Kormányzati segítség a magyar borok széles körű megismertetéséhez

Agro Napló
A kormány borpromóciós programot indít a magyar borok országhatáron belüli és külföldi megismertetése érdekében, erre a célra 2025-ig évente 715 millió forint többletforrást biztosít – mondta az agrárminiszter a 30. Budapest Borfesztivál megnyitóján szeptember végén Budapesten.
Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István hozzátette - közölte a szakminisztérium honlapja -, ezzel a programmal nagy lépést lehet tenni a magyar bor jó hírnevének megerősítésében. Az agrárminiszter kiemelte, stratégiai ágazatként tekint a szőlő- és borágazatra.

A kormány azért dolgozik, hogy a borászoknak megérje bort készíteni, a szőlőműveseknek szőlőt termeszteni, "mi pedig remek magyar borokat ihassunk" – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. Az elmúlt másfél évben azonban kezelni kellett azt a sok borász számára nehéz helyzetet, amelyet a koronavírus-járvány okozott - idézte fel.

Mindezek miatt a magyar borászoknak is rendkívüli körülmények között kellett helytállniuk, hiszen a járvány miatt a vendéglátó szektoron keresztüli értékesítés átmenetileg leállt. Ezért tavaly a Nemzeti Élelmiszer-gazdasági Válságkezelő Programon keresztül 2 milliárd forint gyors támogatást nyújtottak a vendéglátásba beszállító és a borturizmusban érdekelt vállalkozások, borászatok számára - emlékeztetett a miniszter.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István elmondta: ezt a segítséget az idén megismétlik, hiszen szükséges, hogy az év eleji veszteségeket a borászok kompenzálni tudják. Ehhez pedig mintegy 1,5 milliárd forintos támogatási keretet biztosít a kormány.

"A bor összekapcsolja a termőterületet és a termelőt, különleges kötelék, amelyben többek között megtalálható a történelem, a tudomány, a kultúra és a természet összefonódása. Így benne van az egész magyar történelem, az egész magyar jellem" - fogalmazott az agrártárca irányítója, megjegyezte: "a borban öröm, barátság, dal és boldogság van."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!