MENÜ

Közel 300 tonna húst foglalt le a hatóság - Videóval

2014.02.04.

Közel 15 kamionnyi húst és 80 tonna csontot foglalt le a napokban, egy közép-magyarországi hűtőházban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI).

Ismeretlen eredetű, jelöletlen, részben lejárt minőség-megőrzési idejű, valamint lejárt, előhűtött, majd újrafagyasztott termékeket foglalt le a KÜI és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai egy húsipari cég telephelyén. A vállalkozás hűtőházában közel 700 tonna árucikket tároltak, amelyből – az egy hétig tartó tételes átvizsgálás eredményeként – végül 297 tonna húst semmisítettek meg és 80 tonna csontot foglaltak le. Az ellenőrök az utóbbi tételt ipari felhasználásra adták át az ellenőrök, valószínűleg enyv készül majd belőle. A termékeket több napon keresztül 15 kamionnal és 10 db 18 köbméteres konténerrel szállították el.

A hatóságok több hetes adatgyűjtést követően közösen tartottak ellenőrzést egy közép-magyarországi hűtőházban. Az itt tárolt termékek döntő többsége sertéshús, sertés bőrke, apróhús, bél, belsőség volt, de nagy mennyiségű marhahús, csont, pacal is akadt a hűtőházban. A hatóság szakemberei láthatóan romlott, emberi fogyasztásra alkalmatlan termékeket is találtak. 

A lefoglalt árut vélhetően ipari feldolgozásra szánták, értéke pedig megközelíti a 90 millió forintot. Az eljárás jelenlegi szakaszában a NÉBIH szakemberei azt vizsgálják, hogy honnan érkezhetett a hűtőházba a nagy mennyiségű termék, valamint, hogy kerülhetett-e belőle más kereskedőkhöz, feldolgozókhoz.

A bírság pontos összege a vizsgálat jelen szakaszában nem ismert, azonban a lefoglalt tétel értéke alapján több százmillió forintos büntetésre számíthat a cég.

A vizsgálat során készült videó elérhető itt.

 

A helyszínen készült képek tömörített formában letölthetők innen.

 Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája