Kedvező a baromfihús-ellátottság

Agro Napló
Jól teljesít exportra a baromfiágazat, és szervezettségének köszönhetően az elmúlt években kiegyensúlyozottan fejlődött.

Baromfihúsból az ország önellátottsági szintje meghaladja a 170 százalékot – mondta Czerván György a Gallus Baromfi Tenyésztő és Keltető Kft. fennállásának 25. jubileumi ünnepségén, Devecseren. Az agrárgazdaságért felelős államtitkár hangsúlyozta: a baromfiágazat kivitelében a hús a meghatározó, nagyságrendekkel meghaladja az élőbaromfi forgalmát. Ez kedvező a magyar agrárgazdaság számára, mivel a Magyarországon felnevelt állatokat hazai vállalatok dolgozzák fel.

Czerván György kiemelte: a kormány támogatáspolitikájának és az ágazat szervezettségének köszönhetően a baromfiszektor az elmúlt években kiegyensúlyozottan fejlődött. A magyar baromfiágazat nemzeti támogatását állatjóléti jogcímen 2010 óta megháromszorozta. Míg 2010-ben 4 milliárd forintot kaptak a baromfitartók, addig 2017-ben már 12 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Újdonság az idei évtől, hogy az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatásaként még 1,2 milliárd forinthoz juthatnak a termelők. A gazdálkodók ezen felül állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére, továbbá állati tetemek elszállítására és ártalmatlanítására, illetve tenyésztésszervezés támogatására is kapnak forrásokat, amelyeket a kormány 2010 óta a többszörösére emelt.

Czerván György arról is beszélt, hogy a hazai baromfiszektor a rendszerváltást követően megtartotta döntően magyar tulajdonosi körét, és a hazai fogyasztók folyamatosan növekvő igényeinek kielégítése mellett export piacait is növelni tudta. Az ágazatban 50-60 ezer ember talál megélhetést, a baromfi termékpályák termelési értéke az alapanyag-termelés szintjén mintegy 400 milliárd forint, a feldolgozott termékek szintjén becsülhető termelési érték 800 milliárd forint.

Az államtitkár megjegyezte: a baromfiágazat kibocsátása 2015-ben a teljes mezőgazdasági kibocsátás 13,3 százaléka volt. Ezen belül az élőbaromfi kibocsátása 11 százalékot, a tojástermelésé 2,3 százalékot tett ki. Az élőbaromfi kibocsátásának volumene 2015-ben 8 százalékkal bővült, a tojástermelés volumene nem változott. Ötéves távlatban, 2010 és 2015 között az élőbaromfi kibocsátásának volumene 16,8 százalékkal növekedett, a tojásé viszont 7,1 százalékkal csökkent.

A baromfihús exportértékének 35 százalékát a csirke, negyedét a pulyka, 25 százalékát a kacsa, és 15 százalékát a libahús teszi ki, 2015. évben és 2016. első félévében is. A baromfihús kivitele az elmúlt években folyamatosan növekedett, 2015-ben 515,2 millió euró volt, amely a 2010. évit több mint harmadával, 36,5 százalékkal haladja meg.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!