Magyar-bosnyák mezőgazdasági megállapodást írtak alá

Agro Napló
A két ország közötti mezőgazdasági megállapodás aláírásával zárultak kedden Budapesten, a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) a magyar-bosnyák mezőgazdasági megbeszélések, az egyezményt az újságírók előtt írta alá a két ország szakterületért felelős tárcavezetője, Fazekas Sándor földművelésügyi és Boris Tucic, bosnyák külkereskedelmi és gazdasági kapcsolatokért felelős miniszter.

Fazekas Sándor elmondta, hogy a megállapodásban különös figyelmet fordítottak az állattenyésztésre és a növénytermesztésre, továbbá a kockázatkezelésre, az élelmiszerlánc-biztonság, valamint a tudományos együttműködés kérdéseire. Úgy vélte, a megállapodás jó alapot teremt a további együttműködéshez.

    A miniszter jelezte: a konkrét együttműködés formáit a Boszniában élő különböző politikai entitásokkal lehet majd a későbbiekben kialakítani. A célkitűzés az - ebben mindkét tárgyalófél egyetértett -, hogy a közös munka során a két ország vállalkozásait tudományos és oktatási intézményeit "kell mindenekelőtt helyzetbe hozni".

    A földművelésügyi miniszter utalt arra - amit bosnyák kollégája is megerősített -, hogy Bosznia-Hercegovina különösen érdeklődik a magyar mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer iránt, különösen azért, mert az országot ez év tavaszán jelentős árvíz sújtotta. De jó lehetőséget láttak a magyar segítségre a bosnyák uniós felkészüléssel kapcsolatban is.

    Fazekas Sándor elmondta, hogy eredményes a kétoldalú agrárkereskedelem: a múlt évben Magyarország 308 millió euró értékben exportált Bosznia-Hercegovinába, és onnan mintegy 85 millió euróért vásárolt agrár- és élelmiszeripari termékeket. Az együttműködés célja, hogy a kereskedelmi kapcsolatok is tovább erősödjenek a két ország között - tette hozzá.

    Boris Tucic többek között arról beszélt, hogy Bosznia-Hercegovina nevében köszönetet mond Magyarországnak azért a segítségért, amelyet az országát sújtó májusi árvíz kárainak elhárításában nyújtott.

    A bosnyák miniszter aláhúzta: nemcsak a mezőgazdaság, hanem a turizmus területén is jó együttműködési lehetőséget lát a két ország között. Reményét fejezte ki, hogy a mostani mezőgazdasági megállapodáshoz hasonló születik majd a közeljövőben a két ország között a turizmus területén is.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jó üzlet a pünkösdirózsa export

Jó üzlet a pünkösdirózsa export

Nyugati réspiacra termelnek bazsarózsát Szolnok határában. Nagy befektetést igényel a most telepített 92 ezer tős ültetvény, de a sok éve külföldre sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!