MENÜ

Leállíttatták Bige László szolnoki műtrágyaüzemének működését

2019.06.11.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi hatóság felfüggesztette a Bige Holding szolnoki kénsavgyárának működési engedélyét a múlt héten – írja a Világgazdaság. Sajtóinformációk szerint még az úton lévő kamionos szállítmányoknak is vissza kellett fordulniuk.

 

„A hatósági szakemberek ismételten hiányosságokat tártak fel az említett üzemben, emiatt ott a biztonságos működés feltételei nem adottak. Ebből következően a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági jogkörében eljárva megtiltotta az üzem működését” – erősítette meg a portálnak a katasztrófavédelem. Sajtóhírek szerint a határozat alapján a szolnoki üzem akár 90 napig is zárva maradhat.

Bige László az RTL Klubnak adott interjúban beszélt a szolnoki gyár leállításáról. Bige szerint ha a probléma nem oldódik meg a jövő hétig, kénytelenek lesznek örökre bezárni a gyárat.

A műtrágyapiacon a Bige Holding „zászlóshajója” a pétfürdői Nitrogénművek Zrt., ahol a nitrogéntartalmú műtrágyák készülnek, míg az egykori Tiszamenti Vegyiművek privatizálásával megszerzett szolnoki gyárban összetett – nitrogént, foszfort és káliumot tartalmazó (NPK) – műtrágyákat állítanak elő – írja az Agrárszektor.hu.

Május végén a nyíregyházi rendőrkapitányságon gyanúsítottként hallgatták ki Bige Lászlót, az ország egyik leggazdagabb vállalkozóját. A 24.hu korábbi cikkében emlékeztet, hogy egy 300 fős rendőri és katasztrófavédelmi egység tavaly közel egy napig kutatott a cég irodáiban „a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmények miatt”, majd a Napi.hu számolt be, hogy rendőrök vették körbe a Bige-villát. A legfrissebb becslés szerint Bige László 170 milliárdosra becsült vagyonával az ötödik leggazdagabb magyar.