokig tartó gondos előkészítő munkák a Nébih-hel történő szoros együttműködés keretében valósultak meg.

A meghirdetett kötelező kiegészítő képzésen minden jogosult erdészeti szakszemélynek részt kell vennie, a képzés nem teljesítése esetén a jogosultsági időszak annak lejártakor nem hosszabbítható meg, az érintett szakszemély jogosult erdészeti szakszemélyzeti kiemelt besorolása törlésre kerül.

Ez alól kivételt képez:

  • ha a képzés teljes ideje alatt, 2022. szeptember 1. – 2022. december 1. közötti időszakban szünetelteti tevékenységét (ennek kezdeményezése már nem lehetséges!),
  • ha a jogosulti alapképzést 2020. július 1. után teljesítette.

A jogosult erdészeti szakszemélyzet a képzésre egyénileg vagy csoportosan jelentkezhet. A II. és a III. időszakra a jelentkezési lehetőség még nyitva áll. Az egyedi jelentkezéshez szükséges Jelentkezési Űrlap, a csoportos jelentkezéshez használatos táblázat az NFK honlapján elérhető el.

A jelentkezéshez kapcsolódó eddigi tapasztalatok alapján kérjük, hogy a kapcsolattartásra szolgáló egyedi e-mail címet körültekintően és pontosan adják meg, családon vagy munkahelyen belül ez az e-mail cím mindenkinél más-más legyen. Kérünk nagyobb figyelmet fordítani a képzés díjáról kiállított számla fizetési határidőn belüli befizetését, ezzel könnyítve és csökkentve az NFK munkáját.

A kötelező kiegészítő képzés célja alapján lehetőséget adtunk arra, hogy aki a jogosulti alapképzést 2020. július 1. után teljesítette, annak nem kötelező ezt a 2022. évi kötelező kiegészítő képzést elvégeznie. Annak ellenére, hogy ez az információ a honlapunkon és korábbi tájékoztatóinkban több helyen is megjelenik, sok frissen alapvizsgázott jogosult erdészeti szakszemély jelentkezik a képzésre, amely jelentkezést az erre vonatkozó egyeztetés során általában visszavonnak.

Felhívjuk a képzésen részvevő jogosult erdészeti szakszemélyzet figyelmét, hogy a vizsgateszt eredményes kitöltése érdekében a témakörönkénti online tananyagok és az azok megértését, részletezését szolgáló kiegészítő jegyzetek áttanulmányozására kellő időt fordítsanak.

A vizsga során a három, nyomtatványkitöltés ismeretét számonkérő feladat során több kérdésre kell választ adni. Azok helyes megválaszolására több időre van szükség, mint az egyszerű felelet-választós tesztkérdések esetén. Kérjük, hogy ennek figyelembevételével osszák be idejüket a 90 perces vizsgaidőtartam alatt.

Nemzeti Földügyi Központ

Erdészeti Főosztály

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!