Már a kétharmada elfogyott az NHP Hajrá keretösszegének

Agro Napló
Az áprilisban elindított Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrában elérhető hitelek iránt továbbra is jelentős érdeklődés, már 14 ezer kis és közepes vállalkozás (kkv) jutott kedvező finanszírozású forráshoz – tett közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) november elején.

A jegybank közölte: 934 milliárd forintnyi megkötött szerződés több mint felét a működést segítő forgóeszközhitelek tették ki, míg egyharmada új beruházások megvalósítását támogatta.

Emlékeztetnek: az MNB a NHP legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát, 1500 milliárd forintos keretösszeggel indították el ez év tavaszán. Ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak tompítására – jelzik -, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széleskörű felhasználási lehetőséggel biztosít kedvező és kiszámítható kamatozású forrást a kkv-knak. Az NHP Hajrá keretében eddig már 934 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok az MNB-nek, ami 14 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódik.

Az NHP Hajrá konstrukció keretében megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 55 százaléka forgóeszközhitel, 14 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek kétharmadát a kereskedelem, javítás ágazatban és a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatok vették fel, amelyet az ingatlanügyletek és a mezőgazdaság ágazat követett.

Annak ellenére, hogy az elérhető hitelösszeget jelentősen megemelték a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében, az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya: a kihelyezett források több mint negyede mikro-vállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

Az MNB 2013-ban elindított Növekedési Hitelprogramja fontos szerepet játszott abban, hogy a legutóbbi pénzügyi válságot követően növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, ezzel jelentős hatást gyakorolva a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra is. A program 2013-as indulása óta közel 57 ezer vállalkozás jutott kedvező forráshoz 4 300 milliárd forintot meghaladó összegben – tartalmazza az ismertető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!