MENÜ

Készül Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája

Agro Napló 2020.12.07.

A Digitális Jólét Program (DJP) keretében az Agrárminisztérium (AM), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint az érintett élelmiszeripari szakszervezetek és a Szent István Egyetem (SZIE) közreműködésével jövő februárra készülhet el Magyarország Digitális Élelmiszeripari Stratégiája (DÉS) – közölte a szaktárca lapunkkal.

 

A tájékoztatás szerint a DÉS kidolgozását a magyar agrárium digitalizációjának előmozdításáról és összehangolásáról, Magyarország Digitális Agrár Stratégiájáról szóló 1470/2019 (VIII.1.) kormányhatározat 13. pontja szabta feladatul.

„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Agrárminisztérium közös finanszírozásában megvalósuló stratégia fő célkitűzése, hogy az élelmiszeriparban is még inkább kihasználják az adatok nyújtotta lehetőségeket, ami által még hatékonyabb lehet az ágazat működése. A versenyképesség javítása érdekében a DÉS meghatározza az élelmiszeriparban a digitalizációs megoldások felhasználási lehetőségeit is” – tájékoztatott a készülő stratégia kapcsán Erdős Norbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Hozzátette: a stratégia kialakításának érdekében november végén elindult egy kérdőíves kutatás, amely felméri a hazai élelmiszeripar helyzetét, hiszen az eltérő célcsoportoknak más-más digitális megoldásokra van szükségük a hatékonyságuk növeléséhez. A kérdőív eredményei összevetésre kerülnek majd a már ismert külföldi példákkal, hogy végül a legmegalapozottabb információk alapján készülhessen el a stratégia.

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője kiemelte, hogy a DÉS a DJP koordinálta Magyarország Digitális Agrár Stratégiájába (DAS) illeszkedik, és a termelés mellett a vezető döntéshozásra, a vállalkozások közötti kapcsolatokra, illetve a logisztikára is fókuszál. Kiemelt területéként kezeli a nagy adattömegek feldolgozást, a mesterséges intelligencia lehetséges alkalmazását, valamint az indokolt humán fejlesztéseket is. A szakmai vezető szerint a DÉS fő célkitűzése, hogy elvárt minőségű és mennyiségű élelmiszer álljon rendelkezésre a jövőben is. Hozzátette: a stratégia helyzetelemzése még az idei évben elkészül.

Elsősorban a DJP biztosítja a stratégia készítéséhez szükséges szakértőket, koordinációt, illetve humánerőforrást és infrastruktúrát. Míg a szakértői munkát a Friedrich László, a SZIE Élelmiszertudományi Karának oktatója és munkatársai végzik – olvasható az összefoglalóban.