Kiértékelték az idei kukoricakísérlet eredményeit

Agro Napló
Lezárult a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének idei kukorica posztregisztrációs fajtakísérlete.

Tizenegyedik alkalommal szervezte meg 2017-ben a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) a kukorica posztregisztrációs fajtakísérleteket annak érdekében, hogy az itt kapott objektív információk segítséget jelentsenek a gazdálkodóknak a megfelelő fajták kiválasztásában. A kísérletek szakmai felügyeletét a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) biztosította ebben az évben is.

A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódoltuk. Ezzel a lépéssel a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, amely akaratlanul is befolyásolhatta volna őket munkájukban - ismertette Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. - 2017-ben a FAO 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó hibrideket vizsgáltunk.

A fajtakiválasztás egyik alappillére volt, hogy a 2017-ben újonnan regisztrált, a piacon még bizonyítani nem tudó hibrideknek is megteremtsék az esélyt a versenyben való részvételre azáltal, hogy az állami elismerés után közvetlenül beemelték őket a kísérletbe. A fennmaradó fajtaszámot az előző évek GOSZ-VSZT Posztregisztrációs kísérletekben legjobban szereplő hibridekkel töltötték fel. Így a szervezők szerint a hazai kukoricatermesztést nagymértékben segítő, erős és jó terméseredményt produkáló fajtasort sikerült összeállítani a 2017-es esztendőre.

A kísérleteket az ország kilenc pontján végezték el, köztük hagyományosan nagy kukoricatermő vidékeken, például Debrecenben, Mezőhegyesen, Iregszemcsén, Kaposváron, Tordason. Emellett reprezentálva volt a Dél-Alföld is (Székkutas). Az előző évek gyakorlatával szakítva a FAO 500-as éréscsoportba tartozó hibridek az összes helyszínen elvetésre kerültek. Az idei évben a kísérleti helyek átlagtermés eredményei közötti nagy eltérések jól mutatják az időjárási és termőhelyi körülmények hatásának régiónkénti különbözőségét.

Az idei posztregisztrációs kísérletről idén készült egy összefoglaló kiadvány, amelyet ide kattintva tölthetnek le az érdeklődők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!