Közbeszerzési kedvezményt kapnának a start szövetkezetek

Agro Napló
Közbeszerzés nélkül lehetne árut és szolgáltatást venni a jövőben a start szövetkezetektől a parlament törvényalkotási bizottságának a közbeszerzési törvényt módosító javaslata szerint. Emellett igazságügyi, a biztosítók működésével kapcsolatos szabályokat is módosított.

Két elemmel bővül az uniós értékhatár alatti közbeszerzéseket érintő kivételek köre, vagyis amelyekre nem kell alkalmazni a közbeszerzési törvényt az Országgyűlés törvényalkotási bizottságánka csütörtöki döntése szerint. Az előterjesztésekről várhatóan a jövő héten szavaz a Ház.

Az egyik kivétel a legfeljebb évi 10 millió forintos árbevételű, újabb néven start szövetkezetek, korábbi szociális szövetkezetek által termelt áruk, szolgáltatások beszerzése is bekerül a kivételek közé. A változtatás indoklása szerint ez nemcsak a helyi vállalkozások fennmaradását segíti, hanem az intézményeknek is biztosítja a helyben termelt áruk beszerezhetőségét.

Ugyancsak a kivételek körét képezné az állami kitüntetések, a Kossuth-díj, a Széchenyi-díj tervezése, gyártása, javítása, beszerzése.

Egy másik módosítás szerint az egyházi jogi személyek esetében nemcsak a még fel nem használt támogatásokra nem szükséges alkalmazni a közbeszerzési törvényt, hanem a támogató felé még el nem számolt támogatások esetében sem. Ez azonban már meg kötött szerződések felmondására nem teremt jogalapot.

A változtatás értelmében a kormány kap felhatalmazást arra, hogy rendeletet alkosson a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók tevékenységével kapcsolatban.

A testület módosításokat fogadott el az igazságügyi tárgyú törvényekhez is, a többi között azért, hogy a jogszabály megfeleljen egy európai tanácsi irányelvnek az ügyvédi szolgáltatásnyújtásról, valamint egy másiknak, amely azt biztosítja, hogy az ügyvédek ne csak abban a tagállamban gyakorolhassák hivatásukat, amelyben megszerezték képesítésüket.

A törvényalkotási bizottság támogatta a gazdasági bizottságnak a pénzügyi közvetítőrendszert érintő egyes törvények jogharmonizációs célú módosításához benyújtott indítványát, miszerint a Magyar Nemzeti Bank a díjtarifa megállapításához kapcsolódó, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokra kiterjedő szerződés- és káradatbázist hoz létre és működtet.

A biztosítók a díjhirdetés előtt a díjak pontosabb kalkulálása érdekében az adatbázisból ingyenesen igényelhetnek majd összesített - személyes adatot és üzleti titkot nem tartalmazó - adatokat.

Egyes választásokkal kapcsolatos törvények módosításából - amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyez - számos, a többi között a közigazgatási per szabályaira vonatkozó pontokat is törölt a bizottság jogtechnikai okokra hivatkozva.

A törvényben így maradnak a többi között a hatályos bírósági felülvizsgálati, fellebbezési, a névjegyzékkel kapcsolatos jogorvoslati, valamint a szavazólap adattartalmának jóváhagyása elleni jogorvoslati szabályok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!