MENÜ

Lehet, hogy élre törünk meggyfronton?

2017.06.08.

Már kapható a korai hazai meggy a piacokon, üzletekben. Magyarország az EU második legnagyobb meggytermelője, idén pedig – a májusi lengyelországi fagyok miatt – még nagyobb szerepe lesz hazánknak az európai fogyasztók ellátásában, s így akár az első hely sem kizárt – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Hazánkban mintegy 14-15 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés évjárati hatásoktól függően 60-90 ezer tonna között ingadozik. A NAK által tavaly végzett felmérés szerint a legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek. A belföldi meggyfogyasztás 15 ezer tonnára tehető. Az elmúlt néhány évben erősödött a frisspiaci fogyasztás, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében.

A magyar meggytermelésben szinte csak hazai nemesítésű fajták szerepelnek, kiváló beltartalmi értékeket produkálva. A meggy gazdag vitaminokban (például A-, B- és C-vitaminban) valamint ásványi anyagokban, vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését, segíti az emésztést, vízhajtó hatású.

Magyarország az Európai Unió (EU) egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. A Magyarországon megtermelt meggy minősége kiváló, ezért keresett a külpiacokon. A hazai meggy jelentős része, körülbelül 80 százaléka exportra kerül. A kivitelből a friss meggy 20-25 ezer tonnával, a meggybefőtt 38-45 ezer tonnával; a fagyasztott meggy 4-6 ezer tonnával részesedik. Legjelentősebb célpiacunk Németország. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás 44 százalékát adva.

Az idei tavasz nem volt problémamentes hazánkban a meggy szempontjából sem, a termőterületek egy részét érintették a tavaszi, virágzáskori fagyok. A fagyok foltszerű megjelenése miatt a terméskiesés mértéke 20 százalék körüli lehet majd. Legnagyobb konkurensünk, Lengyelország meggytermelői számára a tavasz nagyon kedvezőtlen időjárást hozott, május 9-10-én kemény fagyok érték az éppen virágzásban lévő állományokat. A becslések szerint a lengyel kiesés mértéke akkora is lehet (akár 70-75 százalék), hogy idén először hazánk a meggy termésmennyiségét tekintve átveheti az első helyet az EU-ban.