Magyarország aktív szerepet vállal az EU agrárkutatási és innovációs programjában

Agro Napló
Az agrárkutatások és az agrárinnováció stratégai irányairól, valamint a kapcsolódó uniós keretprogramról tanácskoztak az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei 2015. december 14-én, Brüsszelben.

A témát az EU Agrárkutatási Állandó Bizottságának (SCAR) 2015. évi jelentése nyomán tűzte napirendre az elnökség. A keretprogram célja egy olyan gazdasági berendezkedés kialakítása, amely innovatívabb, kevesebb kibocsátással jár, egységesen kezeli a fenntartható mezőgazdaság, halászat és élelmiszerbiztonság iránti, valamint a biológiai erőforrások fenntartható ipari felhasználása iránti igényt, s eközben védelmet nyújt a biológiai sokféleség számára is.

A magyar küldöttséget vezető Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár elmondta: a magyar kormány kiemelt figyelmet szentel az agrárgazdasági kutatási és innovációs szakpolitikának. A magyar egyetemek, kutatóintézetek és gazdálkodók számos szakmai fórumon vehettek részt annak érdekében, hogy a stratégiai fontosságú területeket velük együtt sikeresen azonosítsák.

Több olyan téma van, amely nemcsak Magyarország számára fontos, de a közép- és kelet-európai régió több országát is érinti. Ezért a brüsszeli tanácskozás alkalmával Feldman Zsolt az uniós lehetőségek kiaknázása érdekében szoros együttműködést szorgalmazott a Visegrádi Négyek és más térségbeli országok között.

Az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága a jelentéshez kapcsolódó hosszú távú stratégiát készített. A megvalósítást egy kétéves, 2016-2017-re szóló uniós keretprogram támogatja. A 2015 októberében meghirdetett program négy tárgykörben – fenntartható élelmiszerbiztonság, a vidék újjászületése, biomassza-alapú innováció, tengerekkel kapcsolatos fenntartható gazdaságfejlesztés – tartalmaz kiírásokat.

Forrás: FM Sajtóiroda

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Harc az agrárpénzekért

Harc az agrárpénzekért

Ha az Európai Bizottság (EB) gyökeresen megváltoztatná az uniós agrártámogatási rendszert, kevesebb pénz adva a szektornak. Az Európai Parlament (EP)...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!