Izotópos eredetvizsgálattal buktatnák le az átcsomagolókat

Agro Napló
Kilencven százalékban magyar eper van a piacokon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint. Új csodafegyverrel ellenőriznék a termékek eredetét a szakembereik – írta az infostart.hu.

Mint az InfoRádió értesült róla, videók érkeztek a FruitVeB volt alelnökéhez, Csizmadia Györgyhöz, amint az import (görög, spanyol) gyümölcsöt - most epret, de máskor görögdinnyét és fehér paprikát - a Nagybani piacon szinte a vásárlók szeme láttára csomagolnak át és árulnak tovább magyarként, sokkal drágábban.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának osztályvezetője szerint átcsomagolás előfordul ugyan, de ritkán; inkább olyan években, amikor a hazai termés gyengébb - mondtja Ecsedi István.

"Már azt látom a magyar piacokon, hogy 90 százalékban magyar epret lehet kapni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az átcsomagolással a vásárlók megtévesztése a baj. A magyar eper jól felismerhető, mondta a szakember. "A hazai áru színe világospirosas, téglavörös, míg az import eprek haragospirosak, sötétbordós-piros színűek."

Ha valaki mégis átcsomagolt árut vesz, egészségre ártalmas anyagtól szerinte akkor sem kell tartania. "Minden import zöldséget, gyümölcsöt ugyanúgy ellenőrzünk, mint a magyart. Körülbelül 3 százalékban szoktunk benne találni olyan növényvédő szert, ami nem megengedett, vagy több van benne, mint szabad. Biztonsági szempontból azt gondolom, hogy ugyanolyan megfelelő a külföldi" - tette hozzá az infostart.hu beszámolója szerint.

Emellett folyamatosan a szúrópróbaszerű ellenőrzések a piacokon, de azzal Ecsedi István is egyetért, hogy ezek híre gyorsan terjed.

Német mintára ennek megelőzésére izotópos eredetvizsgálat bevezetésén dolgoznak: ha például egy magyarként árult termékben olyan izotópot találnak, ami csak Görög- vagy Spanyolországban fordul elő, rögtön kiderül a csalás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óvatosan a tavaszi gombavadászattal

Óvatosan a tavaszi gombavadászattal

Tavasszal nemcsak a friss zöldségek szezonja indul, hanem megjelennek az erdőn-mezőn gyűjtött finomságok is. A kucsmagomba is igazi tavaszi különleges...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!