Kiszáradnak a hortobágyi legelők

Agro Napló
Sok éve nem tapasztalt szárazság sújtja a Hortobágyot, a gémeskutakban alacsony a vízszint, nincsenek dús legelők, a szikes tavak kiszáradnak. De nem most lett aggasztó a vízhiány – írta az Infostart.hu.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Évek óta érezteti hatását a vízhiányos állapot a Hortobágyon is. Tihanyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatvezető-helyettese tizenöt éve dolgozik a parkban, de eddig ez a legszárazabb tavasz, amit átél.

– Egy normális, kora tavaszi napon a Hortobágyon gumicsizmával járjuk a területet, de ezen a tavaszon nem nagyon kellett felvennem, mert nem esik az eső. A gémeskútba nézve azt is látjuk, hogy a talajvíz szintje milyen mélyen van; mióta vége a télnek, egy nap intenzív eső volt, 15-16 milliméter, azóta itt mértékadó csapadék nem hullott, jelentős a szárazság – fejtette ki Tihanyi Gábor.

Természetvédelmi, gazdasági vonatkozásai egyaránt vannak a vízhiánynak, és ezek össze is függnek.

– A szikes, pusztai mocsarak már eleve vízhiányos állapotban kezdték meg a tavaszt, ami azt jelenti, hogy az év folyamán amelyik mocsár nem száradt ki, az most ki fog. Ez a vízhez kötődő élőlényeknek, a növények mellett a vízben szaporodó kétéltűeknek, halaknak, vízi rovaroknak egyaránt problémát jelent, Nem elhanyagolható az sem, hogy a téli csapadéktöbbletből származó és a tavasszal még rá hulló eső vizéből kellene, hogy elég kaszáló lesz a Hortobágyon; most hajtják ki az állatokat is, de nem igazán találnak dús mezőt sem, a legelőterületek eltartóképessége is jelentősen csökkenni fog – mondta Tihanyi Gábor.

Ha nem változik a helyzet drasztikusan, arra kényszerülhetnek a gazdálkodók, hogy a nyár második felében az állatok egy részét hazahajtsák, és a pajtákban, istállókban etessék, ami igen drága lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nehezen enyhül az aszály

Nehezen enyhül az aszály

Bár az elmúlt napokban hosszú idő után már érkezett csapadék hazánk területére, ennek mennyisége azonban csak kis területen érte el a kívánatos szinte...

Szárazság pusztít Lengyelországban

Szárazság pusztít Lengyelországban

Egyre kiterjedtebb a Lengyelországban pusztító szárazság, amely várhatóan komoly gondokat okoz a mezőgazdaságnak, a helyzet tavasz óta sokat romlott –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!