MENÜ

Jelentősen bővült a traktor- és kombájnértékesítés

2017.05.30.

Jelentősen javult egy év alatt az erő- és munkagépek piaca Magyarországon – írta a mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzetéről szóló jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

A hazai mezőgép-kereskedők az előző évek zsugorodó értékesítési számai után ebben az évben ismét forgalomnövekedést prognosztizálnak. A kertészeti gépbeszerzési pályázatokra jelentős volt a túljelentkezés, a pénzintézetek is pozitívan állnak hozzá a géphitelezéshez, lízingeléshez, ugyanakkor nem kedvez a gépvásárlásnak a beruházási támogatások beszűkülése. A Takarék Csoport felmérése szerint a mezőgazdasági vállalkozások többsége a gazdálkodási környezetük javulására számít. Az Agrárhangulati Index azt mutatja, hogy nő a beruházási szándék és sokan terveznek technikai, illetve gépesítésvonzatú technológiai fejlesztést.

2017. I. negyedévben már az új statisztikai jelentőlapon szolgáltattak adatot a mezőgazdasági gépforgalmazók. Az eddigi 154 gépfajta és kategória helyett részletesebben, 265 gépfajtára készült az összesítés. Az adatszolgáltatói kör is bővült 2017-ben, mely leginkább a növényvédő és -ápoló gépek, valamint az öntőzőgépek értékesítését érintette.

A mintegy 140 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült statisztikai felmérés szerint jelentősen javult egy év alatt az erő- és munkagépek piaca Magyarországon. 2017. I. negyedévben a mezőgazdasági gépforgalmazás értéke 75 százalékkal haladta meg a 2016. I. negyed-évi értéket. A gazdálkodók 31 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, alkatrészekre 9 milliárd forintot fordítottak, amely 16 százalékos növekedés a 2016. I. negyedévi alkatrész-értékesítéshez viszonyítva. A mezőgazdasági gépberuházások értékének 62 százalékát az erőgépek, 38 százalékát az erőgépek munkagépei és az egyéb gépek adták a 2017. január–márciusi időszakban. A teljes értékesítésen belül a traktorok 45 százalékos, a gabonakombájnok 7 százalékos arányt képviseltek.

Jelentősen bővült a traktor- és kombájnértékesítés 2017 első negyedévében a 2016 azonos időszaki értékesítéshez képest. A traktorokból 735 darab talált gazdára, gabonakombájnokból 35 darabot értékesítettek 2017. március végéig. A traktoroknál valamennyi motorteljesítmény-kategóriában nőtt az értékesítés. A 261 LE feletti motorteljesítményű traktorokból több mint 60 százalékos keresletnövekedés mutatkozott az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva.

A gabonakombájn a traktorok után a második legjelentősebb értékű gépcsoport. Ezekből 46 százalékkal nőttek az eladások, amely 35 kombájn értékesítését jelentette 2017. I. negyedévben. Az értékesített gabonakombájnok 80 százaléka hatládás kombájn volt. Önjáró rakodókból több mint háromszor annyit értékesítettek (110 darabot), melynek 86 százalékát adták a teleszkópos rakodók.

A munkagépek terén jelentősen emelkedett a vető- és ültetőgépek, valamint a talajművelő gépek értékesítése. Mindkét szegmens piaca több mint másfélszeresére bővült. A talajművelő gépeken belül a talajlazítók kivételével valamennyi gépfajtánál nőttek az eladások, legjelentősebben a hengereknél. Ezekből 133 darabot értékesítettek a 2016. I. negyedévi 31 darabbal szemben, szárzúzókból pedig mintegy kétszeres mennyiséget, 137 darabot adtak el. Szignifikánsan emelkedett a bálázók piaca is, 2017. I. negyedévben 72 darabot, egy évvel korábban 31 darabot adtak el. A mezőgazdasági célú szállító járművek iránti kereslet 67 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az új mezőgazda-sági pótkocsikból 86 százalékkal többet, 132 dara-bot értékesítettek, ami a szállító járművek 57 százalékát tette ki.

Az AKI jelentése teljes egészében itt olvasható.

Forrás: NAK