Kiadvánnyal is segíti a NAK az osztatlan közös tulajdonok megszüntetését

Agro Napló
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiadvánnyal is segíti az osztatlan közös tulajdonok megszüntetését – tájékoztatta lapunkat a köztestület.

A földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolását és a földnek minősülő ingatlanok jogosultjai adatainak ingatlan-nyilvántartási rendezését célzó új szabályozás ez év január elsején lépett életbe. A szabályozás – az osztatlan közös tulajdon megszüntetési eljárásának egyszerűsítése révén – a versenyképesség növelésének évtizedek óta fennálló akadályát hárítja el.

A NAK most elkészült „A földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásáról és az ingatlan-nyilvántartás adatainak rendezéséről” című kiadványának célja az osztatlan közös tulajdon új megszüntetési lehetőségeinek ismertetése. Az összefoglaló átfogó tájékoztatást nyújt az érintettek számára a választható eljárásokról, illetve teendőkről, külön fejezetet szentelve az ingatlan-nyilvántartásban szereplő adatok rendezésére irányuló eljárásnak, illetve az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdéseknek. A kiadvány ingyenesen letölthető a weboldalról.

Az osztatlan közös tulajdoni szerkezet jelentős adminisztratív terhet ró az érintettekre, akadályozza a versenyképes méretű gazdaságok kialakulását, bizonytalanná teszi a fejlesztéseket és a fejlesztési források bevonását. Az agrárgazdaság további fejlődéséhez elengedhetetlen az ilyen – sok esetben átláthatatlan – tulajdonviszonyú területek helyzetének mihamarabbi rendezése.

Magyarországon 2019 végén mintegy 1 millió 60 ezer földnek minősülő földrészlet állt osztatlan közös tulajdonban, az érintett tulajdonosok száma megközelítőleg 3,5 millió. Jellemző, hogy a tulajdoni hányadát minden tulajdonostárs ismeri, azonban a földrészlet méretére és konkrét helyére vonatkozóan sok esetben nem rendelkeznek információval. A fennálló nehézségek eloszlatása érdekében az új szabályozás számos előírással segíti az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítását.

Így az osztatlan közös tulajdonban álló mező- és erdőgazdasági célú földek elmúlt évtizedekben kialakult tulajdonviszonyainak olyan rendezése történhet meg, mely által a magyar földművesek javára gazdaságosan művelhető, adminisztratív terhek nélkül használatba vagy tulajdonba vehető birtoktestek alakulnak ki. Ennek révén optimális méretű és átlátható használati valamint tulajdoni viszonyokkal rendelkező nemzeti birtokstruktúra jöhet létre – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!