MENÜ

Magyarország erősíteni kívánja nemzetközi gabonatudományi együttműködéseit

2015.04.27.

Becslések szerint a világ gabonaszükséglete 1 milliárd tonnával lesz nagyobb 2050-re a jelenleginél, ezért felelősek vagyunk a mostani és a jövő generációkért, valamint a termeléshez szükséges természeti, genetikai erőforrások megőrzéséért - mondta Feldman Zsolt a - Cereal&Europe Spring Meeting 2015 Budapest konferencián.

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: fenntarthatóság, egészség, minőség – olyan kulcsfogalmak, amelyek ma már ugyanúgy meghatározzák a gabonaszektor és ezzel a gabonatudomány munkáját, mint a mennyiségi növekedés iránt támasztott igényeket.

Az ünneplés mellett nem feledkezhetünk meg ugyanakkor arról, hogy fokozni kell az összehangolt és koordinált kutatásokat, az információk cseréjét, hiszen a világban számtalan helyen folyik párhuzamos, de a célokban és a megvalósítás módozataiban mégis sokszor eltérő nemesítési és kutatási program – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Magyarország ezért döntött úgy, hogy csatlakozik a 2011-es francia G20-elnökség alatt létrehozott Wheat Initiative-kezdeményezéshez, ami azokat az országokat és búzanemesítéssel foglalkozó kutatóintézeteket, vállalatokat fogja össze, akik érintettek a búzával kapcsolatos kutatásokban és készek arra, hogy erőiket egyesítsék a búzatermesztéssel kapcsolatos globális kihívások megoldása érdekében. A Wheat Initiative fő feladata, hogy nemzetközi szinten támogassa és erősítse a búzával kapcsolatos kutatásokat, meghatározza a búzakutatás prioritásait, katalizátor szerepet töltsön be a források megszerzésében és összehangolja a világban folyó búzakutatási programokat a közös cél, az élelmezés-biztonság fönntartható formában történő erősítése érdekében – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Feldman Zsolt megerősítette: fontos egyesíteni az erőket a minél eredményesebb kutatások érdekében és hozzásegíteni a gazdálkodókat – főképp a családi gazdaságokat – a kutatási eredmények gyakorlati alkalmazásához, és jövedelembiztonságuk erősítéséhez.

A gabonafélék termesztése a magyar mezőgazdaság 30%-át teszi ki. A gabonafélék ma is a legalapvetőbb élelmiszerforrásnak minősülnek, így kiemelt gondosságot és figyelmet érdemelnek – mondta a helyettes államtitkár.

Forrás: FM Sajtóiroda