MENÜ

Magyarország ismét madárinfluenzától mentes besorolású

Agro Napló 2020.09.10.

Magyarország visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szeptember 10-én.

 

Mint, ahogyan a Nébih tájékoztatott: az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország ez év szeptember 8-án visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz elismerését követően sorra nyílhatnak újra az egyes harmadik országi piacok a magyarországi élő baromfi és baromfitermék-szállítmányok előtt.

Így a márciusi járványkitörésben érintett megyékben szeptember 14-től megszűnik a szállításokat megelőző kötelező tampon vizsgálat, azonban az újabb járványkitörés elkerülése érdekében a telepek újratelepítése továbbra is csak szigorú kontroll mellett történhet.

Az utolsó madárinfluenza miatti területi korlátozást 2020. július 10-én oldotta fel az állategészségügyi hatóság Magyarországon. A belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások ettől kezdve már zavartalanul folyhattak. 

Hazánk, teljes területének madárinfluenza-mentes státuszát – az OIE előírásainak megfelelően –  szeptember 8-tól nyerte vissza. A kedvező besorolásról Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatta valamennyi partnerország illetékes hatóságát a korábban hozott importkorlátozások feloldása érdekében. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információk elérhetőek a Nébih honlapján. Lényeges változás, hogy a mentes státusz visszanyerésével szeptember 14-től a szállításokat megelőző tampon vizsgálatok alkalmazása már nem kötelező.

A nemzetközi besorolás változása mellett is fontos hangsúlyozni – mutatnak rá a Nébih szakértői -, hogy a járványvédelmi minimum feltételeket tartalmazó 3/2017-es országos főállatorvosi határozat jelenleg is érvényes. Vagyis: a baromfikat továbbra is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az előírás célja, hogy csökkenjen a vadmadaraktól való fertőződés lehetősége. A madárinfluenza járvány során érintett gazdaságok újratelepítésére a Baromfi Termék Tanáccsal (BTT) együttműködve új eljárásrend is készült.

Ennek értelmében, az újabb járványkitörés elkerülése érdekében, kizárólag a BTT és az állategészségügyi hatóság által is jóváhagyott telepeken történhet meg az újratelepítés. Az előírást megszegők nemcsak bírságra számíthatnak, hanem az állami kártalanítási rendszerből is kizárják őket – mutat rá a hatósági ismertetés.

A Nébih emlékeztet: januárjában 3 Komárom-Esztergomi megyei és 1 Hajdú-Bihar megyei baromfitartó gazdaságban igazolták a vizsgálatok a magas patogenitású madárinfluenza H5N8 törzsének jelenlétét. Március 25. és június 5. között Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében a Nébih laboratóriuma összesen 269 baromfiállományban mutatta ki a betegség jelenlétét. Az intézkedések során ebben az évben több mint 5 millió állatott kellett leölni. A járványvédelmi szabályokat betartó, felelősen gazdálkodó tulajdonosoknak állami kártalanítás jár, amelyek több mint 90 százalékát, összesen 12,6 milliárd forintot, már kifizetett a Nébih – tartalmazza az összefoglaló.