Magyar érdek a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozása

Agro Napló
Magyarország alapvető nemzeti érdekének tekinti a nyugat-balkáni térség teljes európai uniós integrációját, ezért teljes mértékben támogatja a Várhelyi Olivér bővítési biztos által kijelölt utat – emelte ki az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a délkelet-európai országok mezőgazdasági minisztereinek november második felében megtartott videokonferenciáján.

Mint azt Belánszky-Demkó Zsolt mondta: a térség Európai Unióhoz történő csatlakozási folyamatában fontos állomást jelent a nyugati-balkáni államok zöld átmenetéről elfogadott nyilatkozat. Hozzátette: „tapasztalatainkat az agrárszféra területén is megosztjuk a nyugat-balkáni országokkal”.

A helyettes államtitkár azt is hangsúlyozta: a járványhelyzetben a munkavégzésnek, a mezőgazdasági munkálatok folytonosságának, valamint az élelmiszerellátásnak zavartalannak kell lennie

Kiemelte, hogy „nálunk jó a helyzet ezen a téren, és Magyarország 25 milliárd forinttal segítette a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus okozta gazdasági nehézségek leküzdésében”.

A helyettes államtitkár leszögezte: a magyar kormány gazdaságvédelmi akcióterve révén a járulékkedvezmények mellett az állam 25 milliárd forinttal segítette a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus okozta gazdasági nehézségek leküzdésében. Az élelmiszeripar 8 milliárd forintos keretösszeggel részesült a csomagból. Ehhez pedig a támogatási felhívást kétszer is megnyitották, hogy mindenki hozzájuthasson a vállalkozását segítő összeghez.

A videokonferencia keretei között megtartott esemény szervezője az SWG (Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport) következő évi elnöke, Szerbia volt. A találkozó céljaként azt határozták meg, hogy a résztvevő miniszterek megtárgyalják a regionális együttműködés helyzetét, valamint a reformokat az agráriumban és a vidékfejlesztésben, a régió EU-hoz való közelítése szemszögéből – tartalmazza az AM összefoglalója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!