Jól szerepelt a budapesti EuroSkills versenyen a magyar nehézgépszerelő

Agro Napló
Megnéztük a fiatal szakemberek Budapesten megrendezett Európa-bajnokságát, az EuroSkills 2018 versenyt. Az Agro Napló főleg Szerletics Máté teljesítményére volt kíváncsi, aki a nehézgépszerelő kategóriában mérte össze a tudását a luxemburgi, holland, lett, osztrák, svéd, dán, svájci, német, orosz, kazah és francia versenytársával a Hungexpo rendezvényközpontban. A feladat egy John Deere 6120M traktor és egy JCB homlokrakodó megjavítása és a hibáik elemzése volt.

Szerletics Máté felkészítő szakértője, Karagity István szervizmérnök volt, mindketten az AXIÁL Kft. bajai központjában dolgoznak, munkájuk miatt napi kapcsolatban vannak. A felkészülési idő alatt a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségén (Megfosz) belül négy céggel igyekeztek megszervezni a gyakorlást, ami sikerült is. Ám miután kiderült, hogy melyik géptípusok javítása lesz a versenyen, egyértelmű volt, hogy a KITE bázisán volt érdemes többet dolgozniuk. Így a John Deere 6120M már igen jól ismert alany volt a magyar versenyzőnek, aki elmondta: úgy érzi, hogy becsülettel megcsinálta a feladatokat.

Máté már pénteken délben befejezte a feladatokat, a verseny után válaszolt az Agro Napló kérdéseire.

Hogy sikerült az elmúlt három nap, mik voltak a feladatok?

Egyelőre még nem érzem, hogyan sikerült, ez a pontozásnál derül majd ki. Amit tudtam, megcsináltam, az idő rövidsége miatt viszont maradtak ki dolgok. Meglátjuk, ez mire lesz elég. Szerdán légkondicionálást kellett javítani a traktoron, valamint légfék hibát keresni és mérni, csütörtökön szintén traktoron volt elektromos hiba mérés és teleszkópos rakodón kellett hidraulika hibát megtalálni és azt is mérni. Ma pedig egy első hidat kellett szétszedni és összerakni.

Mennyire voltak ismerősek a hibatípusok, mennyit kellett a három nap alatt szerelned?

Volt olyan, amivel még nem találkoztam, de a többséggel már igen. Szerdától péntekig összesen 15 órát szereltem.

Az eredményt szeptember 29-én, szombaton este hirdetik ki.

Frissítés (2018. szeptember 30.): Svájci, osztrák, és holland versenyzők állhattak dobogóra a nehézgépszerelő versenyszámban. A magyar induló, Szerletics Máté a 9. helyen végzett. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikerszakma lett az agrárgépészet

Sikerszakma lett az agrárgépészet

Öt év alatt 70 százalékkal nőtt az agrárgépész szakmát választó diákok száma. A legtöbben a versenyképes jövedelem, a csúcstechnológiás gépek és a ter...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!