MENÜ

Jól gondolja meg! Kockázatos választás lehet az agrárhitel-moratórium

Agro Napló 2022.08.10.

A Magyar Bankszövetség szerint az agrárhitel-moratóriumról kihirdetett kormányrendelet az ügyfélkockázati besorolás romlása miatt nehezíti az igénybe vevő ügyfelek jövőbeli hitelezhetőségét.

 

A szövetség keddi közleménye kiemeli: a frissen megjelent agrárhitel-moratóriumról szóló kormányrendelet a bankok által javasolt és pénzügyileg egyes esetekben indokolt tőkemoratóriumot meghaladva teljes körű moratóriumot kínál egyes agrárágazatok számára. A Magyar Bankszövetség arra kéri az aszály, vagy egyéb ok miatt megszorult vállalkozásokat, hogy bankjukkal egyeztetve találják meg a megfelelő pénzügyi megoldást, biztosítsák vállalkozásuk kiszámítható fejlődését – értesült a közleményből az Agro Napló.

Közölték, hogy a régió és Magyarország jelentős részén tapasztalható szélsőségesen száraz időjárás komoly nehézségek elé állítja az agráriumot, melyek leküzdésében a bankok a gazdák partnerei kívánnak lenni. A szélsőséges időjárás hatására, továbbá a fejlődési ütem megőrzése érdekében az agrárszektorban további, jelentős bankhitel bevonására lesz szükség. Erre piackonform megoldásokkal a bankszektor készen áll – írták.

A kormány 2022 szeptemberétől 2023 végéig rendelt el moratóriumot a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleinek visszafizetésére. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e az adott lehetőséggel.

 

(Forrás: MTI)