Közeleg a támogatott mezőgazdasági biztosítások határideje

Agro Napló
A támogatott mezőgazdasági biztosítások díjbevétele idén a tavalyi 10 milliárd forint körül várható – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az idei díjtámogatásban azok a gazdálkodók részesülhetnek, akik május 31-ig külön feltüntetik az egységes támogatási kérelemben, hogy a támogatott növénybiztosítást igénybe kívánják venni (a nyilatkozat utólagos pótlására már nem lesz lehetőségük). Azok járnak a legjobban, akik ezt a lépést már május 15-ig megteszik, azt követően ugyanis a kifizető ügynökség, a Magyar Államkincstár munkanaponként 1 százalékos késedelmi díjat számít fel.

A közlemény idézi Póczik Andrást, a FBAMSZ szakértőjét, aki szerint mind a biztosítási kockázatok fedezeti köre, mind a rendelkezésre álló támogatás 4 milliárd forintos kerete, valamint az igénybe vevők köre lényegében azonos marad az előző évivel. Kiemelte, hogy az előző hat évben dinamikus volt a bővülés: 2012-ben még másfél milliárd forint alatt maradt a támogatott mezőgazdasági biztosítások teljes állománydíja, tavaly már elérte a 10 milliárd forintot.

A díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer keretében a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának meghatározott százalékát kapják vissza utólagos díjtámogatásként.

A FBAMSZ becslése szerint az "A" típusba tartozó, szántóföldi növényekre, borszőlőre és almára kötött csomagbiztosítások esetében a díj több mint 40 százalékát fizethetik majd vissza. A "B" típusba tartozó jégeső-, fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások esetében, valamint a többi ("C" típusú) támogatott biztosítások esetében 30 százalék körüli mértékű lehet a visszatérítés.

A szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a jégkárok elleni biztosításra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kifejlesztett jégeső-elhárító rendszer beüzemelése után is szükség lesz. Ezt támasztja alá, hogy a tavaly jégkárra kifizetett 8,6 milliárd forint kártérítésből 2,7 milliárd forintot Baranya, Somogy és Tolna megyékben fizették ki - abban a három megyében, ahol a rendszer kísérleti üzemeltetése immár évek óta zajlik.

A FBAMSZ szerint a támogatott agrárbiztosítás rendszerének hatékonyságát tovább növelhetné egyes állatbiztosítási konstrukciók - például olyan kiemelt kockázatú betegségek, mint a most is jelentős károkat okozó afrikai sertéspestis - beemelése a rendszerbe. 

Az országban már ötödik éve négy biztosító - az Allianz, a Generali, a Groupama, illetve az osztrák Hagelversicherung fióktelepeként működő Agrár Biztosító - mezőgazdasági biztosítási termékei közül választhatnak a gazdálkodók - olvasható az FBAMSZ közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!