Magyarország jól jár a közös uniós költségvetéssel

Agro Napló
Magyarország jól jár a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló közös uniós költségvetéssel, minden számítás szerint az első három olyan tagállam között van, amelyeknek a legelőnyösebb a büdzsé - mondta Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

 Az államtitkár az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén beszélt az uniós költségvetésről, majd azt követően újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy nagyon nehéz harc árán sokat javítottak Magyarország helyzetén. Magyarország "nettó pozíciója", azaz az elnyerhető támogatások és a befizetett kötelezettségek egyenlege jelentősen javult - mutatott rá.

    Emlékeztetett: a tagállamok állam- és kormányfői februárban már megállapodtak a költségvetésről, amelyet az Európai Parlament (EP) a múlt héten hagyott jóvá.

    Győri Enikő a bizottság ülésén kiemelte: a 2007-2013-as időszakhoz képest jelentősen csökkent az EU többéves költségvetési keretének főösszege - amely így most 960 milliárd euró -, Magyarország mégis az egyik legnagyobb nyertese a büdzsének, ugyanis a második helyen áll az egy főre jutó uniós pénzek alapján. 

    A tárgyalások eredményeként 7 százalékkal csökkent a költségvetési keretnek az Európai Bizottság által javasolt főösszege, Magyarország azonban 3,5 százalékkal több pénzt kap annál, amennyit a bizottság javaslata alapján kapott volna - magyarázta. Hozzátette: "kisebb torta mellett" a magyar szelet "továbbra is igen tisztességes."

    Az államtitkár kifejtette: a jelenlegi költségvetésben a korábbinál valamivel kevesebb jut a kohéziós és a közös agrárpolitikára, és némileg több a bel- és igazságügyi működésre, valamint a külkapcsolatokra. Voltak olyan tagállamok, amelyek teljesen fel akarták számolni a kohéziós és a közös agrárpolitikát, ezért be kellett bizonyítani, hogy azok nem idejétmúltak, hanem továbbra is szükség van rájuk a munkahelyteremtéshez és a növekedés ösztönzéséhez. A bizottsági javaslat alapján Magyarország 18,3 milliárd euró kohéziós támogatást kapott volna, ezt 20,5 milliárdra növelték a tárgyalásokon.

    A közös agrárpolitikával kapcsolatban Győri Enikő azt mondta: a magyar termelők jól járnak, mert több pénzt kap az ország, és igazságosabb lesz a forráselosztás. Kiemelte: a közvetlen kifizetések mértéke 7,8 milliárd euróra emelkedik a következő hét évben.

    A költségvetés bevételi oldaláról megjegyezte: nem volt óriási reform, bár az EP erre törekedett. Magyarország befizetését tekintve nagyságrendileg nincs változás. Az államtitkár véleménye szerint az EP által kiharcolt változások - például a rugalmasabb forrásfelhasználás - Magyarországnak kedvezőek.

    Győri Enikő szerint a költségvetés ügyében elért magyar siker oka egyrészt a hatékony együttműködés a szövetséges tagállamokkal, másrészt pedig a tárcák, illetve a parlament és a kormány közötti rendszeres egyeztetés.

    Ivanics Ferenc (Fidesz) az ülésen azt mondta, hogy a kormány Európa-politikája határozottabb, mint a korábbiaké volt. Magyarország már nemcsak "bólogató kutya", hanem olyan partner, amelynek van véleménye, és megküzd az érdekeiért - jelentette ki.

    Bana Tibor (Jobbik) közölte: elképesztő, hogy egyáltalán felmerülhetett a kohéziós és a közös agrárpolitika megszüntetése, hiszen ezzel az eredeti céljaitól szakadna el az unió.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!