Magyar szabadalom a mezőgazdasági műanyaghulladék feldolgozására

Agro Napló
A hulladék képződése, gyűjtése, hasznosítása, vagy ártalmatlanítása hatással van a mindennapi életre és környezetre is; a körforgásos gazdaság szemléletének elterjedésével a hulladékra nem problémaként, hanem lehetőségként, alapanyagként kell tekinteni, ezért is fontos, hogy a mezőgazdasági műanyaghulladék feldolgozására már egy magyar szabadalom is rendelkezésre áll – hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Green Technológia Kft. szakmai napján július végén Herenden, a Majolika Parkban.

László Tibor Zoltán a cég partnertalálkozóján kifejtette: mivel a hulladék, ezen belül is a műanyaghulladék képződését a jelen technológiai fejlettség szintjén megszüntetni nem lehet, arra kell törekedni, hogy annak negatív hatásai ellensúlyozhatók legyenek. Alapanyagból van bőven: hazánkban a mezőgazdasági termelők jelentős mennyiségben használnak különböző műanyag fóliákat a növénytermesztés és az állattartás során. E miatt évente mintegy 10 ezer tonna mezőgazdasági fóliahulladék képződik. Eddig nem volt lehetőség ezek gazdaságos begyűjtésére, újrafeldolgozására vagy ártalmatlanítására. Mivel a megoldásra nem lehetett tovább várni, a kormány tavaly 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a fóliahulladék szakszerű gyűjtési rendszerének kialakításához.

A kormányzati támogatásnak és a Jager Csoport által kifejlesztett technológiának köszönhetően, mostantól fenntartható technológiával végzik a mezőgazdasági fóliahulladék újrafeldolgozását. A szabadalmaztatott technológiával előállított száraz agglomerátum környezetbarát-termék védjeggyel ellátott alapanyag, amiből kiváló, a mezőgazdaságban rendszeresen használt termékeket lehet előállítani – mondta a helyettes államtitkár.

A mezőgazdasági fóliahulladék szakszerű gyűjtéséhez száz speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki idén az országban – közölte a Green Technológia Kft. ügyvezetője. Nagy Lajos elmondta: a konténerekbe a gazdaságok mellett hobbikertészek is díjmentesen elvihetik a termesztés során képződött műanyaghulladékukat.

Az így begyűjtött hulladékból a Csatári Plast Kft. által kifejlesztetett technológiával száraz agglomerátumot készítenek, majd a mezőgazdaságban és az iparban is használható termékeket gyártanak, például csepegtető szalagot, műanyag vödröket, rekeszeket – emlékeztetett az ügyvezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!