MENÜ

Keresi a megoldást a NAK az almapiac problémáira

2016.04.22.

A NAK egyeztetett a szaktárcával és élelmiszer-kereskedelmi vállalatokkal a megoldási lehetőségekről. Kezdeti lépésként a kamara a készletek felmérésével, a kereskedelmi láncok fogyasztásösztönző programokkal segítenének.

Egyeztetést folytatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Földművelésügyi Minisztériummal és több élelmiszer-kereskedelmi vállalattal az almapiacon tapasztalható értékesítései problémák megoldási lehetőségeiről. Kezdeti lépésként a kamara a készletek felmérésével, a kereskedelmi láncok pedig fogyasztásösztönző programokkal segítenék a kedvezőtlen helyzet rendezését.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelők az elmúlt hetekben súlyos piaci nehézségekről tájékoztatták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát. Ennek fő kiváltó okát az orosz embargóban látják.

A kamara ezért egyeztetésre hívta a Földművelésügyi Minisztérium és az élelmiszer-kereskedelmi láncok képviselőit, hogy közösen tegyenek javaslatot a kedvezőtlen piaci helyzet megoldására. A megbeszélésen a kamara vállalta, hogy pontos felmérést készít a tárolókban lévő jó minőségű étkezési alma mennyiségéről, és arról tájékoztatja a kereskedelmi láncokat. Az áruházláncok pedig nyitottságot mutattak arra, hogy a közeljövőben – a hazai és uniós versenyszabályok maradéktalan betartása mellett – fogyasztást ösztönző marketing programokkal segítsék az almapiacon tapasztalható nehézségek megoldását.

Továbbá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célul tűzte ki, hogy rendszeresen felhívja az ágazat szereplőinek figyelmét az etikus kereskedelmi magatartásra. Emellett tájékoztatja a termelőket a minőségi áru feltételeiről, hogy a termények még inkább megfeleljenek a fogyasztók által támasztott követelményeknek.

A kamara tervei szerint a jövőben rendszeresek lennének az ilyen jellegű egyeztetések, így a fogyasztói igények alakulásáról adott tájékoztatás alapján a magyar termelők hatékonyabban fel tudnának készülni a piaci kihívásokra.

Forrás: NAK