Kevesebb adónemet terveznek

Agro Napló
Az adórendszer töredezettségének csökkentését tervezi a kormány a február 27-én ismertetett Versenyképesebb Magyarországért program alapján, a cél az adónemek számának 40 alá mérséklése.

A PWC és a Világbank Doing Business felmérése szerint az adózással eltöltött idő a régióban kiemelkedően magasnak számít. A töredezett adórendszer hozzájárul a magas adminisztrációs terhek kialakulásához. Magyarországon jelenleg mintegy 60 különböző közteherfajta működik. Ebből egy tipikus középvállalkozás a Világbank felmérése szerint 11 félét fizet, amely hozzávetőlegesen megfelel az Európai Unió, az OECD országok, illetve a közép-kelet-európai térség átlagának.

Ugyanakkor számos olyan adónem működik, amely csak az adózók szűk körét érinti, illetve az is gyakori, hogy hasonló céllal és alappal több adónem is hatályban van. Noha egy-egy adózó a közterhek, kedvezmények csak egy részével találkozik, a rendszer töredezettsége, az eltérő részszabályok kialakulása önmagában is növeli a jogkövetéssel és az adózási adminisztrációval kapcsolatos terheket. A nemzetközi összehasonlításban alacsony adminisztrációval jellemezhető országokban többnyire a közteherfajták száma is alacsonyabb.

Magyarországon jelenleg mintegy 60 különböző közteherfajta létezik, melyből a 15 legnagyobb adja a bevételek több mint 92 százalékát, a 40 legnagyobb pedig a 99 százalékát. A tervek között van a munkavállalói járulékok összevonása, járulékalapok egységesítése, a magánszemélyek önálló, vállalkozási és őstermelői jellegű jövedelmeire vonatkozó szabályrendszer egyszerűsítése, a gépjárművek adóztatásának konszolidációja, a kisadók számának további csökkentése - írja a nak.hu.

További részletek a „Versenyképesebb Magyarországért” programban, amely Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslata alapján készült. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!