Litván-lengyel sertésháború

Agro Napló
A litván kormány szerint Lengyelország megszegte a sertéskereskedelemről nemrégiben kötött megállapodás azzal, hogy a sertéspestisre hivatkozva kizárja piacáról a szomszédos ország áruját.

Litvánia már az EU-s felügyelő szervezeteknél is kifogásolta a lengyel kormány decemberben hozott döntését, amellyel megtiltották a sertések importját azokból a litvániai területekről, amelyek az afrikai sertéspestis úgynevezett második veszélyeztetettségi övezetébe tartoznak - írta a Rzeczpospolita cikke alapján a Napi.hu.  Ez a minősítés gyakorlatilag egész Litvániát felöleli, kivéve az ország egy kicsi déli részét, más szóval a lengyelek ezzel leállították a lengyelországi litván sertésbehozatalt.

Gedriusz Szurplisz litván mezőgazdasági miniszter a sajtónak nyilatkozva arra panaszkodott, hogy nem kaptak hivatalos információt a lengyel hatóságoktól az érintett döntéssel kapcsolatban. A felek 2018 novemberében megegyeztek arról, hogy a litván cégek hat hónapon keresztül exportálhatnak sertést a második övezetnek minősülő területeiről. Vilnius most azt veti Varsó szemére, hogy alig egy hónap után felrúgta a megállapodást.

A litvánok azzal érvelnek, hogy tízszer több állatot kell ellenőrizniük, mint a lengyel hatóságoknak, mivel éppen ennyivel több sertést importálnak a szomszédos országból, mint amennyi oda exportálnak. Ezért elvárhatónak tartják, hogy a lengyel oldalon is elvégezzék a szükséges ellenőrzéseket, amelyekkel kiszűrhetők a fertőzött állatok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jobb évre számítanak Mohácson

Jobb évre számítanak Mohácson

A tervezett szűk 50 milliárd forintos árbevételi tervet nem sikerült teljesíteni tavaly, az eredmény is negatív lett – mondta a Világgazdaságnak Pókos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!